Republikanertoppene frykter Gingrich, støtter Romney

Flere enn 70 medlemmer av Kongressen, en eks-presidentog to tidligere presidentkandidater støtter Mitt Romney.

Senator og tidligere presidentkandidat John McCain driver valgkamp for Romney. Her på et arrangement for krigsveteraner i Sør-Carolina.
  • Alf Ole Ask
Tidligere senator og tidligere presidentkandidat Bob Dole støtter RomneyTidligere senator og tidligere presidentkandidat Bob Dole støtter Romney
Tidligere president George H.W. Bush støtter Romney.
Men Sarah Palin støtter Gingrich og mener det republikanske lederskapet driver kannibalisme.
Alf Ole Ask,Aftenpostens korrespondent, Miami.

Den alminnelige velger bryr seg lite om hvilke politiske stjerner som støtter en presidentkandidat. Men det gjør de som gir penger til kandidatene. Mitt Romney er den presidentkandidaten med mest penger i sitt valgkampfond og støtte fra partiets topper.Hver gang en betydelig politisk figur står frem og støtter en kandidat, får det oppmerksomhet. I USA er det viktig for den politiske karrièren å være passe tidlig ute og støtte den presidentkandidaten som vinner. Dette betaler seg gjerne i form av for eksempel en ambassadørpost eller hjelp i en valgkamp.

Men i tilfellet Mitt Romney handler det ikke bare om å komme med støtteerklæringer til den sentrale republikanere tror vil vinne.

Det republikanske establishment er skremt av muligheten for at den meget uberegnelige Newt Gingrich skal vinne nominasjonen. Derfor mobiliserer de imot Gingrich. Og for disse finnes det ingen andre enn Romney som kan samle partiet og vinne over Barack Obama.

Omfanget og de klare uvennlige meldingene fra partitopper overfor Gingrich har overrasket folk selv i Det republikanske partiet. De ikke bare støtter Romney, de langer også ut mot Gingrich.

Tunge navn

Listen over nåværende og tidligere topper i partiet som støtter Romney er lang:

  • Tidligere president George H.W. Bush og hans visepresident Dan Quayle.
  • De tidligere presidentkandidaterne Bob Dole og John McCain. McCain turnerer nå her i Florida for Romney.
  • Mer enn 70 medlemmer av Kongressen, derav 15 senatorer og seks guvernører — en av dem er den meget innflytelsesrike Chris Christie i New Jersey som har allerede støttet Romneys kandidatur. Christie var mannen lederskapet hos republikanerne tryglet om å stille.
  • En rekke tidligere medlemmer av Kongressen, en rekke forhenværende guvernører, deriblant de to tidligere presidentkandidatene Jon Huntsman fra Utah og Tim Pawlenty fra Minnesota, støtter Romney.

Kjenner ham fra før

Newt Gingrichs fremgang skremmer partitopper.

Felles for mange av disse er at de kjenner Gingrich fra hans tid som speaker (president) i Representantenes hus. Lederstilen hans var kaotisk, og det er dette kaoset de ikke vil ha i Det hvite hus. I tillegg er Gingrich refset av Kongressen for brudd på etiske regler. Han ble i sin tid avsatt av sine egne som speaker i huset. Han har mye som stinker i bagasjen. Dole var majoritetsleder i Senatet da Gingrich styrte Representantenes hus og deres forhold var ikke beste.

I et åpent brev skriver Dole at dersom en skal unngå at Barack Obama vinner stort i valget, må en nominere Romney.

Støtte fra Cain

Det er bare 10 kongressmedlemmer som støtter Newt Gingrich. Ingen senatorer og to guvernører. Rick Perry fra Texas er en av dem.

Tidligere guvernør og visepresidentkandidat Sarah Palin, som støtter ham, kaller partiledelsens aksjon mot Gingrich for kannibalisme. Hun mener at nominasjonen må fortsette uten innblanding.

Søndag norsk tid ble det kjent at tidligere presidentkandidat Herman Cain har gått ut med sin støtte.

— Overraskelse, overraskelse. Jeg erklærer herved at jeg offisielt og entusiastisk støtter Newt Gingrichs kandidatur som president i USA, sa han på en middagstilstelning lørdag kveld.

Hjelper det?

Hvor viktig slike støtteerklæringer er, strides det om.

Analytiker Chris Jackson i meningsmålingsselskapet Ipsos Data sier til Aftenposten at dette ikke betyr mye for velgerne, men de er viktigere for partiets egne, slik som store givere.

Men for kandidater som ikke er så kjent, vil slike støtteerklæringer være viktige. Det gir dem oppmerksomhet.

– Støtteerklæringer hjelper å gjøre en kandidats navn kjent, forklarer han. Men for Newt Gingrich er ikke problemet at han ikke er kjent. Hans problem er at for mange husker hvordan han var i 1990-årene.

Romney leder i skitten valgkamp

Tonen i valgkampen er hard her i Florida.

Newt Gingrich hevder i The Washington Post at han aldri har opplevd noen som har opptrådt så uærlig i en valgdebatt som Mitt Romney gjorde torsdag.

Ute blant velgerne er man trette av skittkastingen, og John McCain, som driver valgkamp for Romney, advarer mot den. Men den fortsetter.

Romney i tet

På meningsmålingene leder Romney med 38 mot 29 prosent på Gingrich i Florida, mens Gingrich fortsatt leder i de nasjonale målingene med 31,3 mot 27.

– Jeg støtter Romney, fordi jeg mener han er den som har best sjanse til å vinne. Han har det beste helhetlige programmet, sier José Pardo – etter å ha hørt debatten og fulgt kandidatene.

Han forstår intensiteten, fordi det står mye på spill. Men han understreker at det er mer enn innvandringsspørsmål som opptar folk i solskinnsstaten.

Han mener at Romney nå har parkert Gingrich.

Men for noen er Romneys økonomi fortsatt et tema:

– Jeg mener det er for mange minus med Romney, hans skatte- og investeringsforhold. Det er et delikat tema for en som skal bli president i USA. Det er riktig at dette er et fritt land der du kan tjene penger. Det har han rett i, men du må ha oversikt og kunne legge åpent frem dine investeringer, sier Louis Rafael Monk, som heller imot å stemme på Gingrich.

Florida er en kamp mellom Romney og Gingrich. Rick Santorum tok fri deler av helgen for å reise hjem til Pennsylvania og for å offentliggjøre skatten sin og samle inn mer penger. Ron Paul driver valgkamp i Maine, der han har større sjanser til å gjøre et godt valg.

alf.ole.ask@aftenposten.no