Åtte personer pågrepet etter nattklubbangrep

IS sier det var en av «kalifatets soldater» som drepte 39 mennesker og skadet 70 andre på en nattklubb i Istanbul nyttårsaften.

Åtte personer er pågrepet i Istanbul i forbindelse med angrepet mot en nattklubb i byen nyttårsaften, bekrefter Numan Kurtulmuş, visestatsminister i Tyrkia, ifølge Reuters.

Den antatte gjerningsmannen er ikke blant de åtte pågrepne, melder AP.

IS har tatt på seg skylden

39 personer ble drept i terrorangrepet nyttårsaften. Reuters melder at Den islamske staten (IS) har tatt på seg skylden for terrorangrepet.

I uttalelsen fra IS heter det at «i en fortsettelse av de velsignede operasjonene som den islamske staten har mot beskytteren av korset, Tyrkia, så har en heroisk soldat fra kalifatet slått til mot en av de mest berømte nattklubbene hvor de kristne feirer sin frafallne helligdag».

IS fremstiller angrepet nyttårsaften som en hevn for Tyrkias krigføring mot IS i Syria.

Det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK har tatt avstand fra angrepet, og PKK-leder Murat Karayilan har uttalt at de aldri ville hatt «uskyldige sivile som mål», skriver BBC.

Politiet tror gjerningsmannen er fra Sentral-Asia

Tyrkiske myndigheter mener gjerningsmannen kommer fra Sentral-Asia, og de tror han nærmere bestemt er fra Usbekistan eller fra Kirgisistan, melder de to avisene Hurriyet og Karar. Flere vitner har opplyst at de hørte at gjerningsmannen ropte «Allahu Akbar» (Gud er størst).

Tyrkiske medier skriver ifølge BBC at gjerningsmannen avfyrte minst 180 kuler. Angrepet varte i minst syv minutter. Politiet tror gjerningsmannen klarte å lure seg ut av nattklubben ved å blande seg med de andre som flyktet ut i kaoset som oppsto.

Amerikansk etterretning skal 30. desember ha advart tyrkiske myndigheter om faren for IS-angrep i Istanbul og Ankara nyttårsaften, skriver Hurriyet. Ifølge avisen forelå det ikke konkret informasjon om hvor det var en risiko for at angrepene kunne finne sted.

  • I videoen under viser overvåkningskameraet sekundene før terroristen entrer nattklubben i Istanbul:

Mange av ofrene var fra arabisktalende land

IS legger altså vekt på at de har slått til mot en klubb der de hevder at kristne ferdes. Men den foreløpige oversikten over dødsofrene viser at svært mange av dem er fra land med en overvekt av muslimske innbyggere.

11 av dødsofrene er fra overveiende muslimske Tyrkia. Mange av de andre er fra arabiske land, hvor som kjent mange av innbyggerne er muslimer.

Familien til et av ofrene fortviler utenfor et sykehus i Istanbul.

Ofrene hadde reist til Istanbul for å feire nyttårsaften

Syv av de drepte var fra Saudi-Arabia og hadde reist til Istanbul for å feire nyttår, ifølge Al-Jazeera.

Tre av de drepte var libanesiske statsborgere, melder Reuters. Syv andre libanesere ble skadet i angrepet, ifølge det nasjonale libanesiske nyhetsbyrået.

Bildene av to av ofrene, Elias Wardini og Rita Chami, er allerede blitt mye delt på sosiale medier. Et bilde som er lagt ut på Instagram viser at de koser seg i den tyrkiske storbyen bare timer før de ble drept.

Nyhetsbyrået AP har sendt ut et bilde fra hjemmet til Elias Wardini i Beirut, der søstrene sørger over tapet av broren.

Søstrene til Elias Wardini sørger over tapet av broren.

Tre andre dødsofre var fra Irak. Det var to ofre fra henholdsvis Tunisia, blant dem en fransk-tunisisk kvinne, India, Marokko og Jordan, mens det var ett dødsoffer fra Kuwait, Canada, Israel, Syria og Russland.

Dødsofferet fra Israel var 18 år gamle Leanne Nasser fra den arabisk-israelske byen Tira. Hun var i Istanbul sammen med tre venninner for å feire nyttår. Levningene hennes vil bli fløyet hjem til Israel på mandag, melder Haaretz.

– Det er med dyp sorg jeg har fått høre om det dødbringende angrepet mot en nattklubb i Istanbul der 39 mennesker ble drept, uskyldige ble såret og en canadisk borger ble berøvet livet, sa Canadas statsminister Justin Trudeau søndag.

Den ene av de to indiske ofrene, var Bollywood-produceren Abis Rizvi, melder Times of India.

Det er også flere utlendinger blant de 70 sårede. Norsk UD har ikke fått meldinger som tyder på at nordmenn er rammet av terrorangrepet.

Tyrkia bombet IS i Syria

Tyrkia har gjennomført nye luftangrep mot IS nord i Syria, melder tyrkiske medier.

Flyene bombet mandag et våpenlager og «gjemmesteder» for IS-krigere, opplyser militære kilder til statskontrollerte medier.

I løpet av et døgn skal om lag 22 IS-krigere være drept

Russland har også gjennomført luftangrep i et område sørvest for den IS-kontrollerte byen al-Bab, melder nyhetsbyrået Anadolu.

Russland og Tyrkia har forhandlet frem en våpenhvile med regimet og deler av opposisjonen i Syria, men IS og andre ytterliggående islamistiske grupper omfattes ikke av avtalen.