Verden

Irland får trolig ny statsminister – inntil videre

De tre partiene Fianna Fáil, Fine Gael og miljøpartiet De Grønne har skrevet under på en koalisjonsavtale som skal innebære at statsministerposten går på skift.

Irlands statsminister Leo Varadkar kan bli erstattet av Micheál Martin fram til desember 2022, ifølge den irske kringkasteren RTE.
  • NTB-DPA-AFP

Avtalen sikrer at Sinn Féin ikke får regjeringsmakt selv om partiet vant valget i februar. Dersom regjeringsplattformen får grønt lys av de respektive partiene, blir sentrum-høyrepartiet Fianna Fáils leder Micheál Martin statsminister først, ifølge den irske kringkasteren RTE.

I desember 2022 tar deretter Leo Varadkar over statsministerposten. Han er fungerende statsminister og leder for Fine Gael, også det et sentrum-høyreparti.

– Vi er nødt til å lære oss å jobbe sammen, vi må lære oss å stole på hverandre, men jeg vet det er mulig, sier Varadkar.

De tre partiene har i flere uker forhandlet om en felles regjeringsplattform.

Irland har vært i et politisk vakuum etter valget i februar hvor Sinn Féin gjorde et valgskred og ble det største partiet med 24,53 prosent av stemmene. De to regjeringspartiene Fianna Fáil og Fine Gael kom på andre og tredje plass i valget, men mistet flertallet de har hatt sammen i flere år.

Sammen med De Grønne har imidlertid Fianna Fáil og Fine Gael nå et flertall med 85 av de 160 setene i underhuset.

I februar gikk Varadkar av, men han fortsatte som leder for et forretningsministerium som har styrt landet gjennom koronakrisen.

Les også

  1. EU og Storbritannia forsøker å få til en brexitavtale, men partene er ikke enige om hva de skal diskutere.

  2. Da Storbritannia forlot EU, ble man kvitt den største kranglefanten. Nå har EU fått nye kverulanter.