Verden

Borgermester på Korsika forbyr burkini etter masseslagsmål

Nå blir det forbudt å bade i det heldekkende plagget i Sico på den franske øyen Korsika.

Det er ikke lenger lov til å bruke heldekkende badeplagg som på dette bildet på strendene i Nord-Korsika.
  • Kristin Jonassen Nordby

En måned etter terrorangrepet Nice annonserte borgermesteren i Cannes David Lisnard et midlertidig forbud mot det heldekkende badeplagget burkini på den franske rivieraen. Den sørlige kommunen Villeneuve-Loubet innførte samme forbud kort tid etter. Brudd på forbudet på rivieraen vil gi en bot på 38 euro.

– Strandbekledning som tydelig viser tilhørighet til religion, samtidig som Frankrike er mål for terrorangrep, øker risikoen for uro. Adgang til strender og bading er forbudt for personer som ikke bruker badetøy som respekterer de sosiale normene og et sekulært samfunn, står det i dokumentet Lisnard har underskrevet.

Forbud kommer etter masseslagsmål

Nå følger borgermesteren i Sisco Ange-Pierre Vivoni etter og forbyr den heldekkende badedrakten på strendene i sin kommune, skriver den franske avisen Le monde.

Forbudet kommer som følge av et masseslagsmål i helgen og vil tre i kraft fra og med tirsdag. Han har også avlyst en folkefest i kommunen som skulle funnet sted i dag «ikke på grunn av sikkerheten, men fordi folket tydeligvis ikke er i det humøret», ifølge borgermesteren.

Turister tok bilde av badende i burkini

Masseslagsmålet mellom nasjonalistiske ungdommer og familier med nordafrikansk opprinnelse skal ha startet på lørdag, som følge av at noen turister tok bilder av kvinner og jenter som badet i burkini på en offentlig strand i kommunen. Fem personer ble skadet i slagsmålet. Mer enn 100 politimenn måtte til for å sikre ro og orden etter slagsmålet, skriver Le Figaro.

Politiet har åpnet sak for å komme til bunns i hva som skjedde.

Dagen etter samlet rundt 500 innvandringskritiske personer seg og marsjerte mot nabolaget Lupino der det bor mange minoriteter. De ropte slagord som «ta til våpen. Vi skal reise oss fordi vi er hos oss» ifølge Le Figaro. Politiet forhindret dem fra å marsjere inn i bydelen.

  • Tankesmien Agenda lanserte nylig 10 bud for en bedre integreringspolitikk. Les deres forslag her.

Det har vært flere sammenstøt mellom høyreekstreme og muslimer den siste tiden på Korsika, skriver Le figaro. I desember ble en moské ødelagt etter at noen unge med nordafrikansk opprinnelse hadde angrepet noen brannmenn.

Sa nei til burkinidag i Marseille

Forrige uke blusset også burkini-debatten opp i Marseille, da lokale politikere i en av Marseilles forsteder sa nei til et arrangement for kvinner og barn i en privat vannpark der det skulle være påbudt med burkini.

Debatten om burkini har også nådd Norge. Les noen innlegg her:

Les også

  1. Burkini i badetimen er et inkluderende tiltak. Flere burde gjøre som Finnsnes barneskole. | Laial Ayoub

  2. Burkini på barn er fremgang for islamisme - og tilbakeslag for likestilling | Mina Bai

  3. Heldekkende badedrakt? I Oslo har burkinien vært i bruk lenge.

  4. Hvis vi vil inkludere muslimske barn, kan vi ikke forby burkini | Fatema Al-Musawi

Les mer om

  1. Kvinner
  2. Islam
  3. Integrering