Juleregn dempet ikke brannfaren i Australia

Et regnskyll i Sydney julaften var ikke nok til å dempe frykten for at to store skogbranner utenfor Australias mest folkerike by skal samles til én megabrann.

To store branner i Blue Mountains i New South Wales som er ute av kontroll, har vokst. Den ene brannen, Gospers Mountain-brannen, har svidd av en halv million hektar med skog og kratt.

Det meteorologiske instituttet opplyser at temperaturene i Sydney, hovedstaden i delstaten New South Wales (NSW), er ventet å nå 45 grader søndag og mandag.

Delstatsminister Gladys Berejiklian takket frivillige brannmannskaper på en frokost 1. juledag. Hun sa de hadde gjort en enestående jobb vel vitende om at det kan komme enda hardere dager.

Distriktsbrannvesenet i delstaten opplyser onsdag at det skal utnytte det noe kjøligere været de neste dagene til å forsterke branngater og andre forebyggende tiltak.

To branner truer

En brannmann gir en koala vann nær Cudlee Creek i South Australia. Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. Halvparten av dem er i New South Wales.

To store branner i Blue Mountains som er ute av kontroll, har vokst. Den ene brannen, Gospers Mountain-brannen, har svidd av en halv million hektar med skog og kratt og har nådd fjellbyen Blackheath.

Flere hjem ble slukt av flammene mandag da flammene strakte seg opp en 200 meter høy klippe som en brennende foss.

En annen enorm brann nordvest for Sydney er på vei nordover mot byen Katoomba.

Så langt har åtte personer mistet livet i New South Wales, inkludert to frivillige brannmenn. Nærmere tusen hjem har brent ned.

Branner i hele landet

Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. I South Australia kjemper rundt 200 brannmannskaper mot flammene øst for byen Adelaide.

Brannsjef Mark Jones i delstaten sier til Channel 9 at flere frivillige er klare til å bidra selv om de er på juleferie med familien.

– Branner gjør ikke forskjell på om det er 1. juledag eller ikke, og det gjør heller ikke brannmenn, sa brannsjefen.

Ingen juleferie

Heller ikke dyrepleiere i Australia kan forvente å få mye fri i jula. De er klare til å jobbe døgnet rundt og forbereder seg på flere innleggelser, spesielt for dyr som er stresset av varmt vær, skog- og krattbranner og tørke, skriver Reuters.

Ved Koalasykehuset i Port Macquarie i NSW får 72 koalaer tilsyn 1. juledag. Dyrene har blitt fraktet til sykehuset etter at brannene har ødelagt opp mot tre firedeler av habitatet deres.

– Vi har team som står klare til å hente dyr dersom noen er i trøbbel, og vi er tilgjengelige 24 timer i døgnet, sier klinikkdirektør Cheyne Flanagan til nyhetsbyrået.