Etterlyser svensk ydmykhet og kaller svenskenes strategi «for farlig».

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) etterlyser mer ydmykhet hos svenske statsepidemiologer og mer meningsbrytning i svenske medier.

Fagdirektør Frode Forland er uenig i svenskenes koronastrategi.

I et intervju med Svenska Dagbladet tar fagdirektøren for smittevern i FHI bladet fra munnen om det han mener er arroganse hos helsemyndighetene i nabolandet.

– Nye studier tyder på at mørketallene ikke så høye som Johan Giesecke (tidligere svensk statsepidemiolog) og Anders Tegnell sier. Med så høy dødelighet er det for farlig å håpe på en kontrollert spredning, mener Frode Forland.

Giesecke har tidligere sagt at han tror en stor del av den svenske befolkningen vil bli smittet av viruset og at man kan oppnå flokkimmunitet i deler av Sverige i slutten av mai. Han har også sagt at svært mange har hatt viruset uten å vite det.

Les også

Stockholm-forstaden har flere koronadøde enn Oslo. – Det handler ikke om beboernes bakgrunn.

Høyest i Norden

Sveriges epidemistrategi har vakt oppsikt verden over, og blant annet blitt brukt av USAs president som argument for at nedstenging var det riktige å gjøre.

Dette ble skrevet 30. april.

Siden den gang har ytterligere over 1000 mennesker med koronasmitte dødd i landet, mens dødstallet for Norge i samme periode er under 30.

I skrivende stund har Sverige 3646 døde og nesten 30.000 bekreftede smittede, mens Norge har 232 døde og under 10.000 smittede.

Les også

Sveriges tredje største by har hittil unngått «svenske koronatilstander». Nå lurer de på om de har bremset for mye.

Kritiserer svenske medier

Frode Forland under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge.

Det er ikke bare svenskenes strategi Forland stusser over. Johan Giesecke, som er tidligere svensk statsepidemiolog og rådgiver for Verdens helseorganisasjon, har blant annet sagt at Sverige har rett, mens alle andre land møter epidemien på feil måte.

– Det kan han ikke vite. Han burde være mer ydmyk. Det er veldig mye vi ikke vet om dette viruset, sier Forland.

Han har også gjort seg opp noen tanker om hvordan den svenske koronadebatten utarter seg:

– Jeg har blitt intervjuet av flere svenske medier og alle stiller spørsmål som støtter Sveriges strategi. Det virker som at man skal støtte sin egen regjering og strategi. Men Sverige går jo mot hele verden, sier Frode Forland.

Les også

Svensk epidemiolog tror Norden vil ta igjen Sverige

Giesecke: – Vent ett år med å diskutere dødstallene

Sveriges tidligere statsepidemiolog Johan Giesecke.

Den tidligere statsepidemiologen Johan Giesecke er forelagt kritikken fra Forland. Han medgir at han kanskje har formulert seg litt skråsikkert om Norge. Dødstallene tror han etter en stund vil ende på samme nivå.

– Vi venter ett år med å diskutere dødstallene i ulike land. Jeg tror de vil være like da, sier han.

Camilla Stoltenberg: – Nå ligner tiltakene i de to landene

FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Også FHI-direktør Camilla Stoltenberg har latt seg intervjue av svenske medier:

– Jeg synes ikke at det handler om to helt ulike måter, selv om måten å kommunisere på og bruke lovgivningen på skiller seg nokså mye fra hverandre. Innholdet i det man har gjort, er ikke så ulikt, bortsett fra det med skoler og barnehager. Særlig ikke nå når Norge gjenåpner samfunnet igjen. Da ligner tiltakene i Norge de man har hatt i Sverige hele tiden, sier Stoltenberg.