Amerikansk millionstøtte til Mubarak-motstandere

USA har de siste årene åpnet lommeboken på vidt gap for egyptiske demokratiforkjempere, viser ambassadedokumenter fra Kairo. –Dermed har amerikanerne medvirket til de demonstrasjonene vi ser nå, sier Midtøsten-ekspert.

Demonstranter i Kairo river ned en plakat med bilde av president Hosni Mubarak. De siste årene har USA brukt flere hundre millioner kroner på demokratifremmende tiltak i Egypt, noe som kan ha bidratt til protestene i landet.
  • Kristoffer Rønneberg

Er du i Egypt? Send Aftenposten.no en e-post på 2286@aftenposten.no. Send MMS/SMS til 2286 eller ring oss på (0047) 22 86 40 40.

USA har lenge slitt med et tosidig forhold til Egypt. Amerikanerne støtter Mubarak-regimet fordi han har vært en viktig støttespiller for USA og Israels politikk i Midtøsten. Samtidig representerer 82-åringen et regime som undertrykker sitt folk på det groveste.

Derfor er også politikken USA fører overfor Egypt preget av motsetninger. På den ene siden pøser amerikanerne ut penger til Egypts militærvesen — USA har gitt Egypt over 200 milliarder kroner i forsvarsstøtte siden 1980.

Amerikanerne sørger også for at Mubarak har hatt politisk ryggdekning i internasjonale sammenhenger. På den andre siden jobber USA hardt for å bygge opp krefter i Egypt som motarbeider presidentens menneskerettighetsbrudd.

430 millioner

Gjennom direkte pengeinnsprøytninger til myndigheter og organisasjoner i Egypt har USA de siste årene forsøkt å fremme demokratiet i Egypt. I tillegg er det brukt svært mye penger på amerikanske institusjoner som skal trene opp egyptere i demokratiske idealer, ifølge amerikanske ambassadenotater som er lekket til Wikileaks og som Aftenposten har fått tak i.

Les dokumentene i feltet til høyre på denne siden.

Tilsammen har USA brukt flere hundre millioner kroner i året på demokratifremmende tiltak i Egypt. I 2009 alene var planen å bruke 75 millioner dollar - rundt 430 millioner kroner - på slike tiltak, ifølge

Les også

09.10.2007: EGYPT: UPDATED DEMOCRACY STRATEGY

.

Mubarak-regimet var naturligvis lite begeistret for at amerikanerne pøste ut penger til personer og organisasjoner som har som mål å velte ettpartiregimet som har styrt landet de siste 30 årene. Dette ga de ofte uttrykk for, noe som fremgår av et antall ambassadenotater.

**— De protesterer mot det de ser som en innblanding i interne politiske saker, skriver

Les også

26.02.2009: A NEW APPROACH TO EGYPT´S ESF

i ett av disse.**

Blant dem som ytret sin misnøye til amerikanerne var

Les også

20.10.2008: GAMAL MUBARAK ON ECONOMIC ISSUES AND THE BILATERAL RELATIONSHIP

, ifølge et notat fra 2008.

Dobbeltspill

Den egyptiske irritasjonen var et problem for amerikanerne, som ikke ønsket å provosere sin gode allierte for mye. Men samtidig «ønsker vi ikke å forlate disse gruppene», skriver ambassadøren om organisasjonene de finansierte.

Derfor besluttet USA å øke den såkalte «offshore»-støtten for å fremme demokratiet i Egypt. Mer penger skulle altså gå til tiltak i utlandet, for eksempel ved å lære opp egyptere i USA.

Daniel Heradstveit.

Mens USA brukte fem millioner dollar på «offshore»-tiltak i 2007, planla de å øke dette til 11-13 millioner i 2008 og til 25 millioner i 2009, ifølge notatet fra 2007. Hvor mye som faktisk ble brukt, fremkommer ikke av senere notater.

— Kan gå galt

NUPI-forsker og Midtøsten-ekspert Daniel Heradstveit synes tallene er overraskende høye.

- Det er jo helt klart at dette er en medvirkende årsak til demonstrasjonene vi ser nå, selv om fattigdom og korrupsjon nok er de viktigste grunnene til at folk er sinte, sier han.

Heradstveit mener at USA fort kan oppleve å ha skutt seg selv i foten.

— Vi har sett i Algerie og i Gaza hvordan demokratiske valg kan gi uønskede resultater for USA. Det samme kan skje i Egypt, at USA bruker hundrevis av millioner av dollar på demokratifremmende tiltak for så å ende opp med et islamistisk styre, sier han.