Verden

Fox News-stjernen Tucker Carlson «for president» i 2024?

Kan den populære programverten Tucker Carlson ta over etter Donald Trump og føre hans politiske prosjekt videre?

Den for tiden aller største Fox News-stjernen, Tucker Carlson, skaper overskrifter med sine Trump-vennlige utspill i sitt eget TV-program. Han nevnes nå av flere republikanske strateger som en mulig republikansk presidentkandidat i 2024. Foto: Richard Drew, TT NYHETSBYRÅN

 • Robert Gjerde

Strateger i det republikanske partiet og konservative kommentatorer har allerede begynt å snakke høyt om hvem som kan føre Donald Trumps politiske ideer videre om fire år.

Flere mener den svært populære talkshow-verten Tucker Carlson i konservative Fox News kan bli en sensasjon i de republikanske primærvalgene i 2024 – dersom han bestemmer seg for å forsøke å bli republikansk presidentkandidat.

Det skriver den velrenommerte, politiske medieorganisasjonen Politico.

Ifølge Politico, som har intervjuet 16 «prominente» republikanere, er det en gryende enighet i det republikanske partiet om at 51 år gamle Tucker Carlson vil ha store sjanser dersom han velger å stille.

Hans TV-show «Tucker Carlson Tonight» er det mest sette nyhetsprogrammet på amerikansk TV (cable news) i historien, ifølge seerstatistikk for andre kvartal i år.

Skjermdump fra Tucker Carlsons program 3. juni hvor demonstrasjonene etter dødsfallet til George Floyd var tema. «Demokratiske byer tar med silkehansker på urostiftere og plyndrere» viser banneret under på skjermen. Foto: Brian Cahn / ZUMA Wire /NTB scanpix

Forkjemper for Trump

– Han er en strålende kommunikator og har nå en gigantisk plattform. Jeg tror at hvis han bestemmer seg for å stille, så vil han være en formidabel kandidat, sier Luke Thompson, republikansk strateg som jobbet for en organisasjon som støttet Jeb Bush’ kampanje i 2016.

Mens praktisk talt alle republikanere med politiske ambisjoner er lojale mot personen Trump, men distanserer seg fra deler av Trumps politikk, utmerker Carlson seg med også å være en forkjemper for Trumps politiske tankegods.

Tucker er klar og tydelig for «Trumpism».

Samtidig nøler han ikke med å kritisere Trump dersom han mener presidenten ikke er «Trump nok».

Tar koronaviruset på alvor

Men han kan også være helt uenig med presidenten.

Ulikt presidenten, og flere av sine kolleger i Fox News, tar nemlig Carlson koronaviruset på det største alvor. Han har flere ganger advart sine seere om hvor potensielt farlig viruset kan være.

Han tok sågar direkte kontakt med Trump for å gi ham direkte beskjed om at også presidenten burde ta viruset på alvor, skriver Los Angeles Times.

Her er gullrekken i Fox News som har programmer etter hverandre på kveldene i ukedagene. Fra venstre Tucker Carlson (vert i «Tucker Carlson Tonight» fra klokken 20–21 østkysttid), Laura Ingraham (vert i «The Ingraham Angle» fra 22–23) og Sean Hannity (programleder i «Hannity» fra 21–22) Foto: AP

Tuckers enorme popularitet blant konservative amerikanere kan sette fart i en debatt om hvilken retning det republikanske partiet skal gå i fremover, spesielt hvis Trump taper for Joe Biden i november, skriver Politico.

– La meg si det slik: Hvis Biden slår Trump, og Tucker bestemmer seg for å stille, så vil han vinne en republikansk nominasjon.

Det sier Sam Nunberg, tidligere støttespiller for Trump. Samtidig sier Nunberg at han ikke tror Carlson vil stille «fordi han er så forferdet over politikerne».

Carlson har avvist å kommentere spekulasjonene i det republikanske partiet.

Fordømmer Black lives matter

Mens mange republikanere mener Trumps «overtagelse» av det republikanske partiet har vært negativt, har Tucker, i TV-programmet sitt, vært klar på at han mener Trump har ført et «moralsk konkurs parti» – «besatt av skattelettelser» – inn på riktig kurs.

Carlson har også berømmet Trump for mange av hans innvandringskritiske utspill.

Tidligere Trump-rådgiver Sam Nunberg. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters / NTB scanpix.

Og mens mange republikanere den siste tiden har begynt å snakke om behov for reformer i politiet i kjølvannet av at flere politifolk er tiltalt for drapet George Floyd, så har Tucker fordømt Black lives matter-bevegelsen. Han har latterliggjort republikanere som har støttet den.

– Det vi opplever nå kan være så mangt, men det handler definitivt ikke om svarte liv. Husk det når du blir konfrontert med Black lives matter-bevegelsen, sa Carlson i en 25 minutter lang monolog 8. juni som siden er sett av over 5,4 millioner mennesker på Youtube.

Annonsører trekker seg

Det førte til at høyprofilerte annonsører som Disney, Papa John’s og T-mobile trakk støtten til TV-showet hans.

Carlson opplevde en lignende annonsørflukt i 2018 da han sa at immigranter «gjør landet vårt fattigere, skitnere og mer delt».

Han har gjentatte ganger avvist alle påstander om at det er noen form for systemisk rasisme i USA.

– Millioner av afrikanere ønsker å komme hit. Mange er allerede kommet. Vår forrige president var svart. Hva er det dere snakker om? sa han i TV-programmet sitt.

USAs president Donald Trump får både ros og ris av Fox New-stjernen Tucker Carlson som mange mener kan ha gode muligheter til å bli republikansk presidentkandidat i 2024 – dersom han stiller. Foto: Evan Vucci, AP

Saksøkt for seksuelle overgrep

Tidligere denne uken hevdet Tucker Carlson, i sitt TV-show, at New York Times planla å avsløre hans hjemmeadresse i en reportasje som var under oppseiling, skriver The Washington Post.

The New York Times ville angivelig gjøre det i en artikkel som omhandlet et søksmål mot Tucker, Sam Hannity og andre profilerte Fox News-stjerner for angivelig å stå bak seksuelle overgrep.

Rett etter mandagens TV-show sendte en hær av konservative Twitter-kontoer ut twittermeldinger der reporterens hjemmeadresse og andre personlige forhold ble avslørt. Flere oppfordret også folk til å trakassere reporteren.

Medarbeider måtte gå etter rasistiske meldinger

I showet hans forrige mandag kveld beklaget Tucker Carlson at en av hans medarbeidere, Blake Neff, hadde skrevet «rasistiske og sexistiske» meldinger. Neff trakk seg umiddelbart etterpå, eller fikk sparken.

Samtidig annonserte Carlson at han ville ta en kort ferie, og at programmet derfor vil være «av luften» i en ukes tid. Han avviste imidlertid at ferien hadde noe som helst med Neffs meldinger gjøre.

Også Fox News gikk ut og meddelte at Carlsons ferie var «planlagt i god tid på forhånd».

 1. Les også

  Mueller vaklet. Trump triumferte. Men det var Putin som var den store vinneren.

 2. Les også

  Noen få i Trumps parti refser ham. USA ser etter sprekker hos republikanerne.

 3. Les også

  I møte etter møte ba Donald Trump om svar. Slik var de hektiske timene som fikk ham til å droppe gjengjeldelse.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Fox News

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump: «Folk du ikke har hørt om, står bak Joe Biden. Folk som er i de mørke skyggene.»

 2. ØKONOMI

  Megadonorer fyller Bidens krigskasse

 3. VERDEN

  En gang var dette en republikansk bastion. Nå er Trump i alvorlig trøbbel.

 4. VERDEN

  Demokratene vil sabotere prosessen som skal få høyesterettsdommeren godkjent. Taktikken kan slå tilbake på dem selv.

 5. VERDEN

  Senatorer frykter «republikansk blodbad». Flere tar nå avstand fra Trump for å redde eget skinn.

 6. VERDEN

  De ler av ekspertene og fnyser av målingene: – Trump vinner i et valgskred