Verden

Pårørende til lastebil-ofrene i Essex må betale for å hente de avdøde til Vietnam

Familiene til de 39 vietnamesiske statsborgerne som ble funnet døde i en lastebil i Essex i Storbritannia, må selv betale for å hente sine døde hjem.

Det var i denne lastebilen at 39 vietnamesere ble funnet omkommet 23. oktober.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Regjeringen har bedt kommunale myndigheter informere familiene om at den britiske og vietnamesiske regjeringen ikke vil dekke kostnadene, sier Bui Huy Cuong, nestleder i folkekomiteen i Can Loc-distriktet i Ha Tinh-provinsen i Vietnam.

I dette området bor pårørende til ti av ofrene. Han legger til at kommunale myndigheter tirsdag vil snakke med familiene.

– Vi kan kun bistå dem med å transportere asken eller kroppene tilbake fra flyplassen.

Les også

Han var 14 år da han lå et døgn på et hjul under en smuglerlastebil. Nå går han på skole i Norge.

Må ta opp lån

Nguyen Dinh Gia mistet sønnen sin i lastebil-tragedien. Han er opprørt over regjeringens avgjørelse.

– Hvis regjeringen ikke dekker kostnadene, har vi ikke noe annet valg enn å betale for det selv, sier Gia og legger til at familien på nåværende tidspunkt ikke har pengene.

Flere av familiene til ofrene vil dermed måtte låne penger fra regjeringen for å hente sine kjære hjem. Prisen for å få returnert aske i en urne ligger på om lag 16.200 kroner mens det koster 26.000 kroner å få sendt tilbake en død kropp, ifølge et offisielt dokument som er blitt delt med familiene.

Ifølge dokumentet har landets utenriksdepartement oppfordret familier til å velge kremering «for å sikre hastighet, lave kostnader og sanitær sikkerhet.» Kremering er imidlertid ikke vanlig på landsbygda i Vietnam, der flertallet av de 39 ofrene kommer fra.

Les også

Svensk lokalpolitiker avslørt som menneskesmugler: – Jeg vil ha penger

Funnet i en kjølecontainer

Det var 23. oktober at de 39 omkomne, blant dem åtte kvinner og 31 menn, ble funnet i en kjølecontainer i en trailer i Grays i Essex. Lastebilen kom til Storbritannia med ferge fra Belgia.

Ifølge lokale medier er det over 20 vietnamesiske familier som har tatt kontakt på jakt etter informasjon om savnede familiemedlemmer.

I Vietnam er minst ti personer pågrepet for menneskesmugling etter tragedien.

Les mer om

  1. Menneskesmugling
  2. Vietnam