Verden

Politisjefen i Sverige: – Dette er ikke vanlige motdemonstranter, men kriminelle gjenger

Politiet i Sverige mener kriminelle gjenger kan ha stått bak deler av opprøret. Og at politiet var målet – ikke koranbrenneren.

Rikspolitimester Anders Thornberg (til høyre) og Jonas Hysing, øverstkommanderende, på mandagens pressekonferanse om de siste dagers opptøyer i Sverige.
 • Øyvind Nordli
  Journalist
 • NTB

– Vi er blitt utsatt for dødelige angrep fra folk som ikke er vanlige motdemonstranter. Dette er grov vold rettet mot politiet, sier rikspolitimester Anders Thornberg.

Han brukte kraftige ord om opptøyene i forbindelse med den dansk-svenske høyreradikaleren Rasmus Paludan koranbrenninger i Sverige i påsken.

– Vi har sterk mistanke om at flere er tilknyttet de kriminelle gjengene. Det er altfor mange unge i samfunnet som vil bli kriminelle. Og dette kan ikke fortsette, sier politisjefen.
Det kom frem at 26 politifolk er blitt skadet i opptøyene. I tillegg er 14 personer fra publikum skadet. Totalt skal også 20 politibiler være ødelagt under opptøyene.

– Rundt 200 deltagere har i snitt vært voldelige på stedene. Og politiet har måttet bruke våpen i selvforsvar. Det er mye som tyder på at politiet har vært målet fremfor arrangøren.

Rekrutteringen til de kriminelle gjengene fortsetter

Thornberg sier at politiet skal samordne aksjonene fremover og gripe dem som har stått bak. Blant annet oppfordrer politiet publikum til å dele bilder og video fra opptøyene.
– Innbyggere skal få tilbake sine områder for å få trygghet i sine liv. Men dette er et vanskelig og langsiktig arbeid. Vi ser at problemene stikker dypt i det svenske samfunnet, at rekrutteringen til de kriminelle gjengene fortsetter. Dette handler om alvorlig kriminalitet, sier rikspolitisjef Anders Thornberg.
Mandag morgen informerte politiet om at 26 personer så langt er pågrepet. 18 av dem i Linköping og åtte i Norrköping. Av de som er pågrepet i Linköping, skal fire være under 18 år.

Flere politipatruljer rykket søndag kveld ut til Ramels väg i bydelen Rosengård i Malmö for å håndtere nye opptøyer.

Minst hundre personer

Opptøyene startet skjærtorsdag og har pågått hver dag siden.

I 23-tiden søndag samlet det seg folk i Ramels väg i Malmö-bydelen, og flere branner ble påsatt. Politiet rykket ut med patruljer for å forsøke å spre den hissige folkemengden.

Til avisen Sydsvenskan sa politiet at det var snakk om rundt hundre personer, hovedsakelig ungdommer, som kastet stein mot patruljene. De svarte med å bruke tåregass, opplyser politiet.

– Det ble satt fyr på bildekk, søppeldunker og annet rusk, og folk har til og med dratt med seg tilhengere fra en bensinstasjon og satt fyr på den, sier pressetalsperson Patric Fors i Politiregion sør til nyhetsbyrået TT.

Politi med hjelmer på plass ved Rosengård i Malmö natt til mandag.

Reist hjem til Danmark, vurderer å komme tilbake

Paludan har holdt sine markeringer flere ulike steder i Sverige. Til TV 2 sier lederen av det danske partiet Stram Kurs at han nå har reist hjem til København. Men han vurderer nye markeringer i Sverige om en ukes tid. Det kan bety nye utfordringer for de svenske myndighetene.

– Jeg har vært i situasjoner før, men ikke slike som denne, sier rikspolitisjef Anders Thornberg om de siste dagers hendelser.

Han mener politiet i Sverige må få økt bemanning.

– Systematisk har vi informert regjeringen og Riksdagen om at vi må ta tak i disse gjengene. Men vi trenger flere politifolk. Vi er ikke mange nok, og vi har ikke vokst i takt med problemene i samfunnet.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  FORELDRELIV
  Publisert:

  Psykologen: Bruk tid med sønnene dine denne høsten, og vis hvordan man er en skikkelig mann anno 2022. Ikke 1942.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5