Verden

Dommens dag for 275 tyrkere

Tyrkias tidligere forsvarssjef ble dømt til livsvarig fengsel for å ha planlagt statskupp. Opposisjonspolitikere må sone opptil 35 år bak murene. 275 tyrkere sto tiltalt i den såkalte Ergenekon-saken, mandag falt de første dommene.

Sikkerhetsstyrker laget en jernring rundt rettslokalet vest for Istanbul i går, da dommen falt for mange av de tiltalte i den såkalte Ergenekon-saken.
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

— Det er ikke vanskelig å se at dette er misbruk av loven, sier William Nygaard som representerer ytringsfrihetsorganisasjonen PEN International under rettssaken i Tyrkia. Han støtter kritikerne som mener rettssaken er en farse iscenesatt av regjeringen.

Rettssakene mot 275 offiserer, advokater, journalister og opposisjonspolitikere har tatt fem år.

Kritikerne mener rettssaken er en politisk handling for å svekke opposisjonen. Andre mener det er et nødvendig oppgjør med nettverket som planla statskupp i Tyrkia.

Statskupp

De første domsavsigelsene tyder på at det blir lange straffer for mange av de tiltalte. Anklagene varierer noe, fellesnevneren er at de tiltalte skal være del av nettverket Ergenekon som etter anklagene skal ha gjennomført en rekke attentater og bombeangrep med mål om å provosere frem et militærkupp.

Rundt 40 personer fikk sin dom avsagt på mandag.

Domsavsigelsen er et foreløpig klimaks i maktkampen mellom Erdogans moderat islamske regjering og sekulære – ikke-religiøse – krefter støttet av de militære.

- Politisk sak

William Nygaard var blant dem som hadde fått plass i den provisoriske rettssalen utenfor Istanbul. Utenfor sørget sikkerhetsstyrker utstyrt med tåregass for å holde demonstrantene i ro.

- Rettslokalet var stort som en idrettshall. På begge langsidene satt de vel 700 forsvarsadvokatene, på min kortende var opposisjonspolitikere og noen få journalister plassert. De tiltaltes familie fikk ikke slippe inn i retten. Da dommerne satte retten tre timer forsinket, ble de møtt med buing. Tilhørerne reagerte på punktet om at dette er en uavhengig rettsinstans, sier Nygaard.

Han har også fulgt noen av rettssakene i forkant av dagens domsavsigelser.

— Dette er en politisk sak. Målet har vært å ramme sekulære kritikere, sier Nygaard.

Fengslede journalister

Tyrkia er det landet i verden som har flest fengslede journalister. I går fikk journalisten Tuncay Özkan som ventet en livstidsdom. Retten konkluderte med at hans artikler hadde som formål å destabilisere det tyrkiske samfunnet og legge til rette for et militærkupp mot det sittende regimet til statsminister Recep Tayyip Erdogan. Ifølge Norsk Journalistlag er tiltalen mot Özkan i sin helhet basert på udokumenterte påstander om hva hensikten med hans kritiske journalistikk var.

Så langt skal rundt 20 av de tiltalte være frikjent. William Nygaard mener et fellestrekk ved de frikjente er at de ikke utgjør noen stor utfordring for regjeringen.

— En av de frikjente er hjernekirurg. Han har allerede sonet flere år, men ble nå satt fri. De mest taleføre opposisjonelle, som vil kunne mobilisere mot regjeringen, vil neppe få sin frihet, sier Nygaard.

Splittet Tyrkia

I utgangspunktet var det bred støtte i opinionen i Tyrkia for det rettslige oppgjøret, men kritikken har økt ettersom rettssaken har gått sin gang. Deler av den sekulære opposisjonen kaller den en heksejakt hvor formålet i realiteten er å kneble regjeringens kritikere. Det samme mener en del aktivister, og EU har også uttrykt bekymring.

— Tyrkerne er splittet. Urbane, utdannede mennesker er blitt mer og mer kritiske til statsminister Erdogan, mens folk på landsbygda mener han gjør mye riktig, sier Nygaard.

Les også

Nye voldsomme sammenstøt i Istanbul

Motstanden mot regjeringen er sterk i innflytelsesrike kretser. Disse kretsene består av personer i høye lag av samfunnet som vil slå ring om landsfader Kemal Atatürks ikke-religiøse arv.— Det er enormt viktig at det offisielle Norge begynner å se på Tyrkia med et mer kritisk blikk, sier William Nygaard.

Les også

  1. Strenge domfellelser for kupplaner i Tyrkia

  2. Tyrkia vil regulere sosiale medier

  3. Erdogan strammer grepet

Kritikerne mener rettssaken er en politisk handling for å svekke opposisjonen. Andre mener det er et oppgjør med nettverket som planla statskupp i Tyrkia.