Verden

Fransk antiterrorpoliti brukte droner, roboter og hunder for å overmanne terroristene

5000 skudd ble avfyrt og politistyrkene beskjøt også de mistenkte terroristene med granater. Etterpå holdt bygningen på å kollapse.

Bygningen i Saint-Denis var tydelig preget av skuddvekslingen mellom politiet og de mistenkte terroristene. Alle vinduene var knust.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

Klokken 04.16 onsdag morgen begynte raidet mot en leilighet i den slitne franske forstadsbydelen Saint-Denis. Funnet av en mobiltelefon i en søppelkasse like ved konsertstedet Bataclan i Paris sentrum, der 89 mennesker ble massakrert, ga dem ledetråden de trengte.

Ved hjelp av mobilen klarte politiet å finne leiligheten og all kommunikasjon som gikk inn og ut derfra. Ifølge politiet var det ett av tre steder der terrorcellen trodde de var trygge.

Politiet stormet inn i bygningen klokken 4.30 om natten på jakt etter den ettersøkte, belgiske islamisten Abdelhamid Abaaoud, som etterretning viste fortsatt kunne være i Frankrike. Torsdag bekreftet politiet at han ble drept i angrepet.

Omfattende bygningsskader

Flere enn 5000 skudd ble avfyrt og flere eksplosjoner gikk av under den dramatiske og flere timer lange aksjonen. Etterpå holdt bygningen på å kollapse på grunn av de enorme skadene.

En video som flere franske nyhetsnettsteder har lagt ut, viser tydelig hvor intens beskytingen var til tider. I videoen roper politiet til en kvinne hvor «vennen hennes er». Hun svarer «det er ikke min venn» to ganger, før det høres et smell og kraftig skyting.

Operasjonen stanset en terrorcelle som «var klar til å slå til», sa den franske statsadvokaten François Molins onsdag kveld. Han understreket at Abaaoud ikke var blant de pågrepne, men la til at myndighetene ikke kan si nøyaktig hvor mange som døde under aksjonen eller hvem de var på grunn av de store ødeleggelsene.

Les også:

Les også

Tror det blir vanskeligere å være muslim i Frankrike

Skuddvekslingen var så voldsom og eksplosjonene så mange at deler av bygningen sto i fare for å rase sammen. Alle vinduene var knust og bygningens fasade full av kulehull.

Planla angrep på finansdistrikt

En kilde nyhetsbyrået Reuters har snakket med, forteller at den døde selvmordsbomberen kan ha vært Abaaoud kusine. Ifølge franske medier var hun født i Frankrike i 1989, og hun ble onsdag landets første kvinnelige selvmordsbomber. En annen mistenkt skal ha blitt skutt av politiet eller militærets skarpskyttere.

*Oppdatering 20. november: Kvinnen sprengte ikke seg selv, slik det tidligere er opplyst, ifølge fransk politi. Politiet sier nå at det var en mann som sprengte seg i leiligheten.

Rettsmedisinere og -teknikere har undersøkt leiligheten for å finne ut om en tredje person også ble drept. Etter den usedvanlig dramatiske aksjonen var leiligheten fullstendig ødelagt av de rundt 5000 kulene. Naboene forteller Aftenposten om en lang rekke eksplosjoner.

Operasjonen var resultatet av at avlyttede telefonsamtaler tydet på at Abaaoud var i leiligheten.

Saken fortsetter under bildet

Vettskremte naboer fulgte med på den voldsomme skuddvekslingen mellom politiet og dem som befant seg i leiligheten.

De godt bevæpnede politifolkene forsøkte å sprenge seg gjennom døren til leiligheten, men den var forsterket. Dermed fikk folkene i leiligheten tid til å finne frem våpnene sine og skyte tilbake. Fem politifolk og en forbipasserende ble såret i skuddvekslingen. I tillegg ble en politihund drept.

— Dette nye laget planla et angrep mot La Défense, sier en av Reuters' kilder. La Défense er Paris' finansdistrikt.

Lært av Israel

I et intervju med avisen Le Figaro forteller Jean-Michel Fauvergue, sjefen for det franske antiterrorpolitiet RAID, en spesialkommando som får de vanskeligste oppdragene, hvordan de gikk frem.

De topptrente politifolkene brukte droner og roboter for å rekognosere. De hadde også tatt lærdom fra israelsk antiterrorpoliti for å kunne håndtere selvmordsbombere.

— Til å begynne med trodde vi det var tre, en kvinne og to radikaliserte menn, forteller Fauvergue

- Visste dere at kvinnen hadde på seg eksplosiver?

— Ja, vi visste at terroristene mest sannsynlig var bevæpnet med kalasjnikover og belter med sprengstoff.

Kunne Abu Abdelhamid Abaaoud, [den antatte hovedmannen], være der?

— Vi visste at han kanskje kunne være der. De andre etatene hadde gitt oss informasjon om det.

Lynangrep mislyktes

Først prøvde de å sprenge seg inn for å overraske de mistenkte terroristene. Men det som ifølge RAID-sjefen vanligvis er et overraskelsesmoment, fungerte ikke. I stedet ble det skuddveksling.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at politifolkene ikke lyktes med å sprenge seg gjennom døren, som var blitt forsterket med stål.

— Terroristene fikk raskt på plass pansrede dører bak porten, de var tunge og på hjul, sier han.

Så ble det en voldsom skuddveksling, i en halvtime eller trekvart time. Hundrevis av kuler ble skutt. Terroristene fyrte av granater. Deretter ble det perioder med skyting som gikk av og på.

— Etter en lang periode uten ild, bestemte vi oss for å sende inn en hund for rekognosering innendørs. Dessverre ble huneren, Diesel, drept, sier han til Le Figaro.

Sendte ut skapskyttere

Seks skarpskyttere ble så sendt ut til noen åpninger. En av dem så en av de terrormistenkte på innsiden og ba ham holde hendene i været. Det gjorde han ikke. Da begynte politimannen å skyte.

— Terroristen ble truffet, men fortsatte å skyte med kalasjnikov. Så fortsatt skuddvekslingen lenge, sier Fauvergue til den franske avisen.

Les også:

Les også

Derfor avlyste tyskerne fotballkampen som skulle bli et «symbol på frihet»

Deretter kom kvinnen med bombebeltet frem og begynte å skyte. Så sprengte hun seg selv. Ifølge RAID-sjefen ble det en stor eksplosjon, så stor at vinduer gikk i knas, vegger ristet, og kroppsdeler falt ned på politibilene.

— Kvinnen sprengte seg alene i leiligheten, hun håpet nok at eksplosjonen ville nå oss. Men vi ble ikke truffet, i stedet førte kraften til at veggene ble ødelagt. Leiligheten ble ødelagt, sier han til Le Figaro.

Politiet brukte granater

Etter hvert valgte det franske elitepolitiet å bruke 40-millimeters granater. De inneholder 40 gram eksplosiver hver, og politifolkene skjøt et tyvetalls av dem mot bygningen.

I skuddvekslingen, som tilsammen varte til nesten halv tolv i går formiddag, brukte politiet både roboter og droner for å skaffe informasjon om dem som befant seg på innsiden.

— Vi sendte en første robot med kamera inn for å rekognosere, sier Fauvergue.

Men de ble stoppet av bygningsmasser som var falt sammen. Etter hvert klarte de å se gjennom hull i gulvet på leiligheten via kameraer på stenger. Da så de et lik. Politiet beveget seg lenger opp og oppdaget to menn som gjemte seg i skittentøyet.

RAID-sjefen innrømmer at det er vanskelig å gripe inn når noen har bomber festet til kroppen.

— Våre menn er fullstendig dedikerte, men de er ikke suicidale. De har utviklet spesielle teknikker for å kunne gripe inn. Vi må jobbe på lenger avstand, sier han.

Fire av hans menn ble skadet i operasjonen, både av kuler og av eksplosjonene.

Dette er de mistenkte gjerningsmennene etter Paris-terroren:

Vettskremte naboer

I morgentimene satt naboene forskremt inne i sine leiligheter mens de hørte at terroristene og politiet skjøt på hverandre. Sanoko Adbulai forteller at han åpnet vinduet da han hørte de første smellene.

— Politiet skrek til meg – «kom deg inn og vekk fra vinduet». Da hørte jeg skuddsalver. Ra-tatt-tatt-tatt-ta – slik. De varte lenge, forteller han til Aftenposten.

Kona og ungene hans våknet også. Klokken åtte forlot han leiligheten for å gå på jobb, men all offentlig transport var stengt. Så han måtte snu.

— Men politiet nektet meg å gå tilbake til leiligheten, sier han.

Les også:

Les også

Ofrene for Paris-angrepene

Åtte personer ble pågrepet, blant dem syv menn og en kvinne. En av de arresterte er en tidligere drapsdømt som hadde leid ut leiligheten til terroristene.

Saken fortsetter under faktaboksen

Skremt ut av sengen

Ved 4.30-tiden våknet Souima og Isham av smellene. I likhet med alle de andre i området ble de bedt om å holde seg innendørs og følge utviklingen på fjernsynet.

— På TV kunne vi se alt politiet og militæret, men også alle journalistene som sto i enden av gaten vår. Dere visste nok mer enn vi som var midt oppe i det, sier Souima – som ikke vil gi oss etternavnet.

Les også:

Les også

Tror terrormistenkte planla angrep mot finansdistriktet i Paris

Ved 11.30-tiden var aksjonene over. Kriminalteknikere jobbet utover dagen med å samle bevis. De gikk forsiktig til verks fordi de fryktet at det kunne være sprengladninger i leiligheten. De franske bombeekspertenes roboter ble satt inn for å sikre åstedet.

Les også:

Les også

Sverige hever trusselnivået for terror: – Vi har mottatt konkret etterretningsinformasjon

Les også:

Les også

Vil terroren slik vi så i Paris noen gang ta slutt? Ikke i vår samtid. Vi er alle potensielle ofre