Verden

Boris Johnson gikk i strupen på opposisjonen: – Sannheten er at mange her lever i en fantasiverden

En kampvillig Boris Johnson utfordret opposisjonen til å fremme mistillitsforslag.

– Folkeavstemningen må respekteres. Folket vil ha oss ut 31. oktober, sa Boris Johnson resolutt.
  • Daniel Røed-Johansen
    Journalist
  • Stine Barstad
    Journalist
  • NTB

Rundt klokken 19.30 stilte Johnson seg opp i Underhuset – dagen etter at Høyesterett fastslo at statsministerens suspensjon av parlamentet var ugyldig.

Fra talerstolen gjentok Johnson at han mente avgjørelsen i Høyesterett var gal. Samtidig langet han ut mot parlamentsmedlemmer som kjemper imot brexit.

– Dette parlamentet vil fortsette å sabotere forhandlingene, fordi de vil ikke ha brexit. Sannheten er at mange her lever i en fantasiverden, sa Johnson i en kaotisk og høylytt seanse der kammerets leder, John Bercow flere ganger måtte be om ro i salen.

– Det er en fantasi større enn kommunismen, sa Johnson videre.

Han banket inn budskapet om at brexit skal gjennomføres.

– Folkeavstemningen må respekteres. Folket vil ha oss ut 31. oktober, sa han resolutt.

Samtidig utfordret han opposisjonen til å fremme mistillitsforslag mot ham. Han sa at de har frist til å gjøre dette til møtet er hevet.

Umiddelbart etter Johnson var det Labour-leder Jeremy Corbyns tur til å tale.

– Dette var ti minutter med tull fra en farlig statsminister som ikke er egnet for stillingen, tordnet han. Han var tydelig på at Johnson bør gå.

Første møte etter gjenåpning

Det var første gang parlamentet var samlet igjen siden Johnson innførte en suspensjon.

Gjenåpningen skjedde etter at høyesterett frem til at regjeringens suspensjon var «ulovlig, ugyldig og uten virkning». Suspensjonen ble annullert, og formelt så har den aldri funnet sted.

Jeremy Corbyn mener Boris Johnson må gå.

Statsministeren har de siste dagene vært i FNs hovedforsamling i New York, men avbrøt oppholdet der da høyesterett tirsdag slo fast at regjeringens suspensjon av Underhuset var ulovlig.

Etter et av innleggene i Underhuset onsdag kveld ble Johnson møtt av applaus fra konservative parlamentsmedlemmer. Dette er svært uvanlig og brudd på vanlig praksis, skriver The Guardian.

Boris Johnson måtte avbryte FN-toppmøte i New York for å reise tilbake til gjenåpningen av parlamentet. Her ankommer han Downing Street onsdag formiddag.

Spontanspørretime

Tidligere onsdag måtte også regjeringsadvokat Geoffrey Cox stille i spørretimen for å svare for rådene han ga statsministeren i forbindelse med suspensjonen.

Underhusets leder John Bercow måtte flere ganger be forsamlingen roe seg da Parlamentet åpnet igjen onsdag ettermiddag etter å ha vært ulovlig suspendert.

Cox sa han var «tiltrukket av det fristende tilbudet», men at han ikke kunne avsløre «råd han kan eller ikke kan ha gitt» statsministeren. Han la til at regjeringen ser på spørsmålet og vurderer om den skal offentliggjøre deler av de juridiske rådene, ifølge Sky News.

Cox benyttet også sjansen til å kritisere Parlamentet for feighet. Han viste til at opposisjonen har hatt mulighet til å stemme for nyvalg eller stille mistillitsforlag mot Boris Johnson, uten å gjøre det.

– Dette Parlamentet er et dødt Parlament. Det skulle ikke lenger sitte. Det har ingen moralsk rett til å sitte på disse grønne benkene, sa han, ifølge Guardian.

  • Bakgrunn: Han villedet dronningen. Nå kan også jobben og brexit ryke. Her er listen over Boris Johnsons nederlag.
Justisminister Geoffrey Cox ankommer Downing Street onsdag, før han ble grillet i parlamentet.

Mistillit eller nyvalg?

En rekke opposisjonsledere sa etter høyesterettsdommen at Boris Johnson bør gå av som statsminister. De kan velge å stille mistillitsforslag mot ham, men det er slett ikke sikkert. Den sjansen hadde de sist gang de var samlet, men gjorde det ikke. En utfordring er at det kan gi Johnson 14 dager til å hale ut tiden før han foreslår en etterfølger.

Regjeringen kan også foreslå nyvalg nok en gang. De mislyktes to ganger med det før den ulovlige suspensjonen, og opposisjonen sier den ikke har endret strategi. De vil sikre seg en eventuell brexitutsettelse før de går med på å holde valg.

En annen mulighet er at regjeringen vil forsøke seg med en ny suspensjon eller pause i parlamentet. De insisterer på at det fortsatt skal holdes en trontale 14. oktober og at regjeringen kan prøve å få til en kortere suspensjon i forbindelse med det. Men med mindretall og intern motstand, er det lite som tyder på at regjeringen kan få trontalen gjennom Underhuset.

Det er høyst uklart hva som blir neste trekk fra både Johnson og opposisjonen etter at høyesterett slo fast at suspensjonen av parlamentet var ulovlig.
Les også

Pinligere blir det ikke for en statsminister | Frank Rossavik

Landsmøte

De konservative starter sitt landsmøte til helgen, og det er mulig de ber parlamentet ta pause noen dager til uken, slik at deres medlemmer kan delta på møtet.

– Landsmøtet må gå sin gang. Om det betyr at representanter må være borte fra parlamentet, får det heller være. Folk må gå i skytteltrafikk til og fra landsmøtet, noe som vil være dypt urettferdig. Men det viser hvor bitter stemningen er blitt, sier en minister til The Times.

Om det er stemning i opposisjonen for å legge godviljen til og innvilge en pause, gjenstår å se. I motsetning til en suspensjon, må en pause vedtas av parlamentet – den kan ikke beordres av regjeringen.

Noen timer før parlamentarikerne samles igjen, er det først og fremst usikkerhet som preger situasjonen i London. Situasjonen som har oppstått, savner sidestykke i historien, og ingen vet hva som blir regjeringens neste påfunn eller hvordan opposisjonen vil bruke de tre ekstra ukene de tilsynelatende har skaffet.

Les mer om

  1. Boris Johnson