Henger ut Al-Qaida-sjef

Amerikanske myndigheter hevder at de har funnet en uredigert Al-Qaida-video, som nå brukes til å stille terrornettverkets Irak-leder i et dårlig lys.

Abu Musab al-Zarqawi er trolig verdens mest ettersøkte mann etter Al-Qaidas øverste leder Osama bin Laden.

Al-Zarqawi er Al-Qaidas leder i Irak. For noen dager siden viste han seg for første gang i et videoklipp, som ble publisert på Internett, trolig av Al-Qaida selv. I videoen truer han vestlige land og garanterer at amerikanske styrker i Irak vil bli nedkjempet.

— Vil latterliggjøre

Amerikanske myndigheter hevder at de nå har sikret seg råmaterialet for videoklippet. Torsdag ble klippene vist frem på en pressekonferanse i Bagdad. Ifølge BBC News har amerikanske myndigheter ett mål for øyet, nemlig å latterliggjøre den fryktede terroristlederen.

Videoen viser Al-Qaida-sjefen med et automatgevær. Han klarer ikke å avfyre noe annet enn enkeltskudd - selv om geværet, ifølge amerikanske myndigheter, er innstilt på flerskudd.

Når én eller flere patroner så kiler seg, blir terroristlederen tydelig forfjamset. Med et oppgitt uttrykk i ansiktet får han hjelp til å fikse problemet, slik at han kan skyte videre, nå med flerskudd.

— Vi har altså en krigsherre som ikke skjønner hvordan han skal håndtere våpenet sitt. Han må få hjelp av en underordnet for å hjelp etter kilingen, sa den amerikanske generalmajoren Rick Lynch på pressekonferansen torsdag.

Amerikanske joggesko

Amerikanerne gjorde dessuten et stort poeng av at Abu Musab al-Zarqawi hadde på seg hvite joggesko, laget i USA, under den mørke uniformen på skytetrening. Filmråmaterialet med al-Zarqawi skal ha blitt funnet under en militær aksjon i byen Yusufiya, som ligger like sør for Bagdad, i april.

Abu Musab al-Zarqawi er Al-Qaidas sjef i Irak.