Verden

Tusener protesterte igjen mot statsborgerskapsloven i India

Tusenvis demonstrerte fredag i India i forbindelse med den omstridte statsborgerskapsloven, som skaper stadig dypere splittelse i landet.

Tusenvis demonstrerte i India i forbindelse med den omstridte statsborgerskapsloven, som skaper stadig dypere splittelse i landet. Her demonstreres det mot loven i Mumbai fredag.
  • NTB

I Mumbai demonstrerte tusener både for og mot statsborgerskapsloven, som kritikere mener truer Indias sekulære demokrati. I New Delhi gikk politiet løs på og pågrep en gruppe demonstranter som forsøkte å demonstrere.

Demonstrasjonene startet tidligere i desember i forbindelse med at Indias nasjonalforsamling vedtok en lovendring som åpner for å gi statsborgerskap til personer fra Indias naboland, men ikke muslimer.

Splittelse

Opprørspoliti og paramilitære styrker var fredag utplassert som en del av de skjerpede sikkerhetstiltakene i områder med muslimsk flertall i delstaten Uttar Pradesh nord i landet.

Også andre steder, blant annet i byen Mumbai i delstaten Maharashtra, patruljerte hundrevis av politifolk.

– De prøver å drive ut de fattige muslimene og de som ikke er enige med dem, sier demonstranten Muntazir Bashir, som demonstrerte i Mumbai, om statsborgerskapsloven.

En av dem som støtter loven, 82 år gamle Mahindra Shah, viser til at forfulgte hinduer bør få komme hjem uten restriksjoner.

– Hvorfor må muslimer komme hit når Pakistan, Afghanistan og Bangladesh er muslimdominert? spør han.

Dødsfall

Forrige uke brøt det ut voldelige protester etter fredagsbønnen.

– Vi har full kontroll over lov og orden og fortsetter å utplassere personell, sa politisjefen i Uttar Pradesh, OP Singh i forkant av denne fredagens demonstrasjoner.

Hittil har minst 25 mennesker mistet livet i protestene. 19 av dødsfallene har skjedd i Uttar Pradesh.

Delstaten øst for hovedstaden New Delhi er Indias mest folkerike med over 200 millioner innbyggere, hvorav nærmere 20 prosent er muslimer.

Utlendinger utvist

To utlendinger er bedt om å forlate India etter å ha deltatt i protester mot statsborgerskapsloven. Immigrasjonstjenestemenn dukket opp på hotellrommet til en norsk kvinne som hadde delt bilder på Facebook fra en demonstrasjon hun deltok i.

– Jeg fikk beskjed om å forlate landet med en gang, ellers ville de sette i gang en juridisk prosess. Jeg ba om en forklaring og om å få noe skriftlig: De sa jeg ikke ville få noe skriftlig, skriver kvinnen på Facebook.

– Hun brøt visumreglene og har blitt bedt om å reise, vi kan ikke gi noen nærmere detaljer, sier en tjenestemann i byen Kochi sør i landet.

Tidligere i uken ble en tysk student på utveksling i storbyen Chennai bedt om å forlate landet etter å ha brutt visumreglene ved å ha deltatt i en protest.

Les også

  1. Den åtte år gamle gutten lekte med vennene sine. Så ble han trampet ihjel. India herjes av protester og dødsfall.

  2. India: 1.500 pågrepet og hundrevis skadet i voldsomme protester mot ny statsborgerskapslov

  3. Modi forsøker å roe ned Indias muslimer – forsvarer omstridt lov

  4. Krisemøte i India etter at protestene har krevd minst 20 liv

Les mer om

  1. New Delhi
  2. India
  3. Protest
  4. Demokrati
  5. Mumbai