Verden

Ekstrafly settes inn for nordmenn strandet i «Syden»

SAS og Norwegian har satt inn erstatningsfly slik at nordmenn som er strandet på Gran Canaria, kan komme hjem. De ber likevel passasjerer om forståelse for at de ikke kan si med sikkerhet når alle kan komme hjem.

En sandstorm, en såkalt calima, har farget omgivelsene gule og skaper problemer på Gran Canaria. Et stort antall turister kommer seg ikke hjem fordi flyplass har måttet stenge som følge av dårlig sikt. Foto: Mona Paus

 • Martin Hall Larsen
  Journalist

Sandstormen som har herjet ferieparadiset utenfor Afrikas kyst, har stengt åtte flyplasser på øygruppen.

Mange nordmenn har måttet tilbringe natten på flyplassen da SAS og Norwegian kansellerte alle sine ruter til og fra øya søndag. Nå har begge selskapene satt inn ekstrafly.

– Håper på forståelse for at dette kan ta tid

Norwegian har noen tusen passasjerer strandet på Kanariøyene. Selskapet har åtte fly på bakken på Las Palmas flyplass.

– Før flyene kan lette, må de gjennom en grundig sikkerhetssjekk for å forsikre at de ikke har tatt skade av sanden. Teknikere er nå fremme og i gang med arbeidet, men vi håper på forståelse for at dette kan ta tid, sier talsperson Christer Baardsen i Norwegian.

Baardsen sier situasjonen er krevende, men han sier at de jobber på spreng for at alle skal komme seg hjem. To ekstrafly vil mandag kveld hente hjem passasjerer.

– Det er en innleid 747 med en kapasitet på 455 passasjerer og en av våre egne Dreamlinere med en kapasitet på 344 passasjerer.

Flyene skal til Oslo og vil etter planen være fremme sent mandag kveld eller natt til tirsdag. Passasjerer som skal videre, vil da bli innlosjert på hotell, opplyser Baardsen.

Mandag klokken 00.12 landet det første av Norwegians ekstrafly på Oslo lufthavn Gardermoen.

Norwegian anbefaler ellers alle passasjerer som er rammet, å kontakte sitt forsikringsselskap.

Tror de aller fleste er på vei hjem tirsdag

SAS har seks passasjerfly på Las Palmas flyplass. To er klare for avgang, og det tredje tar av om kort tid, opplyser pressesjef John Eckhoff i SAS i Norge mandag kveld.

– Vi har også en stor maskin som er på vei ned fra København, og den vil kunne returnere 262 passasjerer i løpet av morgendagen, sier han.

De tre resterende maskinene må ha en teknisk gjennomgang. Derfor kan ikke Eckhoff si med sikkerhet når de er klare for avgang. Han sier derimot at alle som er strandet, vil bli returnert til Norge «relativt raskt».

– Vi bruker all ledig kapasitet vi har, og jeg tror de aller fleste er på vei mot Skandinavia i løpet av tirsdagen. Men noen må nok belage seg på å stoppe innom Stockholm eller København.

 1. Les også

  SAS-fly fra Gran Canaria utsatt til tirsdag

Les mer om

 1. Norwegian
 2. Fly
 3. Gran Canaria

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sandfaste passasjerer flys hjem i dag

 2. ØKONOMI

  Norske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria

 3. ØKONOMI

  Alle sandstrandede passasjerer hjem innen onsdag

 4. VERDEN

  Kaos for værfaste turister på Kanariøyene. Flyselskapene oppfordrer passasjerene til å finne husly selv

 5. NORGE

  Alle planlagte flyvninger fra Gran Canaria til Norge er avlyst søndag

 6. NORGE

  Nordmenn i utlandet hentes hjem på smekkfulle fly, til tross for råd om tomme midtseter