Verden

Sterk Sri Lanka-kritikk av Norge

Norges daværende utviklingsminister og spesialutsending til Sri Lanka, nåværende utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim, møtte LTTE-lederen Vellupillai Prabhakaran i januar 2006. Norges rolle som fredstilrettelegger får nå sterk kritikk i en offisiell rapport fra Sri Lanka.

Norge sviktet som fredstilrettelegger på Sri Lanka, ifølge offisiell rapport fra øystaten.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Den blodige borgerkrigen på Sri Lanka tok mange titusen liv mellom 1983 og 2009.

Bare i løpet av de siste månedene av konflikten kan opp mot 40.000 sivile tamiler ha blitt drept, ifølge anslag fra et FN-panel og flere internasjonale organisasjoner.

Borgerkrigen endte med en full militær seier til regjeringen over den tamilske opprørsgruppen LTTE, også kjent som Tamiltigrene, som kjempet for et eget hjemland nord og øst på øya.

Misfornøyde med fredsavtalen

Fredag offentliggjorde landets myndigheter en 402 sider lang rapport med konklusjoner og anbefalinger etter borgerkrigen. Rapporten er et resultat av flere års arbeid fra Lessons Learnt and Reconciliation Commission (LLRC), som ble oppnevnt av president Mahinda Rajapakse.

Norge tilrettela for en fredsavtale mellom LTTE og regjeringen i 2002. Krigen brøt ut på nytt i 2006, og deler av rapporten er viet den skjøre fredsavtalen. Norges rolle som fredstilrettelegger får strykkarakter av kommisjonen.

— Mangelen på inkludering og oppmerksomhet for detaljer, noe som skyldtes hastverket for å få i stand en avtale, var to svært viktige bidragsgivende faktorer som førte til at våpenhvilen mislyktes, heter det i rapporten.

Da våpenhvilen ble inngått, etablerte partene et observatørkorps som skulle sikre at ingen av partene brøt avtalen. Denne gruppen, Sri Lanka Monitoring Mission, ble ledet av Norge og besto stort sett av kun norske og islandske observatører.

SLMM får svært mye kritikk i rapporten, og beskyldes blant annet for å ignorere grove brudd på våpenhvilen som ble begått av LTTE.

Norges dobbeltrolle kritiseres

Norges dobbeltrolle som fredstilrettelegger og som leder for observatørene trekkes frem i rapporten som en viktig årsak til at krigen brøt ut på nytt.

— Norge mislyktes i å overvåke at partene overholdt våpenhvileavtalen, heter det i rapporten.

Selve våpenhvileavtalen blir også slaktet.

— Avtalen var stort sett umulig å forholde seg til, den var urealistisk og mislyktes i å skape en plattform som kunne sikre bærekraftig og langsiktig fred, skriver kommisjonen, og legger til at avtalen var "ubalansert".

- Sri Lanka burde sett mangler

I en sjelden kritikk til Sri Lankas myndigheter heter det at de med en gang burde ha sett at Norges dobbeltrolle var uholdbar og at de burde gjort noe med det med en gang. Men kommisjonen unnskylder Sri Lankas myndigheter med at dette kan ha blitt oversett, siden det på det tidspunktet ble oppfattet som at det hastet å komme til enighet.

Dette er uansett en kritikk som sterkest rammer den daværende statsministeren Ranil Wickremesinghe og ikke det nåværende regimet.

LTTE tillegges mest skyld

Kommisjonen er også sterkt kritisk til at de norske tilretteleggerne ga LTTE den samme statusen som regjeringen i forhandlingene, noe som ifølge kommisjonen førte til at opprørerne ble tillagt for mye legitimitet.

Likevel er det ikke Norge, men LTTE, som får hovedskylden for at våpenhvilen ble brutt. Kommisjonen konkluderer med at Tamiltigrene ikke hadde en reel interesse av å opprettholde en varig fred med regjeringen, noe som gjorde det umulig å unngå konflikt.

Frifinner hæren

Det har vært knyttet stor spenning til rapporten fra Sri Lanka. Norge og andre land har gjort det klart at de vil kreve en uavhengig, internasjonal gransking av mulige krigsforbrytelser i den siste fasen av borgerkrigen, som tok slutt i mai 2009, dersom LLRC-rapporten ikke gir tilfredsstillende svar.

Rapporten kommer med mange anbefalinger om at Sri Lankas myndigheter skal etterforske anklagene om ugjerninger begått av regjeringsstyrkene, men slår fast at hæren ikke ga ordre om å drepe sivile.

Kommisjonen åpner likevel opp for at sivile liv kan ha gått tapt i kryssilden, selv om LTTE får hovedvekten av skylden for de uskyldige liv som gikk tapt.

Utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim ønsker foreløpig ikke å kommentere rapporten. Han var svært sentral i den norske fredsinnsatsen på Sri Lanka gjennom sin rolle som Norges spesialutsending til øya tidlig på 2000-tallet.

Les hele rapporten her.

Twitter: @ronneberg

Les også

  1. Sri Lanka-minister vil ikke diskutere krigsforbrytelser

  2. Sri Lanka krever etterforskning av norske tamiler

  3. Sri Lanka løslater hundrevis av tamiler