FN: Over 1.000 mennesker drept i Libya siden april

Over 1.000 mennesker er drept i Libya siden militsene til opprørslederen Khalifa Haftar i april innledet sin offensiv mot hovedstaden Tripoli, opplyser FN.

Etter at offensiven startet for tre måneder siden, har det vært mange harde kamper i utkanten av den sørlige delen av byen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier i en uttalelse at 1.048 mennesker er blitt drept siden offensiven begynte, inkludert 106 sivile. Tallet på skadede er 5.558, deriblant 289 sivile.

Frontlinjene har endret seg lite siden april.

Anarki og kaos

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

Landet er herjet av kamper mellom flere maktbastioner og en rekke militsgrupper. Haftar og armeen hans, Libyas nasjonale hær (LNA), er den største og best organiserte av landets mange militsgrupper. De støttes blant annet av Egypt, De forente arabiske emirater og Russland.

LNA møter motstand fra militser som støtter den FN-støttede regjeringen i Tripoli.

Luftangrep

Tirsdag forrige uke ble Tajoura, som er en forstad øst for Libyas hovedstad Tripoli, rammet av to luftangrep.

Den internasjonalt anerkjente regjeringen i Libya har pekt på opprørsgeneral Haftar som den skyldige for angrepet. Haftars talsmann Ahmad al-Mesmari avviser anklagene, og sier ansvaret ligger hos regjeringen.