Verden

Trump la ut dette bildet for å håne sin fremste rival. Hun likte det så godt at publiserte det som hovedbilde på Twitter.

– Med deg leder alle veier til Putin, skal Nancy Pelosi ha sagt til Trump på et møte i Det hvite hus i går. Da kom skjellsordene.

Møtet mellom Trump og tre demokratiske ledere onsdag brøt sammen etter en heftig ordveksling.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Tre veldig tydelig opprørte demokrater stilte seg i går kveld foran mikrofonene utenfor Det hvite hus etter at de hadde reist seg og forlatt et møte med president Donald Trump.

– Dette var ikke en dialog, det var et verbalt overfall, sa Chuck Schumer, demokratenes leder i Senatet.

I møtet skal Trump ha kalt Nancy Pelosi, som er speaker (altså leder) i Representantenes hus, for en «tredjerangs politiker» som støttet kommunister.

Demokratene Nancy Pelosi, Chuck Schumer og Steny Hoyer forlot i går et kaotisk møte med president Trump.

Presidenten hadde kalt inn til møtet onsdag for å diskutere det pågående tyrkiske angrepet mot de kurdiske områdene i Nord-Syria. Han hadde gode grunner til å være irritert – like før hadde flere av hans republikanske partifeller i Representantenes hus stemt for en protest mot USAs tilbaketrekking av soldater fra området i forkant av Tyrkias invasjon.

Forslaget ble vedtatt med 354 stemmer. Kun 60 av de 197 republikanere i Huset – i underkant av en tredjedel – stemte mot.

Les også

Trump i brev til Erdogan: – Ikke vær en tøffing

«Med deg leder alle veier til Putin»

Møtet i Det hvite hus, der presidenten stilte med en rekke ledere fra administrasjonen, begynte med at Trump skrøt av et brev han hadde sendt til Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan – et brev som i seg selv har skapt mye oppstyr.

Deretter gikk dialogen raskt i nedoverbakke.

Da Schumer nevnte at Trumps tidligere forsvarsminister, den velrenommerte generalen Jim Mattis, hadde advart mot å trekke amerikanske soldater ut av Nord-Syria, reagerte presidenten spontant, ifølge kilder nyhetsbyrået AP har snakket med:

– Han er verdens mest overvurderte general. Vet du hvorfor? Han var ikke tøff nok. Jeg fanget IS. Han sa det ville ta to år. Jeg gjorde det på én måned, skal Trump ha sagt.

I et brev til Tyrkias president Erdogan datert 9. oktober – samme dag som tyrkiske soldater begynte angrepet mot kurdere i Nord-Syria – advarer Trump Erdogan mot en slik militæroffensiv.

Pelosi svarte ved å påpeke at USAs tilbaketrekning nå har gitt Russland en langt sterkere posisjon i området. Dette er noe russerne har gjort et poeng av denne uken, blant annet ved å legge ut bilder og videoer av russiske soldater som inspiserer en forlatt amerikansk militærbase i Nord-Syria.

– Med deg leder alle veier til Putin, skal Pelosi ha sagt.

Og dermed brøt møtet sammen.

Les også

Her viser den russiske journalisten frem det han sier er en forlatt amerikansk militærbase i Syria

La ut Trumps bilde på egen Twitter-side

– Jeg hater IS mer enn deg, skal Trump ha sagt.

– Det vet du ikke, kvitterte Pelosi.

Etter flere slike ordvekslinger skal Trump ha langet ut mot Pelosi ved å kalle henne en «tredjerangs politiker». Da valgte de tre demokratene å forlate møtet.

– Sees ved valget, skal Trump ha sagt mens de var på vei ut av rommet.

Og krangelen var ikke over med det. Like etterpå la Trump ut et bilde fra møtet på Twitter, der Pelosi – den eneste kvinnen i rommet – har reist seg og retter en pekefinger mot presidenten.

«Nervøse Nancys sinnssyke sammenbrudd!» skrev presidenten til sine følgere.

Nervous Nancy's unhinged meltdown! https://t.co/RDeUI7sfe7

Pelosi, som i etterkant av møtet selv hadde omtalt Trumps opptreden som et «sammenbrudd», tolket bildet annerledes enn presidenten. Hun likte det faktisk så godt at hun umiddelbart la det ut som sitt hovedbilde på Twitter.

Nancy Pelosi valgte å legge ut bildet fra Trump-møtet på sin egen Twitter-side.

Flere andre Trump-motstandere hadde samme reaksjon etter at Trump la ut bildet fra møtet.

«Pelosi konfronterer Trump direkte for hans skammelige handlinger mens alle mennene ved hans side vender blikket ned i skam,» kommenterer New Jersey-politikeren Bill Pascrell.

«Jeg hadde aldri trodd jeg skulle si dette, men Gud velsigne deg, Nancy Pelosi,» skriver den konservative advokaten George Conway, som er gift med Trumps seniorrådgiver Kellyanne Conway.

Syria-møte skal være avlyst

Presidenten dvelte lenge ved hva som hadde skjedd på møtet. I løpet av onsdagskvelden sendte han ut flere Twitter-meldinger om episoden.

«Nany Pelosi trenger hjelp raskt! Enten er det noe galt med henne «i overetasjen», eller så liker hun rett og slett ikke vårt flotte Land. Hun hadde et totalt sammenbrudd i Det hvite hus i dag. Det var veldig trist å se. Be for henne, hun er en veldig syk person!» lød en av meldingene.

Nancy Pelosi needs help fast! There is either something wrong with her “upstairs,” or she just plain doesn’t like o ... https://t.co/X481eoECXa

Også denne gangen benyttet han seg av et uttrykk Pelosi tidligere hadde brukt om ham – hun oppfordret like etter møtet folk til å «be for presidentens helse.»

Torsdag skulle en rekke medlemmer av Representantenes hus – der demokratene har et flertall av stemmene – være med på et møte for å få informasjon fra Det hvite hus om situasjonen i Nord-Syria.

Trump-administrasjonen har nå avlyst dette møtet, kunngjorde Pelosi i natt.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Nancy Pelosi
  3. Amerikansk politikk