Verden

Israel lettet over FN-rapport om Gaza-konvoi

Israels regjering tror landet vil komme heldig ut av FNs gransking av den blodige aksjonen mot et skip med aktivister på vei til Gazastripen i fjor.

Mange fordømte det israelske angrepet på den tyrkiske flotiljen i fjor. Men en FN-rapport kommer trolig til å tone ned kritikken, tror israelske myndighteter. Foto: Anonymous

En FN-kommisjon har gransket aksjonen mot konvoien, og det har vært varslet at rapporten kan bli lagt fram lørdag. Ni tyrkiske aktivister ble drept i det israelske militærraidet.

Avigdor Lieberman. FOTO: AP Foto: POOL

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sier rapporten er «svært positiv mot Israel», ifølge nyhetsbyrået Reuters. Ifølge Lieberman vil den bli offentliggjort først på tirsdag.

Rapportens konklusjon er at Israels blokade av Gazastripen er lovlig i henhold til folkeretten, men den er samtidig kritisk til måten militæraksjonen ble gjennomført på, sier en israelsk tjenestemann ifølge avisen Financial Times.

Den internasjonale kommisjonen er utnevnt av FNs generalsekretær Ban Ki-moon og ledet av New Zealands tidligere statsminister Geoffrey Palmer.

Blokade

Den israelske hæren angrep det tyrkiske fartøyet Mavi Marmara 31. mai i fjor. Skipet var del av en konvoi med aktivister som ville bryte Israels blokade av Gazastripen og sende varer og nødhjelp til det palestinske området.

Organisasjoner fra en rekke land sto bak konvoien, som aktivistene kalte Frihetsflåten. Seks skip med 10.000 tonn nødhjelp og flere hundre aktivister, deriblant tre nordmenn, la fra kai på Kypros, trosset Israels advarsler og satte kurs mot Gazastripen.

Hensikten var å rette søkelyset mot blokaden, som har gjort hverdagen svært vanskelig for den krigsrammede befolkningen på Gazastripen.

Blokaden ble først innført da den israelske soldaten Gilad Shalit ble tatt til fange i 2006, men ble trappet opp året etter, da den islamistiske Hamas-bevegelsen tok kontroll over området.

Israelske kommandosoldater ble sluppet ned på dekket av Mavi Marmara fra luften om natten, mens skipet fortsatt befant seg i internasjonalt farvann. De hevder de møtte motstand fra dem om bord, og at de derfor åpnet ild.

Israel ble kraftig kritisert internasjonalt etter aksjonen.

Krever unnskyldning

Forholdet mellom Israel og Tyrkia har siden vært svært kjølig. Tyrkia har sagt at Israel må be om unnskyldning, noe Israel nekter å gjøre.

– Så lenge Israel nekter å be om unnskyldning, ikke vil betale erstatning og ikke hever blokaden, kan ikke forholdet mellom Tyrkia og Israel bedres, sa den tyrkiske statsminister Tayyip Erdogan i uka som gikk.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har uttrykt at det var beklagelig at folk ble drept, men har ikke villet be om unnskyldning.

USA har ønsket forsoning mellom Israel og Tyrkia, som landet ser som viktige strategiske partnere i en stadig mer uoversiktlig region.

Israel og Tyrkia har siden offentliggjort hver sine rapporter om hendelsen.

Israel mener både blokaden og militæraksjonen var lovlig, mens i den tyrkiske rapporten heter det at israelske soldater brukte overdrevet, tilfeldig og uforholdsmessig mye makt mot sivile om bord.

Også FNs menneskerettsråd har levert en rapport om hendelsen, og den konkluderte med at Israel brøt folkeretten.

 1. Les også

  Israels ambassadør kalt inn på teppet i Kairo

 2. Les også

  Rakettregn over det sørlige Israel

 3. Les også

  Israelsk buss angrepet nær grensen til Egypt

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Domstol varsler full gransking av påståtte krigsforbrytelser i Palestina

 2. VERDEN

  Tyrkia og Israel enige om forsoningsavtale

 3. VERDEN

  Fem norske aktivister fengslet for forsøk på å bryte israelsk blokade

 4. VERDEN

  Norsk båt på vei for å bryte blokaden til Gaza: – Vi har mistet kontakten med dem

 5. VERDEN

  350 palestinere skadet i ny uro på Gazastripen

 6. VERDEN

  Israel avviser FN-krav om granskning etter demonstrasjoner på Gaza-stripen