Amerikansk etterretningsrapport: - Putin beordret hackingen av presidentvalget

Russlands president ga direkte ordre om å hacke seg inn på amerikanske servere for å skade Hillary Clinton slik at det ville bli lettere for Donald Trump å vinne presidentvalget, ifølge etterretningsrapporten som ble publisert fredag kveld.

Russlands president ønsket å påvirke valget slik at Donald Trump ble valgt til president, ifølge USAs etterretningsvesen DNI.
  • Kristoffer Rønneberg

Amerikanske etterretningsmyndigheter sier at de er «svært sikre» på Vladimir Putin selv sto bak ordrene om å sabotere valget for Hillary Clinton.

Informasjon som er blitt hentet inn etter valget forsterker konklusjonen, heter det i rapporten, som er en nedgradert versjon av den som ble presentert for president Obama torsdag og for den påtroppende presidenten fredag formiddag.

– Vår vurdering er at Russlands president, Vladimir Putin, beordret en operasjon for å påvirke det amerikanske presidentvalget. Russlands mål var å redusere folkets tillit til den amerikanske demokratiske prosessen, rakke ned på utenriksminister Clinton og å skade hennes potensielle presidentskap. Vi mener også at russiske myndigheter utviklet en klar preferanse for påtroppende president Donald Trump, kan vi lese i rapporten.

Wikileaks publiserte i fjor tusenvis av e-poster som var stjålet fra serverne til Demokratenes nasjonalkomité og John Podesta, Hillary Clintons kampanjeleder. E-postene inneholdt mye som satte Clinton og demokratene i et dårlig lys, selv om innoldet trolig ikke avslørte noen lovbrudd.

Les hele den nedgraderte etterretningsrapporten her (PDF).

Sammenligner Trump med Berlusconi

Putin ønsket trolig å skade Clintons muligheter som presidentkandidat delvis fordi han mente at hun hadde oppfordret russerne om å demonstrere mot ham i forbindelse med valget i 2011, ifølge rapporten.

Samtidig heter det at Trump var en kandidat Putin kunne sette pris på – av flere grunner. Trump hadde snakket i positive ordelag om Russland og mulighetene for å samarbeide om russerne, blant annet i kampen mot den såkalte Islamske staten.

Det fremgår i en av rapportens mer oppsiktsvekkende delkonklusjoner, at Trumps forretningsforbindelser var noe Putin kunne sette pris på:

– Putin har mange positive erfaringer med å jobbe med vestlige politiske ledere som har forretningsforbindelser som gjør at de er mer tilbøyelige til å samarbeide med Russland. Blant dem er Italias tidligere statsminister, Silvio Berlusconi, og Tysklands tidligere forbundskansler, Gerhard Schröder, heter det i rapporten.

Blant reaksjonene på etterretningsrapporten er denne fra David Frum, en tidligere taleskriver og rådgiver for president George W. Bush:

Trump fortsatt skeptisk

Det er første gang amerikanske myndigheter sier direkte at de mener at Vladimir Putin sto bak ordren om å hacke amerikanske servere for å påvirke valget. Etterretningssjef James Clapper bekreftet på en høring i Senatet torsdag at det er lite som skjer av nasjonal betydning som Putin ikke vet om, men fredagens rapport er langt mer hardtslående.

Tidligere fredag uttrykkte Donald Trump at hacking-kritikken mot Russland er en «politisk heksejakt».

Selv etter å ha blitt presentert for etterretningsrapporten – som baserer seg på konklusjonene fra et samlet etterretningsvesen – ser han ikke ut til å akseptere at Russland sto back hackingen av Demokratenes servere.

– Selv om Russland, Kina, andre land samt utenlandske grupperinger og personer hele tiden prøver å bryte gjennom cyber-infrastrukturen til våre statlige institusjoner, selskaper og organisasjoner, inkludert den demokratiske nasjonalkomiteen, har dette hatt absolutt null effekt på utfallet av valget, inkludert det faktum at det ikke var noen som helst tukling med valgmaskinene, skriver Trump i en melding fredag ettermiddag.

Etterretningsrapporten skulle i utgangspunktet ikke publiseres før på mandag, men ble uten forsvarsel sluppet allerede fredag – kort tid etter at Trump kommenterte møtet han hadde hatt med etterretningssjefene.

Paul Ryan bekrefter at Russland blandet seg inn i valget

Paul Ryan, som er speaker i Representantenes hus og republikanernes fremste leder i Kongressen, fordømte i en kommentar fredag russernes innblanding i den amerikanske valgprosessen.

– Russland har lenge jobbet imot våre interesser, og de forsøkte helt tydelig å blande seg inn i vårt politiske system. Jeg fordømmer sterkt enhver innblanding utenfra i våre valgprosesser, noe vi må jobbe for å fohindre i tiden fremover, skriver Ryan.

Han understreker at det ikke finnes beviser for at noen tuklet med valgmaskinene eller i selve valgprosessen, og påpeker at Trump vant presidentvalget på rettferdig vis.

Visepresident Pence: - Trump vil slå hardt ned på hacking

Senere natt til lørdag holdt kommende visepresident Mike Pence en kort pressekonferanse utenfor Trump Tower i New York.

Pence beskrev møtet mellom Donald Trump og etterretningstjenesten som «en konstruktiv og respektfull dialog», og varslet at Trump ikke tar lett på datainnbrudd.

– Den kommende presidenten er veldig klar på at vi tidlig kommer til å slå hardt ned på cyber-angrep og forsvare det amerikanske folket mot slik innblanding i fremtiden, uttalte Pence.