Russiske angrep mot militærbase nær grensen til Polen

Russland har angrepet en ukrainsk militærbase mellom byen Lviv og grensen til Polen, helt vest i landet. Lvivs guvernør sier at 35 har mistet livet i angrepet mot treningsleiren.

En mann blir fraktet bort på båre etter angrepet på militærbasen i Yavoriv søndag morgen.

Både nyhetsbyrået AFP og CNN melder om angrepet, som skjedde tidlig søndag morgen. Området nordvest i Ukraina har ikke tidligere vært utsatt for angrep.

Guvernør i Lviv-provinsen opplyser at det skal ha vært avfyrt rundt 30 raketter mot militæranlegget International Center for Peacekeeping and Security nær landsbyen Yavoriv. Kilder opplyste tidlig søndag at åtte raketter rammet militærleiren. Herfra er det kun 10 kilometer til den polske grensen.

Basen har de siste sju årene blant annet blitt brukt som treningssenter. USA har regelmessig sendt instruktører dit for å trene opp Ukrainas militære, og også Nato har brukt basen til internasjonale øvelser.

Søndag formiddag skriver Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov på Twitter at utenlandske instruktører jobbet på militærbasen.

Dødstallet stiger

Guvernøren i Lviv-regionen opplyste først om ni døde og 57 sårede i angrepet mot treningsleiren. Ved 11.30-tiden steg tallet til 35 drepte, ifølge Reuters.

I sosiale medier er det lagt ut bilder som viser store skader på bygningene i militærleiren. Da morgenlyset kom søndag, kunne røyk fra militærbasen ses fra langt unna.

Militærleiren er den største vest i landet. Her har det de siste årene vært en rekke internasjonale militærøvelser med styrker fra flere NATO-land. Generalsekretær Jens Stoltenberg har også besøkt leiren.


Bilder som angivelig skal være fra militærleiren, viser store skader. Bildene stammer opprinnelig fra en Telegram-konto, men er gjengitt av nyhettjenesten NEXTA:

Like ved viktig korridor for flyktninger og våpen

Den ukrainske militærbasen som er angrepet, ligger ikke langt fra de viktigste korridorene for flyktninger ut av Ukraina.

Dette er like ved en av de viktigste evakueringsrutene ut av Ukraina. Det befinner seg tusenvis av flyktninger på vei mot grenseovergangen Korczowa til Polen.

Grenseovergangen brukes trolig også til å frakte inn våpen og militære forsyninger fra Norge og andre land.

Russlands viseutenriksminister Sergey Ryabkov uttalte lørdag at amerikanske våpenleveranser til Ukraina vil være legitime mål for de russiske styrkene. Nato-sjef Jens Stoltenbergs har tidligere advart om å angripe forsyningslinjene Nato-land benytter inn til Ukraina.

Dette er trolig også en av leirene hvor det ukrainske militæret forbereder fremmedkrigere og ukrainske frivillige til å delta i krigen, skriver The New York Times.

Militærleiren International Center for Peacekeeping and Security ved Yavoriv var i september i fjor base for en større internasjonal militærøvelse der også amerikanske soldater deltok. Søndag morgen ble treningsleiren truffet av russiske raketter.

– Et åpenbart mål

Forfatter og seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, Aage Storm Borchgrevink tror ikke angrepet på militærleiren ved Yavoriv kom som noen overraskelse på ukrainske myndigheter. Han peker på at militærbasen er godt kjent internasjonalt fordi leiren har vært brukt til internasjonale øvelser. Her har Canadas statsminister Justin Trudeau, Nato-sjef Jens Stoltenberg og statsledere vært invitert til oppvisninger og militærøvelser. 

-Det har vært et PR-sted som blant annet har vært besøkt av mange amerikanske soldater. 

 Uten at jeg er noen ekspert på dette, vil tro at ukrainerne har flyttet sitt militærmateriell bort herfra. Dette var nok et av de mest åpenbare målene man kunne ramme i Ukraina, sier Borchgrevink til Aftenposten. 

Angrep mot Lviv

Like før klokka 6 ble det også hørt flere eksplosjoner i nærheten av byen Lviv, som ikke tidligere har vært angrepet i krigen. Først ble det meldt at dette skyldtes ukrainsk antiluftskyts som ble avfyrt mot russiske raketter.

Lviv ligger kun 25 kilometer fra grensen til Polen. Grenseområdene er nå fulle av folk som prøver å ta seg ut av landet.


Her er noen av de viktigste hendelsene i krigen i Ukraina natt til søndag:

  • Flyalarmen gikk i nesten hele Ukraina i natt, og det kom meldinger om russiske angrep mot byene Severodonetsk og Rubizjne i Luhansk-regionen i Øst-Ukraina. Der er rundt 60 bygninger, blant dem hus og boligblokker, truffet i angrep gjennom natten, ifølge BBC som siterer ukrainske myndigheter. Opplysningene er ikke bekreftet uavhengig.
  • Russland advarer USA om at kolonner som frakter våpen inn i Ukraina, er legitime mål for den russiske hæren.
  • Russland prøver å etablere nye «pseudo-republikker» i Ukraina for å rive i stykker landet, sa president Volodymyr Zelenskyj i natt. Han hevdet at russerne prøver å legge press på lokale ledere og forsøke seg med bestikkelser.
  • BBC og CNN meldte i natt at russiske militære har innsatt en ny ordfører i den sørukrainske byen Melitopol etter bortføringen av byens ordfører fredag. Utnevnelsen er ikke blitt bekreftet fra uavhengig hold.
  • Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i natt at 12.729 sivile ble evakuert i løpet av gårsdagen og at de humanitære korridorene som ble etablert, fungerte.