På den sju kilometer lange paraderuten fikk folk komme nær kongen for første gang siden tronskiftet. AP / NTB scanpix

Verden

Thailands konge båret på gullstol gjennom Bangkok

Thailands nykronede kong Maha Vajiralongkorn er vist fram til folket i en spektakulær prosesjon der soldater bar ham gjennom Bangkok i gullstol.

 • NTB

I løpet av den tre dager kroningsseremonien har kongen fått plassert en 7,3 kilo tung krone laget av gull og diamanter på hodet.

Men i søndagens overdådige prosesjon gjennom gamlebyen hadde var denne byttet ut med en bredbremmet svart hatt med gulldetaljer. Fortauene var fulle av folk som ville hilse på kongen, som var ikledd røde strømper og en gullkappe med juveler.

Thailands kong Maha Vajiralongkorn ble båret i en såkalt palankin gjennom Bangkok da han hilste på folket for første gang i kroningsseremonien. Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix

Det er første gang på nesten 70 år at en konge krones i Thailand. Den 66 år gamle kongen er også kjent som Rama X, den tiende kongen i Chakri-dynastiet. Han har vært konge siden faren, kong Bhumibiol, døde i 2016.

Hvorfor det har tatt så lang tid før sønnen ble kronet, vites ikke.

Folk kneler mens de tar bilder av kongen under prosesjonen i Bangkok søndag. Gemunu Amarasinghe / AP / NTB scanpix

270 millioner kroner

Den tre dager lange seremonien har en prislapp på bortimot 270 millioner kroner.

Soldater i historiske kampuniformer marsjerte søndag foran, bak og ved siden av kongen i den forgylte bærestolen – en palankin. Også statsministeren og andre høytstående tjenestemenn i Thailands militærregjering deltok i den langsomme marsjen.

Kongens nye kone, dronning Suthida, og en av hans døtre, prinsesse Bajrakitiyabha, var også med i prosesjonen. Korpset som satte takten spilte musikk komponert av kongens avdøde far.

Gule skjorter

På den sju kilometer lange paraderuten fikk folk komme nær kongen for første gang siden tronskiftet. De aller fleste som hadde møtt opp i den stekende heten, hadde på seg skjorter i gult – monarkiets farge. Mange hadde med seg portretter av Vajiralongkorn og ropte «lenge leve kongen».

Det er første gang på nesten 70 år at en konge krones i Thailand. Den 66 år gamle kongen er også kjent som Rama X, den tiende kongen i Chakri-dynastiet. Han har vært konge siden faren, kong Bhumibiol, døde i 2016. Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix

Sujitra Bokularb dro hjemmefra klokka fire om morgenen for å rekke paraden, som begynte klokka fem på ettermiddagen og varte i flere timer.

– Jeg elsker og respekterer monarkiet, sier den 43 år gamle forretningskvinnen.

Vasket og salvet

Den omfattende kroningsseremonien har bestått av ritualer og tradisjoner fra både buddhisme og hinduisme og ble kringkastet på alle landets TV-kanaler.

Etter at kronen var plassert på kongens hode lørdag, ble kongen plassert på en åttekantet trone for å bli renset med vann fra 100 ulike kilder fra hele landet. Til slutt ble han utstyrt med en hvit paraply med ni lag, som symbol på at han er innsatt.

Den kongelige prosesjonen ved demokratimonumentet i Thailand søndag. Kroningsseremonien anslås å ha en prislapp på nesten 300 millioner kroner. Thai TV Pool via AP / NTB scanpix

Mandag skal kongen hilse folket fra balkongen i sitt palass, før han holder en mottakelse for diplomater.

Livvakt ble dronning

Før kroningen kunngjorde hoffet at den 66 år gamle monarken hadde giftet seg med en av sine livvakter. Suthida Vajiralongkorn na Ayudhya (40), som kongen i flere år har hatt et nært forhold til, er dermed Thailands nye dronning.

Den tidligere flyvertinnen i Thai Airways fikk jobb i avdøde kong Bhumibols livgarde i 2013. Etter at kongen døde i 2016 og sønnen overtok tronen, ble hun forfremmet til general. Året etter ble hun også utnevnt til stedfortredende kommandør for kongens livvakt.

Kong Maha Vajiralongkorn levde i mange år et heller utsvevende liv i Europa, preget av fester, kvinnelige bekjentskaper og skandaler. Han har tidligere vært gift med tre andre kvinner og han har i alt sju barn.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Monarki
 2. Thailand

Relevante artikler

 1. VERDEN

  For tre måneder siden gjorde Thailands konge denne piloten til sin «kone nummer to». Så utfordret hun dronningen.

 2. VERDEN

  Kongen starter kroningsfest med gave til landets fanger

 3. VERDEN

  Thailands konge skal krones i tre dager til ende

 4. VERDEN

  Thaiprinsessen var en politisk stjerne i 72 timer, men nå kan det bare hviskes om skandalen

 5. VERDEN

  Spåmenn har bestemt at tiden er inne. Nå blir 70 millioner bedt om å gå i gult.

 6. VERDEN

  Murring mot monark: Kongen bor på hotell utenlands under pandemien