Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte

En pakistansk IS-kriger skal ha utført angrepet.

Stoler tilsølt med blod inne i bryllupshallen Dubai City som ble åsted for en selvmordsbomber lørdag kveld.

Minst 63 personer ble drept og 182 skadet da en selvmordsbomber sprengte seg selv i en bryllupshall lørdag kveld.

Bryllupet ble holdt i et område av Kabul der mange av innbyggerne tilhører Afghanistans hazara-minoritet, som for det meste er sjiamuslimer.

– Gleden min ble snudd til sorg, sier den unge brudgommen, Mirwais, til den afghanske nyhetskanalen TOLO News.

– Familien min, bruden min er i sjokk. De kan ikke engang snakke. Jeg mistet min bror, mine venner, mine slektninger. Jeg vil aldri noensinne bli glad igjen, sier mannen, som husker hvordan han med stor glede tok imot bryllupsgjestene for så å se dem bli båret ut døde noen timer senere.

Flere hundre mennesker antas å ha vært til stede i Dubai City-hallen vest i Kabul da selvmordsbomben ble utløst midt blant gjestene lørdag kveld.

IS-angrep

Taliban, som den siste tiden har forhandlet med USA, var tidlig ute med å fordømme angrepet. Noen timer senere påtok IS seg ansvaret.

Ekstremistgruppen hevder på et nettsted at 400 mennesker ble drept eller skadet, og at angrepet var rettet mot «kjettere».

Ifølge uttalelsen ble angrepet utført av en pakistansk selvmordsbomber. Det hevdes også at en bilbombe ble detonert rett etterpå.

Blodigst i år

Angrepet er det 17. i rekken av angrep som har rammet Kabul i år, og det hittil aller blodigste.

Det er en sterk påminnelse om at selv om de pågående fredssamtalene mellom Taliban og USA skulle lykkes, er det ikke sikkert at fremtiden deres blir tryggere. Målet med forhandlingene er å finne en løsning som gjør at amerikanske styrker kan trekke seg ut av landet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer angrepet.

– Norge fordømmer sterkt terrorangrepene som drepte og såret mange sivile i Afghanistan denne helgen. Det afghanske folket trenger umiddelbart fred og stabilitet, skriver hun på Twitter.

Bryllupshallen Dubai City i Kabul etter angrepet der en selvmordsbomber drepte minst 63 personer og skadet 182 lørdag kveld.

Familie mistet 14

Et øyenvitne forteller at bomben ble utløst nær en scene hvor musikere og mange av de unge oppholdt seg.

I én familie ble 14 mennesker revet bort, melder den afghanske TV-kanalen TOLOnews, som viste bilder av etterlatte som gravde graver.

Alle de drepte og sårede er sivile, opplyser regjeringstalsmann Feroz Bashar.

En kvinne mistet bevisstheten etter å ha lest listen over de døde, ifølge fotografen Jawad Jalali, som jobber for en italiensk hjelpeorganisasjon som driver et sykehus i Kabul.

Hun kom til sykehuset for å lete etter ektemannen og to sønner, som alle var i bryllupet.

– Å Gud, min sønn. Jeg slo sønnen min i dag fordi han var uforskammet, og Gud, jeg skulle ønske jeg ikke hadde gjort det, sa den gråtende kvinnen før hun leste listen og besvimte.

– Grusomt

Bryllupshallen ligger i bydelen Dar-ul Aman, i en del av hovedstaden der det bor mange afghanere fra den sjiamuslimske hazara-minoriteten. Gaten er for tiden pyntet med mange lys i ulike farger i forbindelse med at Afghanistan til uka feirer 100-årsjubileum for landets uavhengighet.

En talsmann for president Ashraf Ghani kaller angrepet for grusomt.

– Vi er sjokkert over meldingen om et selvmordsangrep inne i en bryllupshall. Dette er en grusom kriminell handling mot vårt folk. Hvordan er det mulig å trene et menneske og spørre ham om å ta sitt eget liv i et bryllup med en bombe. Hvorfor en slik fiendskap mot uskyldige afghanere, spør Sediq Sediqqi i en melding på Twitter.

Kelnere drept

Bilder på sosiale medier viser mange døde som ligger på gulvet i bryllupslokalet, mens bord og stoler er veltet og teppet fullt av blodflekker, ifølge Reuters.

– Alle løp. Flere av våre kelnere ble drept og såret, sier en av kelnerne, Sayed Agha Shah, til nyhetsbyrået.

Bomben gikk av etter en rolig uke i Kabul, men for ti dager siden eksploderte en bilbombe i samme gate som bryllupshallen. Minst 14 mennesker ble drept i Taliban-angrepet, som var rettet mot afghanske sikkerhetsstyrker. 145 mennesker ble såret, og de fleste ofrene var sivile.

Søndag morgen ble det også meldt om et bombeangrep nord i Afghanistan. Mellom ti og tolv mennesker ble drept da en veibombe rammet et kjøretøy som var på vei til Mazar-e-Sharif, byen der norske soldater var utplassert i nærmere ti år.