Verden

Valgdagsmåling: Dødt løp i presidentvalget i Polen

De to presidentkandidatene kniver om seieren i Polen. Valgdagsmålingen viser dødt løp med en mikroskopisk ledelse til sittende president Andrzej Duda.

Sittende president Andrzej Duda (i midten) erklærte seg som vinner på valgvaken sin søndag kveld, selv om valgdagsmåling viser at det er dødt løp mellom de to kandidatene og det endelige resultatet ikke ventes før på mandag. AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP

Utfordrer Rafal Trzaskowski viste seierstegnet til sine tilhengere søndag kveld. AP / NTB scanpix

Sittende president Andrzej Duda og kona Agata ga sine stemmer i et valglokale i Krakow. AP / NTB scanpix

Duda får 50,4 prosent av stemmene, mens utfordreren Rafal Trzaskowski ligger an til 49,6 prosent, ifølge en valgdagsmåling fra Ipsos-instituttet.

Men resultatet er innenfor feilmarginen på pluss minus 2 prosent. Det er derfor foreløpig umulig å si hvem vinneren blir. Valgdeltakelsen er på nesten 69 prosent, så koronasmitte har ikke skremt velgerne.

Tar seier på forskudd

Den sittende presidenten har allerede erklært seg som vinner, selv om resultatet øyensynlig kan gå begge veier.

– Lenge leve Polen! Å vinne valget med 70 prosents frammøte er virkelig utrolig. Jeg er meget rørt. Takk til alle mine følgere, sa Duda på en valgvake i byen Pultusk, 60 kilometer nord for Warszawa.

Det offisielle resultatet er først ventet tidligst mandag kveld, melder DPA.

Uansett hvem vinneren blir, viser valget at det polske folk er sterkt splittet i synet på hvordan samfunnet skal utvikles og hvilke verdier det skal bygge på. Den politiske avstanden mellom de to finalistene er stor.

Regjeringsvennlig

Den sittende presidenten tilhørte tidligere regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS). I tråd med polsk tradisjon meldte han seg ut av partiet da han ble president, men har fortsatt deres støtte og er politisk på linje med sine gamle partifeller.

Utfordreren Trzaskowski er på sin side en liberal EU-tilhenger som har signert en toleranseerklæring og støtter likekjønnet partnerskap i et konservativt land der katolisismen står sterkt og homofiles rettigheter svakt.

Han er i dag ordfører i Warszawa og tilhører det liberale opposisjonspartiet Borgerplattformen (PO). Han har sittet i EU-parlamentet, og meldte seg sent på i presidentvalget.

Utenlandsstemmer

Den svenske Polen-kjenneren Stefan Ingvarsson, som tidligere har vært kulturråd i Warszawa, mener at de mange utenlandsstemmene kan få avgjørende betydning.

– Det er en stor joker i dette valget, og det er utenlandsstemmene. Det bor flere millioner polakker utenlands. I første valgomgang stemte en halv million av dem. Disse stemmene kan bli tungen på vektskålen. Duda kan måtte spise i seg den tidlige feiringen av seieren, sier Ingvarsson til TT.

 1. Les også

  Kandidatene ligger helt likt på meningsmålingene. På tampen trekkes en gammel erkefiende inn i valgkampen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Polen
 2. Ipsos

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Duda med knapp ledelse i presidentvalget i Polen

 2. VERDEN

  Dødt løp før polsk presidentvalgduell

 3. VERDEN

  Polens valgkommisjon: Duda vant valget med 51,21 prosent av stemmene

 4. VERDEN

  LHBT-vennlig EU-tilhenger utfordrer Polens president i andre valgomgang

 5. NYHETSANALYSE

  Fire dager før valget kunne Polens president skryte av dette møtet. Men er det nok til å vinne?

 6. VERDEN

  Valgdagsmåling: Mot seier for Duda i Polens presidentvalg, men ny valgomgang må til