Anja Riiser er i Gaza: – De voksne prøver å holde masken, men barna er skrekkslagne.

Leder for Norsk Folkehjelp i Gaza, Anja Riiser, gjemmer seg på badet mens rakettene skytes inn og ut av Gazastripen. Minst 11 personer er drept.

Minst 11 mennesker, deriblant en militær leder og en femåring, ble drept under Israels luftangrep på fredag. Lørdag fortsatte angrepene – som ifølge Israels hær skal vare en uke.
  • Per Christian Selmer-Anderssen
    Journalist

Familien Harara var midt i et fødselsselskap utenfor Gaza sentrum da de hørte drønnene. Mahmoud Harara grep treåringen og fireåringen – og løp ned trappene. Det var ikke noe annet sted å gå enn førsteetasje.

– Hva jeg tenkte da? Åh, det er umulig å beskrive. Jeg følte at hjertet mitt skulle stoppe når som helst, sier Mahmoud Harara (33) til Aftenposten via en meldingstjeneste.

Som så mange andre i Gaza by, har de ingen kjeller. Det er heller ingen bomberom tilgjengelig i byen.

– Sønnen min spurte om det israelske militæret hadde tatt over rommet hans. Han var så redd, forteller Harara.

Les også

Konflikten har vart i 100 år. Men hvem er det Israel kriger mot?

Tre palestinske kvinner er ute på gaten i Gaza by lørdag formiddag. Israelske raketter skal ha blitt skutt mot nabolaget samme dag.

Israel: Angrepene vil vare en uke.

Israel sier luftangrepene fredag ettermiddag var rettet mot gruppen Islamsk hellig krig (Jihad) og hevder de sto overfor en «umiddelbart forestående trussel».

Islamsk hellig krig (jihad), er en nasjonalistisk-islamistisk militær organisasjon, som er mindre enn Hamas og Fatah på Gazastripen, og som har stått bak flere selvmordsangrep. Organisasjonen er mot Israels eksistens.

Minst 11 personer er drept i helgens angrep, inkludert en militær leder i Islamsk hellig krig (jihad) – og et fem år gammelt barn.

Ifølge det israelske militæret ble 200 raketter fyrt fra Gaza natt til lørdag. Ingen ble skadet om natten, men lørdag ble to israelske soldater lettere skadet, ifølge Haaretz.

BBC skriver at Israel skal ha truffet 30 mål på Gazastripen, deriblant to våpenlagre og seks rakettfabrikker, som var eid av jihadistene.

Lørdag sier den israelske hæren at luftangrepene i Gaza skal vare en uke, og at det foreløpig ikke er noen diskusjoner om en våpenhvile med Islamsk hellig krig.

Tidligere denne uken ble et medlem av Islamsk hellig krig (Jihad) arrestert på Vestbredden. Etter dette har det vært økte spenning i området, og blokade av mat og medisiner over grensen til Gaza.

Anja Riiser, som er leder for Norsk Folkehjelp i Gaza, har gjemt seg inne på badet. Det er det eneste stedet hun kan føle seg trygg i Gaza by.

Lyden av Gaza er droner og raketter.

Leder for Norsk Folkehjelp i Gaza, Anja Riiser, gjemmer seg på badet mens hun hører raketter bli skutt inn – og ut av Gaza. Heller ikke hun har noe annet sted å gjemme seg.

– Angrepene fra Israel kommer i bølger. Det var nettopp en bygning som er 300–400 meter unna som ble truffet. De kommer hele tiden. Vi har også droner som svever over oss, sier Riiser og legger til:

– Lyden av Gaza er droner. Og lyden av Gaza er rakettene som skytes ned.

Hun venter på å bli evakuert ut av Gazastripen, men det er fortsatt for farlig å bevege seg ut på gaten. Lokalbefolkningen må uansett bli boende.

– Jeg var akkurat hos naboen. De voksne prøver å holde masken, men barna er skrekkslagne. Det er ikke mer enn 15 måneder siden sist det var krig, sier Riiser.

Disse rakettene ble skutt mot Israel – fra militante grupper på Gazastripen. Islamsk hellig krig (jihad) sier at de har skutt rundt 100 raketter mot Israel.

Professor er overrasket

I mai i fjor var det krig på Gazastripen i 11 dager, mellom Hamas og andre militante grupper på den ene siden – og Israel på den andre.

Professor i historie, Hilde Henriksen Waage, har forsket på Israel- og Palestinakonflikten i mange tiår.

– Jeg lurer også på hvorfor angrepet skjer akkurat nå. Det har ikke vært noen av de vanlige opptrappingene til konflikt. I mai i fjor var det sammenstøt i Jerusalem, som Islamsk hellig krig svarte på. I år kan jeg ikke se hva forløpet egentlig har vært, sier Waage.

Israels ambassade i Oslo skriver i en pressemelding at de har lansert operasjonen «Breaking Dawn» mot Islamsk hellig krig. Hensikten er å «nøytralisere trusselen mot samfunnene og innbyggerne rundt Gazastripen».

Shahir Shamalakh får hjelp til å komme hjem til sitt bombede hjem på Gazastripen lørdag. For mange har situasjonen gått fra vondt til verre – selv før helgens angrep fra Israel.

– Høyt spill

Hilde Henriksen Waage mener at høstens valg i Israel kan være en annen motivasjon.

– Benjamin Netanyahu (tidligere statsminister og leder for det konservative partiet Likud) vil trolig stille i valget. Da er det viktig for statsminister Lapid – som er en mer moderat politiker – å vise seg som sterk, sier Waage.

Likevel synes hun «Breaking Dawn» er høyt spill fra israelerne.

– Det er underlig at den israelske regjeringen tør likevel. Det kan raskt komme store opptøyer i israelske byer med blandet israelsk og palestinsk befolkning, sier Waage.

– Hamas har enn så lenge ikke skutt mot Israel denne helgen. Hvorfor ikke?

– Jeg tror Hamas vet hva svaret vil bli fra Israel hvis de henger seg på. Angrepene vil bli massive – og Israel vil til slutt gå inn med bakkestyrker. Jeg tror ikke Hamas har militær kapasitet eller politisk oppslutning til en ny runde med det, sier Henriksen Waage.

Fra vondt til verre

Mahmoud Harara har ikke våget seg ut på gaten i Gaza by. Derimot har han åpnet én av dørene til sin lille butikk, som er på bakkeplan i familieboligen.

– Jeg holder åpent så folk kan få kjøpt boksemat, forteller han.

Han er svært redd for hva fremtiden vil bringe. I likhet med mange andre innbyggere i Gaza har hverdagen gått fra ille til verre – også før bombene traff Gazastripen i helgen. Under 11-dagerskrigen i 2021 ble familiehuset truffet. Skadene er ennå ikke reparert, og det renner vann inn i bygningen når det regner.

Gazas eneste kraftverk ble stengt lørdag etter å ha gått tom for drivstoff.

– Jeg er redd for hva som vil skje i vinter, skriver han, mens han venter på at søsterens familie skal samle seg hos moren deres.

– Vi føler oss tryggere når vi er sammen.