Verden

Tre personer mistenkt for tortur i interneringsleir i Libya – pågrepet i Italia

Tre personer som er mistenkt for å ha drevet en interneringsleir i Libya, er pågrepet i Italia. I leiren skal mennesker ha blitt voldtatt, torturert og drept.

Mennesker som er plukket opp av det norske redningsskipet Ocean Viking i Middelhavet, på vei til øya Lampedusa, der de i helgen fikk lov å gå i land. Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix

  • NTB

Ofrene ble holdt innesperret i en tidligere flybase i Zawiya, en by 40 kilometer vest for Libyas hovedstad Tripoli. Ifølge italiensk politi ble de utsatt for systematiske overgrep og grusomheter i interneringsleiren.

De tre pågrepne har selv kommet til Italia som migranter. De ankom først øya Lampedusa før de ble overført til et senter på Sicilia, der de ble pågrepet.

Personene er alle i tyveårene, og de anklages nå for organisert kriminalitet, menneskesmugling, voldtekt og drap. Ifølge nyhetsbyrået AFP er to av dem fra Egypt og en fra Guinea i Vest-Afrika.

Mafiaetterforskere

Det er andre personer som har kommet til Italia som migranter, som har utpekt de tre, og som har avgitt forklaringer til italiensk politi. Etterforskningen ledes av en gruppe som også har etterforsket mafiaen og organisert kriminalitet på Sicilia.

– Alle kvinnene som var sammen med oss i den lagerbygningen, er blitt systematisk voldtatt gjentatte ganger av to libyere og tre nigerianere som drev stedet, sier ett av vitnene.

Mennesker som er reddet om bord på det norske skipet Ocean Viking, etter å ha forlatt Libya i overfylte båter. Flere av passasjerene har fortalt nyhetsbyrået AP, som er til stede på båten, om mishandling i leirer i Libya Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix

– De ga oss sjøvann og noen ganger gammelt brød. De banket opp oss menn for å få slektningene våre til å betale penger for at vi skulle settes fri, sier en annen, som også forteller at han så to personer bli skutt og drept idet de forsøkte å rømme.

Les også

Høygravid kvinne evakuert fra Ocean Viking

– Drept med strøm

Et tredje vitne har forklart at de også ble mishandlet med elektrosjokk.

– De som ikke betalte, ble torturert med elektrosjokk. De ville gi deg elektriske støt til du falt bevisstløs om på gulvet. Jeg personlig var vitne til mange drap med elektrisitet, sier vedkommende.

Vitnene har også forklart at flere migranter døde av sult. En mann fra Nigeria skal ha blitt skutt i beina da han forsøkte å stjele en brødbit.

FN og menneskerettsgrupper har gjentatte ganger advart om umenneskelige forhold i leirene hvor migranter og flyktninger holdes fanget i Libya.

De har også bedt EU om å slutte å støtte den libyske kystvaktens innsats for å stanse båter på vei til Europa ettersom menneskene om bord blir brakt tilbake til interneringsleirene. Overgrepene foregår både i offisielle og uoffisielle leirer, ifølge FN.

Ifølge tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) ble om lag 5.200 mennesker holdt i interneringsleirer i Libya i juli.