Verden

Lekket rapport kaller forsvinninger og drap på urfolkskvinner og -jenter et «canadisk folkemord»

Skaper sterke reaksjoner før den er sluppet.

Kampen for urfolks rettigheter har lenge stått sentralt blant aktivister. Her fra en av verdens største urfolkssamlinger, Gathering of Nations i Albuquerque, i 2017, som var viet forsvinninger og drap på urkvinner. Arkivfoto: Russell Contreras/AP/NTB scanpix

 • Ingeborg Senneset
  Journalist

Den omfattende rapporten, som er utarbeidet av en regjeringsoppnevnt kommisjon, skal formelt publiseres mandag. Fredag kveld ble detaljer lekket til den canadiske kringkasteren CBC.

Rapporten oppsummeres slik:

 • 1200 sider
 • 2300 vitnebeskrivelser
 • Mer enn 230 anbefalinger
 • Beskrivelsen «canadisk folkemord»

Rapporten kalt «Reclaiming Power and Place» konkluderer at det uforholdsmessige nivået av vold mot urfolkskvinner og -jenter i Canada, gjennom statlige sanksjoner forankret i kolonialisme og koloniale ideologier, kvalifiserer til folkemord.

I sosiale medier reagerer kjente personer og aktivister med lettelse og sinne.

Det er antydet at om lag 4000 urfolkskvinner- og jenter er myrdet eller forsvunnet de siste tiårene. Ifølge CBCs gjengivelse av rapporten er det reelle antallet være umulig å si sikkert.

På grunn av alvoret i saken vil det bli utarbeidet en supplerende rapport som ser spesifikt på definisjonen av folkemord.

Tusenvis av døde og forsvunne urfolksbarn

Rapporten føyer seg inn i en lengre historikk. I 2015 kom det frem gjennom The Truth and Reconciliation Commission at «Canada deltok åpenbart i et kulturelt folkemord». Dette fikk statsminister Justin Trudeau til å gå ut med en offisiell beklagelse.

Barn av den canadiske urbefolkningen ble sendt på kostskoler for å lære seg å bli som resten av canadierne. Det var også en bevisst strategi for kristen misjon. Urbefolkningen skulle leve nær kirker og klostre for lettere å motta evangeliet for omvendelse til kristendommen.

Tusenvis fikk livet ødelagt som følge av mentalt, fysisk og seksuelt misbruk. Mange kom aldri hjem igjen.

Den canadiske regjeringen etablerte skolesystemet fordi den mente at urbefolkningens kultur ikke ville klare å tilpasse seg det moderne samfunnet, og fordi den så på seg selv som ansvarlig for å utdanne og ta vare på urbefolkningen.

Patricia Tucknaow overlevde skoleårene. Det var det ikke alle som gjorde. Hun deltok i en seremoni i Vancouver i 2015 som hedret ofrene for det som ble kalt et kulturelt folkemord. Arkivfoto: Ben Nelms/Reuters/NTB scanpix

På skolen ble barna oppfordret til ikke å snakke sitt eget språk eller praktisere egne tradisjoner. Gjorde de det, kunne de bli hardt straffet. Eventuell korrespondanse med familien hjemme måtte foregå på engelsk, et språk mange av foreldrene ikke behersket.

Ingen vet hvor mange som døde på disse skolene, fordi regjeringen sluttet å føre oversikt over dødsfall rundt 1920. Blant elevene som overlevde, tok flere senere sitt eget liv på grunn av traumene de satt igjen med.

Seksuelle minoriteter

Inkludert i det den nye rapporten kaller folkemord er kjønnsminoritetet og seksuelle minoriteter, 2SLGBTQQIA, en forkortelse for «two-spirit, lesbian, gay, bisexual, transgendered, queer, questioning, intersex and asexual». «Two spirit» kan oversettes til trans- eller ikke-binære aboriginer eller andre urfolk.

Den offisielle rapporten fremlegges mandag. Forfatterne oppfordrer canadiere selv til å handle ved å fordømme vold og rasisme mot urfolkskvinner- og jenter og seksuelle minoriteter samt å sette seg inn i urfolkets historie i Canada.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/02037d35599c08b2d9f02cdd10264e01/spelt%20verden%20hits%2023%20mai? 1559160372559
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Folkemord
 2. LHBT

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Etter tre år fikk faren endelig et livstegn fra sønnen sin. Da snakket gutten kinesisk.

 2. SPORT

  Treneren mente utøveren ikke var seriøs nok – slo ham i ansiktet

 3. VERDEN

  Enorme forskjeller i USA: Vokser du opp i sør, er risikoen stor for at du får en tøffere barndom

 4. KOMMENTAR

  Terroriseringen av uigurer må ta slutt

 5. VERDEN

  India: 1.500 pågrepet og hundrevis skadet i voldsomme protester mot ny statsborgerskapslov

 6. VERDEN

  Norge brukte milliarder på sivil bistand. Men fremdeles nektes millioner av afghanske barn skolegang