Verden

Trump snakker ned sin nye hovedmotstander. «De er begge alfahanner fra New York.»

USAs president Donald Trump møtte velgere i New Hampshire dagen før primærvalget der.

President Donald Trump ser ut til å ha funnet seg en ny hovedmotstander. Ekspert mener mange demokrater har ventet på en kandidat som slåss på presidentens nivå.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

President Donald Trump har ikke tvitret om demokraten Joe Biden på tre uker. Nå er det en annen politisk motstander som ser ut til å oppta presidenten.

Krangelen mellom de to newyorkerne Trump og Mike Bloomberg er skarp og fornærmelsene sitter løst. Trump erter rivalen for høyden. Bloomberg sammenligner presidenten med en ropende tivoliklovn.

Leder på delstatsmåling

Milliardæren meldte seg svært sent som kandidat til å bli demokratisk presidentkandidat. Han er derfor ikke med i de fire første statene.

Den tidligere New York-ordføreren leder nå for første gang på målingene i en delstat, Arkansas. De siste ukene har hans massive og rådyre kampanje også løftet ham til 3. plass på riksdekkende meningsmålinger – og inn til prominent plass på Trumps Twitterkonto.

Michael Bloomberg åpnet torsdag en kampanje kalt «Mike for Black America» etter noen dager med kontrovers etter et gammelt lydopptak.

«Taper» og «død energiklump»

Trump trappet i midten av januar opp sin tvitring om Bloomberg. Trump kaller rivalen «Mini Mike», en hentydning til Bloombergs høyde.

Torsdag skrev Trump at «Mini Mike er en død energiklump på 1,62» som ikke kan måle seg i debatt med proffe politikere.

AP har for øvrig faktasjekket Bloombergs høyde. Ifølge legeattesten er han 1,70 høy.

I en annen melding samme morgen skrev Trump at Bloomberg er en «taper» som har behandlet afroamerikanere dårlig.

Kontrovers om lydopptak

Hvorfor Trump nevner afroamerikanere: Denne uken kom et lydopptak fra 2015 til overflaten. Der roser Bloomberg en omstridt politipraksis for ransakelser i New York.

Han beskriver det som en løsning mot vold å slenge minoritetsungdom «opp mot veggen og ransake dem».

«Bak din rygg ler de av deg»

Bloomberg sparer ikke på kruttet i sine svar til Trump. Torsdag kveld lanserte han kampanjen «Mike for Black America» i Houston, Texas. Der beklaget han sine gamle uttalelser, men gikk også verbalt i strupen på Trump.

– I morges angrep presidenten meg på Twitter, og i ettermiddag angrep han meg igjen i et intervju. La meg si dette herr president: Du kan ikke trakassere meg, og jeg vil ikke la deg trakassere det amerikanske folk, sa han.

Twitter gikk han enda hardere til verks: «Donald Trump – vi kjenner mange av de samme folkene i New York. Bak din rygg ler de av deg, og de kaller deg en ropende tivoliklovn. De vet at du arvet en formue og ødslet den vekk med tåpelige avtaler og inkompetanse.»

Da justisminister Bill Barr torsdag sa at presidentens tvitring forstyrret arbeidet hans, rykket Bloomberg straks ut og «trøstet» med at Trumps tvitring også forstyrrer Trump på jobben.

Mike Bloomberg driver en intens valgkamp og begynner å trekke flere tilskuere til arrangementene sine, men ikke i samme antall som presidenten.

– Alfahanner fra New York

Jennifer Leigh Bailey, professor i statsvitenskap ved NTNU, påpeker at Trump og Bloomberg har en lang forhistorie.

– De er begge alfahanner fra New York, sier hun om den knallharde ordkrigen.

Bailey, som opprinnelig er fra USA, mener det er tegn til at Trump nå anser Bloomberg som sin hovedmotstander.

– Rikdom er en viktig målestokk for Trump, sier hun og påpeker at Trump pleide å ringe tidsskriftet Forbes for å klage på plasseringen på rikinglisten.

Bloomberg er ifølge Forbes-listen verdens åtte rikeste, mens Trump er på 275. plass.

Jennifer Leigh Bailey er professor i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim.

Vilje til å slåss

Bailey mener mange demokrater har ventet på en moderat kandidat som er villig til å slå tilbake og slåss mot Trump på presidentens eget nivå.

– Noen mener at dette blir for ufint og ikke hører hjemme i politikken. Men skal man lykkes med å holde slikt utenfor, må begge parter være enig, sier hun.

«Bor gratis i Trumps hode»

I USA har en rekke kommentatorer de siste dagene registrert en opptur for Bloomberg, som fredag fylte 78 år.

«Mike Bloomberg hacker din oppmerksomhet. Skamløshet og konflikt skaper oppmerksomhet. Oppmerksomhet er lik makt», skriver The New York Times-spaltisten Charlie Warzel.

Den konservative Peggy Noonan, hun var taleskriver for president Ronald Reagan, argumenterer i The Wall Street Journal for at Bloomberg kan bli demokratenes kandidat tross motbakke.

– Joe Bidens kollaps skapte et vakuum i sentrum, og den tidligere ordføreren har pengene og viljen til å fylle det, mener hun.

CNNs Chris Cillizza mener Trumps konstante angrep har gitt Bloomberg noe som ikke kan kjøpes for penger: «En økende fornemmelse av at presidenten er svært, svært urolig for ham.» Bloomberg bor nå gratis i Donald Trumps hode, mener CNN-analytikeren.

Jobber frem mot 3. mars

Bloomberg er ikke på valg i nominasjonen hverken i Nevada 22. februar eller Sør-Carolina 29. februar. Derimot har han satset stort på den såkalte «supertirsdag» 3. mars. Den dagen velges en tredjedel av landsmøtedelegatene som utpeker partiets presidentkandidat.

PS: Trump og Bloomberg har ikke alltid vært på kant. Det finnes gamle bilder av at de spiller golf sammen. I 2012 og 2013 tvitret Trump om at Bloomberg gjorde en god jobb som ordfører i New York.

Les også

Han finansierer amerikanske valgkamper. For tre år siden brukte han forgjeves over 200 millioner kroner på Hillary Clinton.

Les mer om

  1. USA-valget 2020
  2. Amerikansk politikk
  3. Donald Trump
  4. Michael Bloomberg