Verden

Kina bekrefter 139 nye virustilfeller

Kina bekrefter mandag 139 nye tilfeller av det sars-lignende lungeviruset. Samtidig frykter de stor spredning når millioner samles for å feire kinesisk nyttår.

En tjenestemann overvåker passasjerer ved ankomsten til den internasjonale flyplassen i Hongkong, på leting etter tegn til sykdom. Bildet er tatt 4. januar. Et utbrudd av et luftveisvirus i Kina har ført til frykt for spredning.
  • NTB
  • Ingvild Berg
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I tillegg bekreftes det mandag at ytterligere én person har mistet livet som følge av smitten. Dødstallet er nå tre, og totalt 201 personer har fått viruset påvist.

De nye tilfellene øker frykten for smitte når flere hundre millioner kinesere reiser for å feire kinesisk nyttår.

136 av de nye tilfellene ble registrert i byen Wuhan, hvor utbruddet startet. I tillegg er det registrert ett tilfelle i Guangdong og to i Beijing, ifølge Reuters.

Påvist i Sør-Korea, Japan og Thailand

Mandag bekreftet også Sør-Korea deres første registrerte utbrudd hos en 35 år gammel kinesisk kvinne som fløy fra Wuhan til Incheon internasjonale lufthavn. Kvinnen ble isolert ved ankomst til landet da hun hadde symptomer som høy feber, skriver Reuters.

Også i Japan og Thailand er viruset påvist hos personer som har besøkt Wuhan.

Det reelle tallet på smittede i Kina er trolig nærmere 1700, har forskere ved et senter for analyse av globale smittsomme sykdommer ved Imperial College i London regnet seg frem til.

Kan kontrolleres

Kinesiske myndigheter sier ifølge BBC at viruset kan kontrolleres. Det skal hovedsakelig ha spredd seg via smittede dyr.

Ifølge WHO kan viruset også ha smittet ved nær kontakt mellom mennesker, og de undersøker nå smittekildene nærmere.

WHO råder folk til å unngå «ubeskyttet» kontakt med levende dyr, sørge for at egg og kjøtt er godt kokt eller stekt og unngå nær kontakt med folk som har forkjølelses- eller influensalignende symptomer.

– Ikke så farlig som fryktet

Lungeviruset ser ikke ut til å være så farlig som man kunne frykte, mener den danske virusforskeren Anders Fomsgaard.

– Dødeligheten er tilsynelatende ikke særlig høy, sa han til NTB lørdag.

Les også

  1. Forskere: Over tusen trolig smittet av kinesisk lungevirus

  2. Nytt, dødelig virus oppdaget i Kina. Nå har det begynt å spre seg.

Les mer om

  1. Koronaviruset