Verden

Det slår aldri feil: Når Alec Baldwin tar på seg parykken, blir Trump rasende.

En drepende parodi på Donald Trump har gjort politisk satire «great again» i USA. Underholdningsindustrien har gått hardt ut mot den nye presidenten.

Alec Baldwin blir til Donald Trump på syv minutter, ved hjelp av en håndlaget parykk, noen påklistrede øyebryn og et lag med honningfarget pudder fra Clinique. Foto: Will Heath, AP/NTB scanpix

 • Christina Pletten
  Christina Pletten

Satire kan være skarpere enn et sverd, og minst like ødeleggende som kritisk journalistikk.

Det får Donald Trump oppleve nesten hver eneste lørdagskveld, når humorprogrammet Saturday Night Live (SNL) går på luften. Der gjør skuespiller Alec Baldwin, iført parykk og permanent trutmunn, en drepende parodi av den nyinnsatte presidenten. Trump reagerer som regel hurtig via twitter, med rasende motkritikk:

«Baldwins parodi kan ikke bli verre. Trist.»

«Dette er forferdelig TV!»

Denne helgen er Baldwin hovedgjest på SNL. Skuespillerens Trump-parodi har medvirket til at det tradisjonsrike programmet det siste halvåret har hatt sine høyeste seertall på 20 år. Det er ikke så rart, mener forfatter og professor Geoffrey Baym ved Temple University, som har skrevet boken From Cronkite to Colbert, om TV-nyhetenes utvikling. Der forklarer han hvorfor:

– Politisk satire kan formidle svært alvorlige ting på en humoristisk måte. Den blomstrer ofte i tider der autoritære strømninger gjør seg gjeldende, og vanlige medier blir presset.

Gjør Trump liten

Alec Baldwin blir til Donald Trump på syv minutter, ved hjelp av en håndlaget parykk, noen påklistrede øyebryn og et lag med honningfarget pudder fra Clinique, ifølge The New York Times. Men det er ikke det karakteristiske utseendet som er det viktigste i parodien, sier Geoffrey Baym, som har en doktorgrad i medier og kommunikasjon.

– Mange har prøvd å gjøre narr av Trump ved å overdrive ham. Det fungerer dårlig fordi det er nettopp dette Trump vil være - eksentrisk og overdådig. Baldwin får i stedet Trump til å se liten og smålig ut, samtidig som han er besatt av sitt image, sier Baym.

Forfatteren sier at presidenten selv har vært med på å viske ut skillet mellom underholdning og politikk.

– Vi har hatt presidenter før som har kommet fra underholdningsindustrien, som Ronald Reagan, eller som var svært mediebevisste, som Bill Clinton og Barack Obama, men Trump tar dette til et nytt nivå, sier professoren.

 • Trump kaller ham bare «klovnen». Dette er mannen som skal lede kampen mot den nye presidenten.

Trump opptrer på Emmy-prisene i 2005. Foto: MARK J. TERRILL, AP/NTB scanpix

Han påpeker at presidenten tilbrakte 11 år som produsent og leder for reality-showet «The Apprentice». Trump er fortsatt produsent for serien.

– Trump er et produkt av fusjonen mellom politikk og underholdning, og han har perfeksjonert en kjendis-status og personlighet gjennom mange år. Derfor er det ganske naturlig at han er besatt av sitt offentlige image, men det passer jo dårlig for en president.

Fra Superbowl til Golden Globes

Populærkulturen i USA har alltid hatt et visst innslag av politisk engasjement. Under Irak-krigen og George W. Bushs presidentskap ble satirikerne Jon Stewart og Stephen Colbert de mest bitende kommentatorene av regjeringens politikk.

– Etter 11. september 2001 ble pressen kneblet. Da tok den politiske satiren føringen. Humoren har en høyere grad av immunitet, og kan ha større gjennomslag en vanlig journalistikk i enkelte sammenhenger, sier Baym.

Han mener USA nå er på vei inn i en lignende situasjon. Mens Trump har gått til frontalangrep på den etablerte pressen, spesielt New York Times og CNN, har underholdningsbransjen skjerpet sin politiske profil. Den siste uken har kritikk mot Trumps politikk dukket opp i alt fra The Golden Globes til Superbowl.

Da hun mottok æresprisen på Golden Globe-prisene nylig, brukte Meryl Streep mye av talen sin på å advare mot Trump. Presidenten slo hardt tilbake med personangrep i karakteristisk stil: han kalte Street for en «overvurdert skuespillerinne». Og under årets superbowl hadde flere av reklamene en lett politisk vinkling, blant annet ved å understreke det multikulturelle USA. Også sanger Lady Gaga’s pauseopptreden hadde et mildt politisk budskap: Gaga sang Woody Guthries «This Land is Your Land», men unngikk å være skarpt politisk.

Superbowl illustrerer imidlertid også at appetitten for politiske budskap i amerikansk offentlighet er begrenset; et selskap ved navn 84 Lumber ble nektet av Fox å sende en reklame som viste en spansktalende mor og datter ved en grensemur mellom USA og Mexico, skriver The New York Times.

Humor avdekker løgn og spinn

Kjendisfikseringen i amerikansk media har påvirket kvaliteten på journalistikken, mener Baym:

– Det lages mye kvalitetsjournalistikk rundt omkring i USA, men altfor mye er drevet etter underholdningsprinsipper. Det som er bra drukner i et hav av profittdrevet tull. Her må for eksempel CNN også ta ansvar. Politiske rådgivere opptrer plutselig som betalte analytikere på kanalen.

I et betent politisk klima der anklagene om falske nyheter hagler fra alle kanter, kan satiren være avslørende, mener forfatter og akademiker Amber Day:

«Måten politikere og talspersoner for næringslivet snakker på er nøye regissert og følger et manus. (...) Denne typen innøvd dialog blir stadig mer utbredt, og med dette kommer et sterkere ønske om å slå hull på den glatte overflaten,» skriver Day på nettstedet Academic Minute. Hun mener den nye politiske satiren er mer positivt ladet, og er egnet til å bygge oppunder felles verdier.

Donald Trump har kultivert sin kjendis-status gjennom hele karrieren. Nå blir han angrepet av underholdningsverdenen som gjorde ham berømt. Foto: Charles Sykes, AP/NTB scanpix

Må være skarpere

Alec Baldwin har selv sagt at det «ikke er så gøy» å spille Trump. Han fortalte nylig at han ble beskyldt for å «menneskeliggjøre» Trump og hjelpe ham å vinne valget. Baldwin mener både han og industrien han representerer nå har et ansvar for å bli hardere i kritikken.

– Jeg ser at det er en mulighet for at parodiene kan ha virket formildene. Men jeg tror at nå som han er president, har vi en forpliktelse - enten det ble ham eller henne (Hillary Clinton - red anm.) - til å bli skarpere, sa Baldwin til The New York Times i romjulen.

Baldwin har stort sett forholdt seg taus til kritikken fra Donald Trump, men på et tidspunkt svarte han presidentkandidaten i høst: «Offentliggjør ligningen din og jeg skal gi meg. Ha!» skrev Baldwin.

Reagerte på kvinneparodi

Saturday Night Live har vært på skjermen i over 40 år, og er kjent for sine skarpe og til dels frekke parodier, blant annet av politikere. Tina Feys parodi av Sarah Palin i 2008-valgkampen var mer ødeleggende enn det meste av pressedekningen. Fey brukte Palins egne ord i mange av sketsjene, noe Baldwin også tildels gjør.

I 2017 får imidlertid parodiene mye større nedslagskraft fordi videosnuttene deles millioner av ganger via sosiale medier. Den siste uken har videosnutten av Melissa McCarthy som Trumps pressetalsmann Sean Spicer gått sin seiersgang på nettet. Presidenten skal ifølge Politico være rasende over McCarthys elleville tolkning av Spicer, men ikke først og fremst fordi han portretteres som en aggressiv bølle:

«Det var det at han ble spilt av en kvinne som plaget presidenten mest, ifølge kilder tett på [Trump]» skriver Politico.

OPPDATERING: Natt til lørdag gjentok Melissa McCarthy parodien av Spicer i åpningssegnmentet av SNL. Der gjorde hun blant annet narr av Trumps forsvar av datteren Ivanka. Programmet lot dessuten en annen kvinne portrettere en av regjeringsmedlemmene; komiker Kate McKinnon spilte den nye justisministeren Jeff Sessions.

 • Høsten 2015 var Donald Trump gjest på Saturday Night Live. Her er hans monolog:

Her er noen nylige eksempler på hvordan amerikanske satirikere gjør narr av Trump:

Les mer om

 1. USA
 2. Underholdning
 3. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dominikansk avis beklager etter å ha forvekslet forvekslet Alec Baldwins parodi av Trump med den ekte presidenten

 2. KULTUR

  Saturday Night Live skal vie et helt program til å harsellere med Trump

 3. KULTUR

  Her er vinnerne etter en politisk ladet Emmy-utdeling

 4. KOMMENTAR

  Maktmenn som Donald Trump blir rasende når noen gjør narr av dem. Det viser hvor nødvendig satiren er

 5. VERDEN

  Alec Baldwin vant Emmy for rollen som Trump

 6. VERDEN

  Nicole Kidman: På tide å stille seg bak presidenten