Verden

Uro etter moskéangrep i Israel

Innbyggerne i en arabisk landsby i Israel er rasende etter at en moské ble påtent og ødelagt. Statsminister Benjamin Netanyahu kaller angrepet sjokkerende.

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Om lag 300 innbyggere i beduinlandsbyen Tuba-Zangariyye nord i Israel samlet seg til protester mot angrepet mandag. De kastet stein mot israelske sikkerhetsstyrker og satte fyr på bildekk. Soldatene svarte med tåregass og sjokkgranater.

Interiøret i moskeen ble helt ødelagt, og flere religiøse skrifter gikk tapt i brannen. Gjerningsmennene hadde også malt ord som «hevn» og «prislapp» på veggene, en henvisning til hevnangrep som jødiske bosettere vanligvis bruker mot palestinere på Vestbredden.

På moskeen i Tuba var det også malt «Palmer», etternavnet til en jødisk bosetter som mistet livet sammen med sin lille sønn på Vestbredden for halvannen uke siden. Bilen han kjørte, kolliderte etter å ha blitt steinet av palestinere.

Hevnreaksjon

Bosetternes såkalte prislapp-politikk innebærer at de hevner seg på den palestinske lokalbefolkningen hvis israelske myndigheter legger begrensninger på bosetningsvirksomheten.

Det har blant annet skjedd når israelske soldater eller politistyrker river ulovlige utposter eller deler av en bosetning på den okkuperte Vestbredden.

Det forrige moskéangrepet skjedde i Nablus på Vestbredden for en måned siden.

Sint statsminister

Netanyahu sier i en uttalelse at han ble «rasende» da han så bilder fra moskéangrepet.

– Bildene er sjokkerende og hører ikke hjemme i Israel. Dette er en handling som strider mot verdiene i Israel, som setter religions— og trosfrihet svært høyt, sier statsministeren.

Også innenriksminister Yitzhak Aharonovitch fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Et angrep på hellige steder er en avskyelig og ussel handling som man ikke kan se gjennom fingrene med, sier han.

– Ekstremister

Innbyggere i landsbyen tror det er jødiske ekstremister uten tilknytning til lokalmiljøet som står bak.

– Det er klart at jødiske ekstremister gjorde dette. Til tross for de interne splittelsene vi har, ville ingen her ha våget å skade moskeen, sier en av innbyggerne til avisa Haaretz.

Ifølge en talsmann for politiet, Mickey Rosenfeld, tok et uvisst antall gjerningsmenn seg inn i moskeen natt til mandag. Vegger og tepper skal ha fått store skader, og politiet kaller det et «meget alvorlig prislapp-angrep». På utsiden av moskeen skal det også ha blitt skrevet «hevn», ifølge Rosenfeld.