Verden

Russiske luftfartsmyndigheter: Flyet ble ødelagt før styrten

Flyet som styrtet lørdag skal ifølge russiske luftfartsmyndigheter ha gått i oppløsning i luften.

  • Ntb

SISTE: Ifølge nyhetsbyrået AFP og BBC sier russiske luftfartsmyndigheter søndag ettermiddag at flyet som styrtet i Sinai-ørkenen gikk i oppløsning mens det fortsatt var i luften.

— Det er for tidlig å si noe om årsaken, men vi vet at flyet ble ødelagt i luften og at deler av flyet er spredt ut over et stort området (rundt mellom 16 og 20 kvadratkilometer), sa lederen for det russiske luftfartstilsynet Victor Sorochenko på en pressekonferanse ifølge RT.

Les også:

Les også

Det er landesorg i Russland etter at 224 personer mistet livet i flyulykken lørdag morgen.

Etterforskerne er i gang med undersøkelser av de «svarte boksene» fra flyet som styrtet, ifølge egyptiske kilder. 224 mennesker omkom i ulykken.

Transportminister Maxim Sokolov reiste sammen med etterforskerne til hovedstaden Kairo. Det gjorde også den russiske ministeren for krisehåndtering, Vladimir Putsjkov, ifølge kilder på flyplassen.

Så langt er minst 163 omkomne funnet på ulykkesstedet, noen av dem flere kilometer unna flyvraket.

— Vi fant en tre år gammel jente åtte kilometer unna, sier en kilde i de egyptiske sikkerhetstjenestene til nyhetsbyrået AFP.

Se video fra ulykkesstedet øverst.

Minnested

Russiske myndigheter har beordret selskapet Kogalymavia til å sette alle sine Airbus -fly på bakken mens flyulykken i Egypt granskes, ifølge nyhetsbyrået Interfax og flere andre medier.

Det var et fly av denne typen som styrtet. En representant for selskapet sier imidlertid til nyhetsbyrået RIA at de ikke har fått noen slik beskjed fra den russiske samferdselsmyndigheten Rostransnadzor.

De fleste passasjerene på flyet var turister fra Russlands nest største by St. Petersburg. Ved flyplassen ved byen har pårørende og andre innbyggere i byen lagt blomster og kosedyr på et provisorisk minnested.

— Kan du forestille deg å komme hit for å hente barn eller barnebarn, og få vite at de ikke lenger eksisterer, sier Galina Grigorjeva (34) til nyhetsbyrået AFP.

President Vladimir Putin har erklært søndag for nasjonal sørgedag i Russland, og over hele landet flagges det på halv stang.

Les også:

Les også

Flystyrten: Yngste passasjer var 10 måneder

— Ble neppe skutt ned

De russiske etterforskerne understreker at de vil vurdere alle muligheter når ulykken granskes.

En IS-tilknyttet opprørsgruppe på Sinai-halvøya hevder de sto bak flystyrten som hevn for Russlands bombeangrep mot IS i Syria. Men både eksperter og russiske og egyptiske myndigheter tviler på om dette stemmer.

— IS har ikke utstyr til å skyte ned et fly i 9000 meters høyde, sier Gerard Feldzer, som er tidligere direktør for det franske luftfartsmuseet.

En slik nedskyting vil kreve et mobilt radarsystem og langtrekkende raketter som IS ikke har, påpeker han.

Andre mulige årsaker er teknisk svikt eller en bombeeksplosjon om bord. At vrakdelene og de omkomne har falt over et stort område på bakken, tyder på at flyet har gått i oppløsning i lufta, sier den danske eksperten Paul Humle Harrison til nyhetsbyrået Ritzau.

Legger om rutene

Så langt er det ikke funnet konkrete tegn til tekniske problemer på flyet. En ansatt på flyplassen i Kairo som inspiserte flyet før avgang, sier til nyhetsbyrået AP at flyet så ut til å være i god stand.

Enken etter annenpiloten på flyet har imidlertid fortalt at han klagde over den tekniske standarden til det 18 år gamle flyet.

Lufthansa, Air France og flere andre selskaper har besluttet å ikke fly over Sinai-halvøya mens etterforskningen av flyulykken pågår.

Blant dem som omkom i ulykken, var fire ukrainere, én hviterusser og 219 russere. (©NTB)

Les mer om

  1. Flysikkerhet
  2. Flyulykker