Verden

Toryer ber Boris Johnson gå etter hagefest-skandalen

Ledende Tory-politikere mener statsminister Boris Johnson må trekke seg etter at han innrømmet å ha deltatt på en hagefest mens landet var nedstengt.

Boris Johnson er fortsatt i hardt vær – også blant sine egne – etter at han beklaget tilstedeværelsen på en hagefest under nedstengningen.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den skotske Tory-lederen Douglas Ross sier statsministerens posisjon ikke lenger er holdbar etter det som kom frem i spørretimen i parlamentet onsdag.

Toryene er begrepet som brukes om politikere i det konservative partiet, som Boris Johnson har ledet siden juli 2019.

Også tre parlamentarikere fra Johnsons eget parti mener han må gå av, ifølge BBC.

Ross sier han hadde en «vanskelig samtale» med Johnson etter at statsministeren fremførte sin beklagelse i underhuset. Den skotske Tory-lederen varsler at han vil skrive til 1922-komiteen, som organiserer ledervalg i partiet, for å gi uttrykk for manglende tillit til Johnson.

– Han er statsminister, og det var regjeringen som innførte disse reglene. Han må stå til ansvar for sine handlinger, sier Ross.

Avventer gransking

Hvis 54 tory-parlamentsmedlemmer sender brev til 1922-komiteen, vil det utløse krav om ledervalg.

Flere sentrale toryer – blant dem regjeringsmedlemmer – har slått ring om Johnson og anmoder partifeller om å avvente utfallet av den interne granskingen som er i gang.

Demonstranter utenfor Underhuset der statsminister Boris Johnson ble grillet om den omstridte hagefesten.

Men den viktige backbencheren William Wragg vil ikke vente og sier situasjonen ikke kan fortsette.

– Jeg tror ikke det skal overlates til en gransking under ledelse av en toppbyråkrat å beslutte fremtiden til vår statsminister og hvem som faktisk skal styre landet, sa han til BBC Radio 4.

Et annet parlamentsmedlem Caroline Nokes sier Johnson bør gå av nå fordi han skader hele det konservative partiet.

– Dessverre ser han ut til å være en belastning. Enten går han nå, eller så går han i parlamentsvalget om tre år, sier hun.

Les også

Klar beskjed til Boris Johnson: Festen er over!

– Halvhjertet unnskyldning

Det er økende misnøye internt i Det konservative partiet, skriver BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg i en kommentar torsdag. Diskusjonen i flere kretser går nå intenst på hvordan og når Johnson må fratre.

– Det er en lang liste med parlamentarikere som kan posisjonere seg som kandidat til ny leder, mange flere enn de to som oftest nevnes som arvtagere, finansministeren og utenriksministeren, skriver hun.

Mange briter reagerer med raseri på avsløringene om hvordan Johnson dro på hagefest, mens vanlige folk måtte forholde seg til strenge tiltak for å hindre koronasmitte. Her går en kvinne med munnbind gjennom en folketom Covent Garden 11. januar.

Det er både det opprinnelige regelbruddet og Johnsons redegjørelse i spørretimen som vekker harme. Johnson forklarte at hagefesten var å anse som et arbeidsmøte – til tross for at lekkede e-poster har avslørt at folk ble bedt om å ta med egen vin/alkohol til tilstelningen.

Ba om etterforskning

Johnson innrømmet at han hadde vært til stede i 25 minutter for å «takke medarbeiderne for alt arbeidet de hadde gjort». Han la til at han i ettertid ser at sammenkomsten tar seg dårlig ut utenfra, og at alle burde blitt sendt inn igjen etterpå.

Johnson sa at han utstedte en ektefølt unnskyldning til det britiske folket, men sa samtidig at tilstelningen teknisk sett ikke innebar brudd på koronareglene.

– Forklaringen er så latterlig at den er støtende for det britiske folk, sa Labour-leder Keir Starmer, som har krevet Johnsons avgang.

Krav om avgang har også kommet fra lederen for Det skotske nasjonalistpartiet og fra Liberaldemokratenes leder sir Ed Davey. Sistnevnte har også skrevet til politiet i London for å be dem etterforske Johnsons tilstedeværelse på hagefesten 20. mai.

Les også

  1. Mange mener Boris Johnson må gå etter hagefest. Dette er skandalene han har sluppet unna.

  2. Boris Johnson innrømmer å ha vært på ulovlig hagefest

Les mer om

  1. Boris Johnson
  2. Storbritannia
  3. Politikk
  4. De konservative (Toryene)