Trump vil anerkjenne Israels annektering av Golanhøydene – bare to uker før det israelske valget. Derfor vekker det reaksjoner.
Flere tolker Trumps siste trekk som en gavepakke til Netanyahu.
– Etter 52 år er det på høy tid at USA fullt ut anerkjenner Israels suverenitet over Golanhøydene, skrev Trump på Twitter onsdag.
Den plutselige støtteerklæringen til Israel vekket umiddelbart reaksjoner.
«Et provoserende trekk som ingen annen amerikansk president de siste 50 årene ville drømt om å gjøre», skriver nettstedet Politico.
Trumps støtteerklæring er i første omgang symbolsk, men senator Lindsay Graham har varslet at han sammen med senator Ted Cruz nå vil kjempe for at Kongressen følger presidenten.
Her er seks spørsmål og svar som forklarer hvorfor Trumps anerkjennelse markerer et veiskille.
Hvorfor er området viktig?
Golanhøydene er et historisk og strategisk svært viktig område for Israel.
Det 1200 kvadratkilometer store høydedraget ligger sørvest i Syria, men store deler av området ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967.
Det ble da opprettet en våpenhvilelinje og det israelske militæret tok kontroll på regionen. Kort tid etter begynte Israel å etablere bosetninger i området. I dag bor det rundt 20.000 israelske bosettere i området – i strid med Folkeretten.
I årene før krigen hadde Syria brukt høydene til å bombe Nord-Israel. I dag er området av stor strategisk betydning for Israel, både for overvåking av og som en buffersone mot angrep fra Syria.
En tredjedel av Israels vannforsyning kommer dessuten fra Golanhøydene.
Hvorfor er Trumps uttalelse kontroversiell?
Israel annekterte Golanhøydene i 1981. Men FNs sikkerhetsråd har, med støtte fra USA, slått fast at området er ulovlig okkupert og annektert.
Trumps melding er derfor i strid med den tradisjonelle amerikanske og internasjonale linjen.
Mange mener dessuten at Trump indirekte anerkjenner andre lands ulovlige annekteringer.
– Dette gir et forferdelig prinsipp, sier Martin Indyk, tidligere spesialutsending til Israel og Palestina, til nettstedet Vox.
Indyk peker på at Vladimir Putin nå kan vise til Trumps anerkjennelse når han skal forsvare Russlands annektering av Krim-halvøya.
Flere peker også på at det nå virker mindre sannsynlig at USA vil protestere dersom Israel går inn for å utvide okkupasjonen av Vestbredden.
Er det virkelig så overraskende?
Egentlig ikke. Kilder i Trump-administrasjonen sier til CNN at Trump har overveiet beslutningen i flere uker.
BBCs korrespondent Barbara Plett-Usher skriver at Israel i lengre tid har jobbet med å overbevise Det hvite hus og den amerikanske Kongressen om at Iran bruker Syria og Golanhøydene som base for å angripe Israel.
Nylig publiserte det amerikanske utenriksdepartementet sin årlige menneskerettighetsrapport. I beskrivelsene av Golanhøydene og Vestbredden var ordet «okkupert» byttet ut med «israelskkontrollerte».
Hvorfor skjer det akkurat nå?
Én forklaring går igjen: Det er bare to uker til det israelske valget.
Benny Gantz’ medarbeidere sa nylig til Axios at de har vært fullt forberedt på at en amerikansk anerkjennelse er blant Netanyahus viktigste kort i valgkampen.
Mandag skal også Netanyahu møte Trump i Washington, under den årlige konferansen til AIPAC – USAs mektigste proisraelske lobby. Den har flere demokratiske presidentkandidater varslet at de ikke vil delta på.
Hvordan vil det påvirke valget i Israel?
Mike Pompeos besøk til Midtøsten denne uken er blitt tolket som et tiltak for å gi Netanyahu drahjelp i det som kan bli et svært tett valg.
– Det er vanskelig å se på president Trumps Twitter-melding som noe annet enn en gave til Israels statsminister i valgkampen, mener BBCs forsvarsanalytiker Jonathan Marcus.
Også Times of Israel skriver at uttalelsen kan bli avgjørende for Netanyahu.
– Dette er en åpenbar innblanding i israelsk innenrikspolitikk (...) på tampen av et valg, som ikke har noen basis i amerikanske interesser, sier Martin Indyk til Vox.
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton ville nylig ikke svare CNN på om administrasjonen hadde vurdert hvordan Trumps uttalelse ville påvirke valget.
Overraskende valgvinner i Israel: Marihuana.
Hvilke konsekvenser får det for resten av regionen?
Syriske myndigheter var raskt ute med å svare at de vil kjempe for å gjenerobre området med «alle tilgjengelige ressurser». Times of Israel skriver at anerkjennelsen gjør det helt klart at fred mellom de to landene ikke vil skje med det første.
Flere uttrykker bekymring for at Trumps uttalelse kan skape usikkerhet og ubalanse i resten av regionen.
Seniorforsker ved senteret for Midtøsten-studier ved Brookingsinstituttet, Tamara Cofman Wittes, mener dette kan gjøre det vanskelig for land som Egypt og Jordan å stole på amerikansk støtte.
So there's a real Q for Egypt, Jordan, & other Arabs now: how confident are they in US commitment to the treaties t ... https://t.co/TpHwxm5XOdTyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa uttalelsen har «brakt regionen til randen av en ny krise», ifølge Reuters.
Både Iran og Den arabiske liga er opprørt over USAs nye posisjon, og kaller den «ulovlig og uakseptabel».
Anerkjennelsen vekker også sterke reaksjoner i Russland, som er en nær alliert av Assad-regimet i Syria.