Verden

Flere pågrepet under demonstrasjoner i Iran

Over 40 personer er pågrepet etter sammenstøt med politiet som følge av økte bensinpriser i Iran. En politimann er skutt og drept, ifølge statlige medier.

Flere personer er pågrepet under demonstrasjoner mot økte bensinpriser i Iran.
  • NTB-AP-AFP
Irans leder Ali Khamenei da han deltok på et studentarrangement i Teheran søndag 3. november.
Demonstranter forlot bilene sine i veibanen for å demonstrere mot at myndighetene i Iran setter opp prisene på bensin.

Den iranske politimannen ble skutt lørdag og døde søndag av skadene.

Han ble skutt i sammenstøt med demonstranter som forsøkte å innta en politistasjon i byen Kermanshah, sier politisjefen i provinsen, Ali Akbar Javidan, til det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Tilgangen til internett har siden lørdag kveld vært begrenset flere steder i Iran. Det er Irans sikkerhetsråd som har besluttet å begrense nettilgangen etter anklager på statlig TV om at «fiendtlige medier» prøvde å overdrive omfanget av demonstrasjonene.

Det har brutt ut en rekke demonstrasjoner i Iran etter at myndighetene uventet økte bensinprisene med 50 prosent og innførte rasjonering på bensin.

Spesialmøte søndag

Irans nasjonalforsamling holder søndag et spesialmøte for å diskutere demonstrasjonene, men trolig vil myndighetene holde fast på de økte bensinprisene, ifølge flere medier.

Irans øverste leder Ali Khamenei forsvarer beslutningen om å øke prisene og advarer samtidig mot hærverk.

– Enkelte vil definitivt bli opprørte over denne avgjørelsen. Men å utføre skadeverk og sette fyr på bygninger er ikke noe normale mennesker gjør, men forbrytere, sa han i en TV-sendt tale.

Flere pågrepet

40 personer i byen Yazd ble pågrepet etter sammenstøt med politiet, ifølge nyhetsbyrået ISNA. De opplyser ikke om når pågripelsene fant sted, men skriver at det har skjedd nylig.

Statsadvokat Mohammad Hadadzadeh i Yazd kaller de pågrepne vandaler. De fleste var ikke lokale innbyggere, ifølge han.

Demonstrasjonene har vært spesielt kraftige i byen Sirjan, hvor en person ble drept. Flere har også blitt skadd siden demonstrasjonene startet i en rekke iranske byer fredag.

Protester i flere byer

I Teheran søndag blokkerte demonstranter veiene. Demonstranter samlet seg også i Shiraz og Isfahan.

Talsperson for politiet Ahmad Nourian har advart om at sikkerhetsstyrkene «ikke vil nøle med å konfrontere dem som bryter freden».

Planen er at pengene fra de økte bensinprisene skal gå til økonomisk hjelp til innbyggere som trenger det, ifølge myndighetene.

Les mer om

  1. Iran
  2. Teheran
  3. Bensinpris
  4. Protest