Verden
Hvert år samles tusenvis av hongkongere i Victoria-parken for å markere massakren i Beijing 4. juni 1989. I år var det forventet flere enn tidligere.

Hongkongerne markerte 30-årsdagen for Beijing-massakren med et hav av levende lys

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Journalist
Hongkong er underlagt Kina, men innbyggerne har fortsatt en viss grad av selvstyre. Derfor er demonstrasjoner som dette tillatt, selv om de er strengt forbudt på fastlandet.

Rundt 180.000 mennesker deltok på markeringen for massakren etter demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989, ifølge arrangørene.

Hvor mange som døde i massakren i 1989, er fortsatt en statshemmelighet i Kina. Men ofrene minnes hvert år i Victoria-parken i Hongkong.
En kopi, dog i liten skala, av Den himmelske freds plass ble satt opp i Hongkong på tirsdag. Ideen var å minne folk på stedet der demonstrasjonene i Beijing skjedde i 1989.
Demonstrantene på Den himmelske freds plass laget en frihetsgudinne i 1989 for å symbolisere kampen for et mer demokratisk Kina. En kopi av denne statuen ble vist frem i Hongkong på tirsdag.
Før lysmarkeringen tirsdag kveld samlet noen få tusen mennesker seg til en demonstrasjon i sentrum av Hongkong.
Universitetsstudenter i Hongkong har laget et minnesmerke for massakren i Beijing i 1989. Verket har fått navnet «skammens søyle», og ble avdekket ved Hongkong-universitetet på tirsdag.
Studenter ved Hongkong-universitetet viser frem «skammens søyle», som de har laget til minne om massakren i Beijing for 30 år siden.
Lysene i og rundt Victoria-parken ble skrudd av da folk samlet seg der tirsdag kveld. Dermed ble havet av levende lys synlig i nattemørket.
Også på Taiwan har det vært flere markeringer for 30-årsdagen for Beijing-massakren. I hovedstaden Taipei er det blant annet satt opp en oppblåsbar variant av det mest kjente bildet fra hendelsen i 1989 – den enslige mannen som stanset en rekke med panservogner i Beijing sentrum.

Les også

 1. Faren, sønnen og Den himmelske freds plass

 2. Demonstrantene kjempet for menneskerettigheter de ennå ikke har fått. Det bør Norge minne kinesiske myndigheter på. | Trine Angelskår

 3. Han fikk en betinget dom for å ha demonstrert for større frihet. Nå har han dårlig samvittighet fordi han ikke ble fengslet.

 4. Taiwan og Kina skuler på hverandre: Her lander jagerflyet på motorveien mens folk står i veikanten og titter

Les mer om

 1. Kina
 2. Hongkong
 3. Menneskerettigheter