Verden

Hans Rosling er død

Hans Rosling ble 68 år gammel.

Den svenske professoren og legen som blant annet er kjent for sine pedagogiske forklaringer av utviklingsspørsmål og statistikk døde i morges, melder Expressen.

  • Caroline Enge

Vi er svært lei oss for å måtte meddele at professor Hans Rosling døde i morges, skriver stiftelsen Gapminder på sine nettsider.

Rosling var professor i internasjonal helse ved Karolinska institutet i Stockholm. Den svenske professoren var blant annet kjent for sin kreative måte å forklare statistikk på, og har blant annet holdt flere TED-foredrag om befolkningsvekst og flyktningkrisen.

Rosling ble særlig kjent etter en tale om Syria-krisen i 2015, da han fikk skryt for sin brutale ærlighet, ifølge NTB.

Han var også en av inititivtakerne til Leger Uten Grensers avdeling i Sverige, og var med på å grunnlegge stiftelsen Gapminder, som jobber med å læreressurser og programvare for statistikk.

Les Aftenpostens intervju med Rosling fra 2015. Der forklarer han hvorfor verden blir sikrere for alle om færre blir fattige.

Her forklarer Hans Rosling om fattigdom og befolkningsvekst for blant andre Bill Gates på et arrangement ved London School of Economics i 2012.

De to andre grunnleggerne Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund skriver at Rosling døde i sitt hjem i Uppsala tirsdag morgen.

Rosling ble diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen for ett år siden. Han ble 68 år gammel.