Retorikk-ekspert om Trumps tale: – Dette er kanskje historiens styggeste innsettelsestale

Donald Trumps første tale som amerikansk president imponerer ikke ekspertene.

– Jeg mener at dette kanskje er historiens styggeste innsettelsestale. Dersom man trodde at dette skulle være en tale fra Donald til det amerikanske folket, så ble dette heller en tale fra Donald til Donald, sier Kjell Terje Ringdal, en av Norges ledende retorikere, på telefon fra Miami.

Innsettelsesseremonien i Washington startet presis klokken 17.30 norsk tid, og en time senere var den over. Da hadde Donald Trump blitt tatt i ed, og holdt sin første tale som president.

En tale Ringdal beskriver som «renheklet egoisme».

– Ideen bak talen er å selge ideen om det store og fantastiske Amerika. Han argumenterer for at man skal bygge Amerika på nytt, og premisset for dette er at slik det er nå er dårlig. Han bygger hele talen på et premiss om at alle de som sitter bak ham på tribunen har feilet.

Kjell Terje Ringdal mener at Donald Trumps tale ikke engang henvendte seg til republikanerne.

– Et klissent amerikansk flagg som stappes nedover halsen

Ifølge Ringdal har de fleste innsettelsestalene handlet om å se bredt, og ikke minst om å snakke til dem som ikke stemte på den nye presidenten.

– Dette var det motsatte av det. Han kaster ut et klissent amerikansk flagg som stappes nedover halsen på alle amerikanere som ikke er helt enig i hans politikk. Jeg er lei meg på Amerikas vegne, på verdens vegne, på NATOs, på miljøkampens – det er veldig trangt i Trumps port.

– Hva var bra med talen hans da?

– Det beste med talen var delen hvor han snakket om at alle har rødt blod, uansett om de er svarte, brune eller hvite. Det var det mest poetiske og vakre øyeblikket, men det hengte ikke helt sammen med resten av talen så jeg fikk litt følelsen av klipp og lim.

Vinca LaFleur fulgte Trumps tale på TV hjemme i USA.

– Kort, stram og direkte tale

Tidligere taleskriver for Bill Clinton og demokrat Vinca LaFleur, er mer positiv til Trumps første tale som president – i alle fall sett fra en taleskrivers ståsted:

– Talen var veldig klar: Setningene var stramme og direkte, og man forsto alt han sa. Den var også kort, kanskje en av de korteste innsettingstalene jeg kan huske. Det var også noen setninger i talen som var ganske poetisk og godt skrevet, sier hun på telefon til Aftenposten fredag kveld.

Les hele talen til Donald Trump i faktaboksen under.

Men LaFleur, som til vanlig jobber for West Wing Writers i Washington savner også flere elementer i den nye presidentens tale:

– Han nevnte aldri Hillary Clinton eller anerkjente noen av hennes støttespillere. Det var heller ikke mye ydmykhet i talen, eller signaler på at han forstår hvor vanskelig denne jobben kommer til å bli.

– Jeg reagerte også på at mye av det han sa var en selvfølge. Jeg ble også redd – for han snakker mye om «America first». Skal Amerika komme først, må noen andre komme etter. Hvis dette er beskjeden hans til verden, vil det være en tragedie for dette landet. Vi trenger våre allierte, det har vil alltid gjort og vil alltid gjøre.

Geir Lundestad synes talen til Trump var «merkelig».

– Det var enorme overdrivelser

– Dette var en egosentrisk tale fylt av overdrivelser, sier tidligere direktør ved Nobelinstituttet og professor i Amerikansk historie, Geir Lundestad.

– Dette var en merkelig tale. Det var en typisk valgtale unntatt slengbemerkningene, men det reelle innholdet var det samme som vi kjenner igjen fra valgkampen. Det var enorme overdrivelser. En innsettelsestale skal jo være en taler der en forsoner nasjonen. Her var det lite forsoning, sier Lundestad.

Han reagerer også på den nye presidentens fremstilling av at demokratiet i USA nærmest starter fra null med denne innsettelsen. Han gjentok flere ganger det mandatet han hadde fått fra folket. Han var vinneren og alle andre tapere.

Trump fikk færre stemmer enn Hillary Clinton i et valg hvor bare 60 prosent deltok. Dette folket er altså en minoritet. Han fremstiller alle som har styrt før som en elite, men det har aldri tiltrådt en mer elitisk administrasjon i USA enn Trumps.

− Han skal sette USA først. Her var det ikke snakk om at man kunne ha felles interesser med andre land, sier Lundestad som sier at talen var preget av den entusiasme og det mot som har dominert Trumps valgkamp. I tillegg til hans enorme selvtillit.

Hør får ferske podkast som analyserer Donald Trumps tale.

Lytt til denne ukens podkast i spilleren under, på SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.