Verden

Norgesambassadør hentes hjem for å bli Trumps nye marineminister. Den forrige anså ikke Twitter-melding som ordre.

NEW YORK (Aftenposten): USAs marineminister Richard V. Spencer må gå etter strid om en benådet spesialsoldat. USAs ambassadør til Norge overtar.

USAs nå avgåtte marineminister Richard V. Spencer snakker med soldater i US Marines under et besøk i Camp Lejeune i Nord-Carolina i september.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

USAs forsvarsminister Mark Esper ba søndag marineminister Spencer om å gå av. Forholdet mellom marineministeren og Det hvite hus har vært anstrengt etter at president Donald Trump nylig benådet en spesialsoldat som hadde posert på et foto med en død krigsfange.

Den amerikanske ambassadøren til Norge, Kenneth Braithwaite, blir av Trump pekt på som ny marineminister i USA. Her er han på Værnes garnison i Trøndelag i fjor, i samtale med leder for US marines på Værnes oberst Hudson (t.h.).

– Vil gjøre utmerket jobb

Kunngjøringen om avskjeden kom fra pressetalsperson Jonathan Hoffman i Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon. I den samme meldingen opplyste Pentagon om at USAs ambassadør til Norge, Kenneth Braithwaite, var bedt om å overta jobben som sjef for USAs sjøforsvar og US Marines.

President Trump bekreftet senere på Twitter at han nominerer Norgesambassadøren, som har admiralsgrad, til stillingen.

... honors that he has earned, including his Trident Pin. Admiral and now Ambassador to Norway Ken Braithwaite will ... https://t.co/rM0vnGCs87

– Jeg vet at Ken vil gjøre en utmerket jobb, skriver Trump på Twitter og beskriver ambassadøren som en suksessrik mann.

Strid om benådning ligger bak

Trump benådet nylig spesialsoldaten Eddy Gallagher. Han var blitt dømt i en militær domstol for å ha posert med en krigsfange. Saken skapte gnisninger med deler av forsvarsledelsen som forgjeves hadde anbefalt presidenten om å la dommen bli stående.

Trump benådet også to soldater fra hæren. Kritikere mente han undergravet det militære rettssystemet.

Senere skrev Trump på Twitter at sjøforsvaret ikke skulle ta fra Gallagher det såkalte Trident-merket, det som sier at han fortsatt er en del av elitegruppen Navy SEALs. Marineminister Richard Spencer sa imidlertid til Associated Press at de fortsatt ville vurdere en reprimande for Gallagher.

– Jeg trenger en formell ordre for å handle. Jeg tolker ikke Twitter-meldinger som ordre, sa han.

To forskjellige historier

Overfor Det hvite hus skal Spencer underhånden derimot ha foreslått at spesialsoldaten fikk gå av og beholde Trident-merket. Esper ble ikke informert om dette og sier nå at han ikke kan stole på Spencer.

Spencer selv gir en noe annen historie. I et oppsigelsesbrev gjengitt i flere medier skriver han at en rettsstat er det som skiller USA fra motstanderne.

– Uheldigvis er det blitt tydelig at jeg og den øverstkommanderende som utnevnte meg, ikke deler syn på kjerneprinisipper om orden og disiplin, skriver han.

Tom stol i lange perioder

Ambassadør Kenneth Braithwaite kom i februar 2018 til Oslo som USAs utsending. Da hadde USA vært uten en ambassadør til Norge i ett år. USA hadde heller ikke en ambassadør som toppdiplomat til Norge i over to år i tidsrommet 2013 −2016.

Det er ikke kjent hvem Trump vil nominere som sin neste ambassadør til Norge. Ambassadører må godkjennes i USAs senat.

Les også

  1. Han kalte Ukraina-affæren en narkohandel. Nå er John Bolton tilbake etter Twitter-mysterium.

  2. Har Trump-høringene endret folkemeningen? Matthew Zipple kjørte 40 mil for å stå i kø midt på natten.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Navy SEAL
  3. Diplomati