Verden

Politiet i Sverige jakter på flere terrorister

Politiet i Sverige jakter på flere terrormistenkte etter pågripelsen av den etterlyste Mutar Muthanna Majid i går kveld. Lettelsen i Sverige er stor over at den terrormistenkte ble funnet og arrestert så raskt, og uten at noen liv gikk tapt.

Etter at politiet torsdag kveld arresterte den terrorsiktede Mutar Muthanna Majid, jakter politiet i Sverige nå på flere terrormistenkte.
  • Thomas Olsen
    Journalist

Politiet gjennomførte i går kveld det første avhøret av den terrorsiktede, og nye avhør skal gjennomføres utover dagen i dag.

Terrorplanene var rettet mot Stockholm, skrev avisen Dagens Nyheter tidligere fredag.

I rettspapirer som ble overlevert til tingretten i Stockholm fredag, skrev aktor Hans Ihrman at etterforskningen dreier seg om «forberedelse til terrorforbrytelse i Stockholm».

Mistenkt for terrorplanlegging i Sverige - ikke mot

Det ble tolket som at angrepet skal ha vært planlagt utført i den svenske hovedstaden, men påtalemyndigheten presiserer nå at det er selve planleggingen som mistenkes å ha funnet sted her.

Hva politiet mener kan ha vært målet for det angivelig planlagte terrorangrepet, er uklart.

I papirene til tingretten er Moder Mothama Magid oppgitt som navn, og han skal være 22 år gammel. På dørskiltet på asylleiligheten står navnet Mothanna Magid Moder, viser bilder i svenske medier.

På hemmelig sted

-Vi har ennå ingen sikker identitet, sier statsadvokat Hans Ihrman til Dagens Nyheter.

Av sikkerhetsgrunner vil det svenske sikkerhetspolitiet Säpo ikke si hvor den Mutar Muthanna Majid holdes i arrest, men alt tyder på at han i løpet av natten ble flyttet til Stockholm. Heller ikke forsvareren vet hvor klienten sitter fengslet.

Etter pågripelsen av 25 år gamle Mutar Muthanna Majid, jakter svensk politi nå på flere terrormistenkte. Poltiiet har fortsatt høy beredskap på offentlige steder i Sverige.

Ble fløyet til Stockholm i ettermiddagAftonbladet skriver fredag at den siktede fredag ettermiddag ble fløyet fra Skellefteå til Stockholm, hvor han skulle i avhør hos Säpo. Transporten til flyplassen skjedde i sivile politibiler og i høy hastighet, mens de fleste journalistene var opptatt i en pressekonferanse i kommunehuset hvor kommuneledelsen og politiet fortalte at det ikke er noen spesiell terrorfare i Boliden og distriktet rundt.

tab7a9621-hiOLRC_huw.jpg

Politihuset i Skellefteå var avsperret og bevoktet av politifolk med maskinpistoler i går kveld og i natt, mens sperringene ifølge svenske medier ble opphevet i formiddag.

-Han fortalte at han hadde flyktet fra IS, sier en venn til Aftonbladet. Han tror ikke noe på at Majid har noe med IS å gjøre. En annen nabo forteller at mannen har bodd på asylmottaket i to måneder, og han delte leiligheten med fire andre. Han skal ha drukket alkohol hver dag og av og til vært på diskotek, forteller naboen, som betegner den terrorsiktede som en ganske vanlig person.

Dagens Nyheterskriver at det hersker tvil om identiteten til den pågrepne. Ifølge avisen finnes det ingen asylsøker med navnet Mutar Muthanna Majid. Hvis han har registrert seg som asylsøker skal han ha avgitt fingeravtrykk som politiet lett kunne sjekke. Men mannen kan også ha meldt seg som asylsøker under et annet navn, skriver avisen.

Store politistyrker deltok under pågripelsen

Store politistyrker deltok under pågripelsen, som skjedde på i et boligområde med boliger for asylsøkere. Säpo fikk bistand fra lokalt politi og fra den sentrale innsatsstyrken, som tilsvarer beredskapspolitiet i Norge.

Den arresterte skal fremstilles for tingretten i Stockholm med begjæring om varetektsfengsling.

Sveriges forsvarsminister Niklas Svensson bekreftet overfor avisen Expressen i formiddag at Säpo jakter på flere mistenkte terrorister. Og Säpo bekrefter overfor TT at de ikke kan utelukke flere pågripelser. På grunn av at terroretterforskningen er hemmeligstemplet, vil svensk politi inntil videre ikke gi flere opplysninger om den pågrepne eller hva han er siktet for.

Politiet tok ingen sjanser da den ettersøkte mannen ble pågrepet i Boliden i går kveld. Ifølge øyenvitner svenske medier har snakket med tok 20–25 politifolk oppstilling utenfor huset hvor den mistenkte oppholdt seg, før seks-syv politifolk trengte inn i leiligheten med ropet: -Politi, politi, ikke rør dere.

En mann skal ha løpt ut på balkongen og ble overmannet der.

-Jeg tror det var den ettersøkte, sier et av øyenvitnene. Etter 10–15 minutter ble den Mutar Muthanna Majid ført ut av leiligheten, skriver Expressen.

Rundt bolighuset sto det flere store, sivile kassebiler som tydeligvis deltok i politiaksjonen. Også politiets spesielle bombebil, med utstyr for å oppspore og uskadeliggjøre bomber, var på plass i området.

Ni andre ble pågrepet

Ifølge lokalavisen Norran ble ni andre personer også arrestert. De ble avhørt som vitner og senere løslatt

Politifolk med maskinpistoler voktet politihuset i Skellefteå etter at den terrorsiktede ble arrestert torsdag kveld.

Aftonbladet har snakket med flere av dem som ble arrestert av politiet samtidig. En av dem forteller hva som skjedde på politistasjonen i Sellefteå. -De kledde av meg og jeg måtte gå til arresten i underbukse og T-skjorte. Jeg ble nektet å ringe kone og barn. Etter tre timer ble han tatt til avhør og spurt ut om sin bakgrunn og om han kjente Majid.

Et annet vitne forteller at han ble påsatt håndjern og kjørt til politistasjonen for avhør. Der ble han spurt hva han mente om IS, om han kjente Majid og om sine egen familieforhold. Etter fire timer ble han løslatt. Flere av naboene forteller at Mutar Muthanna Majid har bodd på stedet i fire uker, at han var stille, og en nabo sier at han var sur og aldri hilste.

Det svenske Migrationsverket leier flere boliger i området til asylsøkere, men vil ikke bekrefte om Majid var asylsøker eller om han bodde i en bolig for asylsøkere.

Svensk politi får ros

-Svensk politi får ros fra statsminister Stefan Löfven og andre politikere for en vellykket politiaksjon i Boliden i Nord-Sverige i går kveld. -Det er gledelig at svensk politi har lykkes i å pågripe den etterlyste, sa Löfven i går kveld.

-Det ble utført et veldig fint politiarbeid. Når alt dette blir gransket i ettertid, er jeg ganske sikker på at mange politifolk kommer til å få gullstjerner i boken, sier rikspolitisjef Dan Eliasson til nyhetsbyrået TT.

Politiet sterkt og synlig til stede

Rikspolitisjefen sier at politiet for sikkerhets skyld også i dag vil vært sterkt og synlig til stede ved offentlige bygninger, jernbanestasjoner og andre steder hvor mange mennesker ferdes.

Svensk politi er også i dag svært synlig til stede på jernbanestasjoner og andre offentlige steder, mens terroretterforskningen pågår for fullt.

-Så får vi se hva som kommer frem i avhør og i annen informasjon, om det er grunn til å trappe ned beredskapen. Det er for tidlig å si nå. Men personlig kjenner jeg en stor lettelse over at vi fant frem til denne personen. Det betyr mye for tryggheten i Sverige, sier rikspolitisjef Dan Eliasson til nyhetsbyrået TT.

Norge er ikke hardest i klypa:

Les også

Slik forsøker Europa å stanse fremmedkrigerne

Les også

  1. Terrormistenkt pågrepet på asylmottak i Sverige

  2. Politiet advarer om at terrormistenkt kan være i Norge

  3. Frankrike og Europa i retning av mindre frihet etter Paris-terroren

Les mer om

  1. Terror