Verden

Liket ingen ville ha

Å begrave den døde Boston-mistenkte Tamerlan Tsarnajev i nærheten av der han iverksatte bombeangrepet den 15. april, viste seg umulig. Til slutt tok en kvinne fra Virginia på seg ansvaret med å få den antatte terroristen i jorden.

Bilder av Tamerlan Tsarnajev som ble offentliggjort av amerikansk politi like etter at han var drept som en følge av en intens politijakt fire dager etter terrorhandlingen i Boston 15. april. Uncredited

 • Halvor Tjønn

Fredag i forrige uke ankom de jordiske levningene etter den mistenkte Boston-bomberen Tamerlan Tsarnajev et begravelsesbyrå i byen Worcester i delstaten Massaschusetts. Amerikansk politi hadde da gjort seg ferdig med alle undersøkelser, og liket var klart til begravelse.

Det skulle imidlertid vise seg at det å få liket lagt i jorden, var nesten umulig. Før han sammen med broren Dzjokhar midt i april skal ha utført den blodige terrorhandlingen i Boston, hadde Tamerlan Tsarnajev bodd i universitetsbyen Cambridge. Der gjorde man det klart at man ikke var interessert i å få noen grav med Tsarnajevs navn på.

Ble omringet

Heller ikke i Worcester, der altså liket ble plassert i påvente av at man fant en gravplass, ville man arrangere noen begravelse. Lokalet der Tsarnajevs lik befant seg, var stadig omringet av sinte demonstranter som ga klar melding om at de ikke ønsket noen begravelse av den mistenkte terroristen i nærområdet.

Les også

- Boston-bomberne ville angripe 4. juli

Amerikanske myndigheter begynte dermed å lete med lys og lykte etter et sted hvor de kunne sende liket. Foreldrene til brødreparet Tsarnajev ble kontaktet i Dagestan i Sør-Russland, men de sa at det ikke var aktuelt å ta i mot liket der.Ifølge foreldrene ville det oppstå problemer med passmyndighetene i Russland om liket ble lagt på et fly til Dagestan. Derfor avslo foreldrene anmodningen om at de måtte ta i mot liket av sønnen.

Satt på kafé

Etter at dragkampen om Tsarnajevs lik hadde pågått i flere dager, satt den 48 år gamle kvinnen Martha Mullen på en Starbucks-kafé i byen Richmond i Virginia, forøvrig byen der de amerikanske Sørstatene hadde sin hovedstad gjennom borgerkrigsperioden fra 1861 til 1865.

— Jesus lærte oss å elske våre fiender. Så da jeg satt der på Starbucks-kafeen, tenkte jeg at det kanskje var jeg som var det mennesket som nå måtte gjøre noe, forteller Martha Mullen til amerikanske aviser fredag.

Hun sendte en e-post til et muslimsk begravelsesbyrå i Virginia. I løpet av en time meldte byrået at det kunne gjøre klar en grav på Al-Barzakh-gravplassen i Doswell, like nord for Richmond.

Les også

Løpesedler i Kirgisistan: Tsarnajev er uskyldig

Dermed tok Martha Mullen kontakt med politiet i Worcester, som holdt 24-timers vakt rundt begravelsesbyrået der Tsarnajevs lik ble oppbevart. Hun fortalte at en gravplass ventet.

Diskret hentet

Problemene var imidlertid ikke slutt med dette. Liket måtte hentes ut fra lokalene i Worcester uten at det vakte oppsikt. På kvelden tirsdag i denne uken, amerikansk tid, ble kisten hentet fra begravelsesbyrået. Dagen etterpå ble det i all hemmelighet arrangert en begravelsesseremoni, og liket ble lagt i jorden.

— Vi gjorde det som var riktig å gjøre, sier Martha Mullen til avisen Boston Globe.

— Jeg håper bare nå at såvel begravelsesbyrået som de familier som er berørt, kan vendte tilbake til det vanlige livet, sier hun.

Begraver de døde

Politiet i Worcester er i dag takknemlig for den innsatsen Mullen gjorde i denne saken. De hadde på sin side forsøkt å finne en gravplass gjennom føderale amerikanske myndigheter, men det førte heller ikke noe sted hen.

— Vi følte oss forpliktet til å finne en løsning. Vi er ikke barbarer, vi begraver de døde, sa sjefen for politiet i Worcester i Massachusetts fredag.

Les også

Enken ønsker at Tsarnajev-familien henter sønnen

Den som hele tiden har opptrådt på vegne av Tsarnajev-familien i denne saken, er Ruslan Tsarni, som er onkel til de to antatte terroristene. Han sa fredag at han dagen før hadde ringt guttenes foreldre i Dagestan. Faren til Tamerlan og Dzjokhar spurte ikke hvor eller når den avdøde sønnen var begravet, og Tsarni fortalte det heller ikke.

Burde bistått

Tsarni sier til CNN at det gjorde ham svært vondt at foreldrene ikke kom til USA for å bistå sine barn.

— Jeg mener at de må være her, om ikke annet for å hjelpe til med etterforkningen, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Den svenske illustratøren og kunststudenten My Atlegrim (30) ble drept i bombeangrepet på metroen. Her er ofrenes historier.

 2. VERDEN

  Denne familien forbereder seg på å kjempe mot Washington

 3. A-MAGASINET

  Han stoppet terroristen 13. november. Nå er han tilbake for å gjøre EM trygt.

 4. A-MAGASINET

  De ble angrepet av terrorister. Dette er hva de gjorde for å unngå å bli drept

 5. A-MAGASINET

  - I Norge trenger vi mer satire og humor rettet mot religion

 6. VERDEN

  Nordmenn strømmer til kriserammet Hellas