Dramatisk avstemning i Underhuset: Ingen av de åtte forslagene fikk flertall.

BRUSSEL (Aftenposten): Rett før klokken 23.00 onsdag kveld ble resultatet av den historiske avstemnings-bonanzaen i Underhuset klart. Ingen forslag fikk flertall.

En ny dramatisk kveld i Westminster, det britiske parlamentet.

Det ble stemt over åtte ulike forslag. Ingen av forslagene fikk flertall. Det gjør brexit-krisen enda dypere og enda mer kaotisk.

De to forslagene som var nærmest flertall, var disse:

  • Avholde ny folkeavstemning
  • Mays brexit-avtale sammen med en tollunion

Dette er forslagene det ble stemt over:

1. Ingen avtale (No deal): Dette alternativet ble stemt ned med stort flertall i Underhuset for to uker siden. Det betyr at Storbritannia vil gå ut av EU uten avtale 12. april. Resultat: For 160. Mot 400

2: Norway Plus: Et alternativ som ligner EØS-løsningen Norge har i dag, derav navnet «Norway Plus». Eller Common Market 2.0, som alternativet også blir kalt. Storbritannia søker medlemskap i EFTA og slutter seg til EØS-avtalen. Resultat: For 181. Mot 283

3. Norway Plus og tollunion: Samme som nummer 2, men i tillegg blir Storbritannia med i EUs tollunion. Dette løser problemet med grenseproblematikken Irland/ Nord-Irland. Resultat: For: 64. Mot: 377.

4. Forhandle frem en tollunion med EU: Det løser også grenseproblematikken, men hindrer Storbritannia å inngå egne handelsavtaler når de er ute av EU. Resultat: For: 264. Mot: 272

5. Forhandle frem en tollunion med EU og sikre tett tilknytning til EUs indre marked. Resultat: For: 247. Mot: 317.

6. Trekke tilbake artikkel 50 (se faktaramme): Det er første gang det stemmes over et forslag som innebærer at Storbritannia forblir i EU. En underskriftskampanje, som oppfordrer til det samme, passerte i helgen fem millioner underskrifter. Resultat: For: 184. Mot: 293.

7. Ny folkeavstemning: Dette forslaget ble stemt over for to uker siden. Ble stemt ned, men kommer opp igjen på nytt. Resultat: For: 268. Mot: 295.

8. Frihandelsavtale: (Kalt Malthouse-alternativet): Ta initiativ til en toårig overgangsperiode med frihandel hvis det ikke er mulig å nå enighet om en helhetlig utmeldingsavtale. Resultat: For: 149. Mot: 452.

Her er resultatene grafisk. Laget av Ian Jones, grafisk journalist i Press Association(PA):

Dramatisk kveld endte i dyp politisk krise

Den dramatiske kvelden startet med at Theresa May tilbød seg å gå av dersom Underhuset stemmer for brexitavtalen hun har forhandlet frem med EU.

Det bekreftet May onsdag ettermiddag, etter et møte med hard-brexiterne i hennes eget parti.

May hadde et møte med European Research Group (ERG) klokken 17.00. Gruppen ledes av Jacob Rees-Mogg.

Oppturer og nedturer for May

Theresa May tok den dramatiske beslutningen om å trekke seg onsdag ettermiddag. Dette gjør hun «i bytte mot» at Underhuset nå stiller seg bak og støtter hennes brexitavtale.

Kvelden utviklet seg like dramatisk som forventet. Mens man ventet på avstemningsresultatet, som først kom rett etter klokken 23.00, fikk Theresa May servert noen gode nyheter, men flest dårlige:

  • Rett før klokken 22.00 bekreftet Arlene Foster, leder regjeringens nordirske støtteparti DUP, at partiet fortsatt ikke kan støtte Mays brexitavtale. Da blir det nesten umulig å se at Mays avtale kan få flertall i Parlamentet.

En time tidligere hadde Underhusets speaker, John Bercow, igjen skapt rabalder ved å si at May kan glemme å fremme brexitavtalen på nytt. May hadde håpet at brexitavtalen kunne bli stemt over i Underhuset enten torsdag eller fredag.

– Konstitusjonell krise

– Dersom John Bercow står fast på dette, har vi ikke bare en politisk krise. Da står vi overfor en konstitusjonell krise vi ikke har sett maken til.

Det sa direktør Henry Newman i den innflytelsesrike tenketanken Open Europe.

– Mays avtale er den eneste EU har godkjent. Om speaker skal stå i veien for at den kan stemmes over på nytt, beveger vi oss ut i et helt ukjent konstitusjonelt landskap, sa han.

Liten opptur

Kveldens opptur for Theresa May var at to av hennes mest innbitte motstandere og brexit-rebeller, Boris Johnson og Jacob Rees-Mogg, bekreftet at de nå vil støtte Mays avtale.

Men May trenger langt flere av opprørerne i sitt egen parti over for at avtalen skal ha en sjanse til å bli vedtatt om den kommer opp for tredje gang.

May parkert på sidelinjen

Etter at Theresa May mandag måtte erkjenne at hennes brexitavtale ikke hadde mulighet til å bli vedtatt i Underhuset, overtok politikerne selv styringen. May og regjeringen er parkert fullstendig på sidelinjen.

For første gang ville Underhuset få mulighet til å stemme for alle tenkelige og utenkelige brexit-løsninger. Åtte ulike forslag lå på bordet.

Det som skjedde onsdag kveld, savner sidestykke i britisk historie.

Men da resultatet var klart onsdag kveld, var fasiten at heller ikke Underhusdet klarte å løse brexitkrisen.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.