Verden

Bernie Sanders gir opp nominasjonskampen

Senator Bernie Sanders trekker seg fra det amerikanske primærvalget. Dermed blir tidligere visepresident Joe Biden etter alt å dømme Donald Trumps motstander i høstens presidentvalg.

Bernie Sanders offentliggjorde onsdag at han trekker seg fra det amerikanske primærvalget.
 • Harald Stolt-Nielsen
  Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

Vermont-senator Bernie Sanders informerte sine nærmeste støttespillere om avgjørelsen onsdag. Dermed tyder alt på at tidligere visepresident Joe Biden blir president Donald Trumps motstander i presidentvalget i november.

I en TV-sendt tale onsdag annonserte Sanders at han avbryter kampanjen sin.

– Jeg skulle ønske at jeg hadde bedre nyheter til dere. Til tross for at vi vinner den ideologiske kampen, så har jeg konkludert at kampen er tapt. Jeg tar ikke lett på denne avgjørelsen, den har vært vanskelig og smertefull, sa Sanders.

Gratulerte Biden med nominasjonen

Det er ikke mulig å kapre nominasjonen, sa Sanders.

– De siste ukene har vi analysert situasjonen, og det er ikke mulig for oss å få nok delegater til å vinne nominasjonen, sa han.

Dermed blir det Sanders’ rival Joe Biden som etter alle solemerker å dømme blir Donald Trumps motstander når amerikanerne skal gå til urnene tirsdag 3. november.

I løpet av den TV-sendte talen onsdag gratulerte Sanders Biden med seieren. Han omtalte også den tidligere visepresidenten som «en veldig anstendig mann», som han vil samarbeide med.

– Men om valgkampen er over, fortsetter kampen for rettferdighet, sa senatoren fra Vermont.

På Twitter omtaler Biden sin rival som en god mann og en stor leder.

«Sammen skal vi slå Donald Trump», skriver Biden.

Bernie Sanders gratulerte tidligere visepresident Joe Biden med å ha sikret seg nominasjonen onsdag. Her er begge avbildet under en debatt 15. mars.

Tapte for Clinton i 2016

Senator Bernie Sanders var lenge en av favorittene til å bli demokratenes presidentkandidat til høsten. Han tapte også primærvalget for fire år siden. Da var Hillary Clinton hans argeste konkurrent.

I begynnelsen av mars gikk senatoren på flere sviende tap i det amerikanske primærvalget, spesielt da Biden gikk seirende ut av den såkalte supertirsdagen.

Rett før og etter supertirsdagen hadde både Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Michael Bloomberg og Elizabeth Warren avsluttet sine forsøk på å bli demokratenes kandidat.

Buttigieg, Klobuchar, Bloomberg, samt Beto O'Rourke, Cory Booker og Kamala Harris hadde da alle stilt seg bak Biden.

Joe Biden blir etter alle solemerker å dømme Donald Trumps motstander i presidentvalget i november.

Biden leder på meningsmålingene

De siste meningsmålingene viser at tidligere visepresident Joe Biden leder over president Donald Trump. Men oppslutningen rundt Biden har sunket den siste tiden.

Ifølge målingen som er gjort for ABC News og The Washington Post, har Biden en ledelse over Trump på 49 mot 47 prosent blant registrerte velgere. Det er statistisk sett likt.

Trump har redusert Bidens forsprang betydelig siden februar, da den tidligere visepresidenten ledet med 52 mot 45 prosent.

Demokratenes primærvalg har de siste ukene havnet i skyggen av koronaviruset. I februar holdt kandidatene svære folkemøter, men de siste ukene har både Biden og Sanders kun opptrådt online fra sine egne hjem. Samtidig har Trump dominert TV-sendingene med daglige pressebrifer om koronakrisen.

Les mer om

 1. USA-valget 2020
 2. Bernie Sanders
 3. Joe Biden
 4. USA
 5. Presidentvalget i USA
 6. Amerikansk politikk
 7. Donald Trump