Verden

Orkanen Dorian har truffet Bahamas

Det meldes om enorme ødeleggelser etter at orkanen Dorian feide inn over det nordvestre Bahamas. Myndighetene ber folk om å ikke motsette seg evakuering.

Innbyggere har blitt evakuert til en kirke som er opprettet som tilfluktsrom etter at orkanen Dorian traff Bahamas søndag. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix

 • NTB-AP

Jerry og Patricia Perkins beskytter hjemme sitt i Vero Beach i Florida. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB scanpix

Yolande Rolle putter sandsekker utenfor butikken sin i Freeport på Bahamas. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix

Orkanen Dorian er blitt en kategori 5-orkan og traff det nordre Bahamas søndag. Den er nå på vei mot USAs østkyst. Foto: NOAA via AP / NTB scanpix

Tusenvis av mennesker er innlosjert i skoler, kirker og andre mer solide bygninger etter at den sterkeste orkanen som er registrert på Bahamas noensinne, traff øygruppen i Atlanterhavet tidlig ettermiddag søndag lokal tid.

Dorian har vokst seg til en kategori 5-orkan og hadde en vindstyrke på 79 meter per sekund idet den traff Bahamas. Den beveger seg framover med en fart på om lag 13 kilometer i timen, og et par timer senere hadde den truffet Abacos-øyene.

Ekstremværet tiltar i styrke, og det meldes om at vannforsyningen er brutt og strømmen er borte. Samtidig pågår det et intenst evakueringsarbeid.

– Ille

– Dette kommer til å bli virkelig ille for Bahamas, sier orkanforsker Phil Klotzbach ved Colorado State University.

Både politiet og øvrige myndigheter ber innstendig folk om å følge oppfordringen om å evakuere ettersom flere har avstått fra å følge rådene. Flere veier er stengt flere veier, og det er opprettet mange tilfluktsrom.

I Guana Cay på Abacos-øyene ble kun åtte personer med ferja da den gikk søndag. Det betyr at 150 personer fremdeles befinner seg i det orkanrammede området.

– Det er nå katastrofale orkantilstander på Abacos-øyene, melder det nasjonale orkansenteret søndag ettermiddag.

På Facebook skriver senteret at det anslår at Dorian vil herje øygruppen i opp mot 30 timer eller mer.

Følger med på fastlandet

I USA følger mange millioner mennesker langs sørøstkysten med på orkanen med et vaktsomt øye. Meteorologene mener imidlertid at det ligger an til at orkanen ikke treffer Florida rett på, men heller dreier nordover slik at den følger en bane utenfor kysten av Georgia og South Carolina.

President Donald Trump har bedt Florida, Georgia, South Carolina og Nord Carolina om å fortsette sine forberedelser. Ifølge myndighetene vil folk i disse statene oppleve følger av orkanen den kommende uken.

President Donald Trump taler under et krisemøte i forbindelse med orkanen Dorian. Foto: JOSHUA ROBERTS / X01909

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ingen vet hvor mange som vil være døde når orkanen er over. Noen steder er alle hus borte.

 2. VERDEN

  Orkanen Dorian på vei mot Floridakysten

 3. VERDEN

  Minst fem døde. Dødelig flom. Folk flykter til taket. Nå står monsterorkanen bom fast over Bahamas.

 4. VERDEN

  Orkanen Dorian ligger an til å endre kurs

 5. VERDEN

  Ferske satellittbilder viser enorme ødeleggelser på Bahamas

 6. VERDEN

  Orkanen Dorian svekket til kategori 1