Medier: Migranter blir utsatt for vold på grensen til EU

Migranter blir presset tilbake fra EUs grenser, ifølge flere medier. Det skal skje på ulovlig og noen ganger voldelig vis.

Ifølge en granskning fra flere medier, blir migranter presset over grensen på ulovlig vis. Slike anklager har vært fremmet tidligere. Her demonstrerer innbyggerne på Lesbos under et besøk fra EUs innenrikskommissær Ylva Johansson i mars.

Granskningen er et samarbeidsprosjekt mellom flere medier. Blant dem tyske Der Spiegel.

Spesialenhetene som er omtalt, bruker ofte umerkede uniformer og finlandshetter for å skjule identiteten sin, skriver Der Spiegel.

EUs innenrikskommissær Ylva Johansson sier hun er sjokkert over funnene. Hun skal allerede torsdag diskutere saken med innenriksministrene i både Hellas og Kroatia.

Johansson kommenterte saken på en pressekonferanse onsdag.

– Jeg reagerer veldig sterkt på dette. Noe av denne informasjonen er sjokkerende. Dette må selvfølgelig undersøkes.

– Jeg reagerer veldig sterkt på dette, sier EUs innenrikskommissær Ylva Johansson.

Banket opp

11 hendelser skal være dokumentert på video. Der presses angivelig asylsøkere tilbake over grensen. De krysset grensen ulovlig.

Opptakene skal vise menn som banker opp migranter. Så sendes de tilbake over grensen og inn i Bosnia-Hercegovina.

Mennene i videoene er medlemmer av en spesiell politienhet. Det bekrefter seks kroatiske embetsfolk til Der Spiegel. Operasjonen omtales som «Operasjon korridor» av kroatene.

Det finnes flere andre videoer og vitnesbyrd. Blant annet om spesielle enheter fra den greske kystvakten som avskjærer båter med migranter i Egeerhavet. Disse etterlater så migrantene drivende rundt på redningsflåter. Noen av disse er betalt med EU-midler, står det.

Hverken den greske eller kroatiske regjeringen har svart på spørsmål i saken. Den greske regjeringen har avvist lignende beskyldninger tidligere.

EU-kritikk

– Dette er langt fra en situasjon der enkelte betjenter går over grensen, skriver Liberation.

Avisen skriver at denne strategien er etablert fra statene selv. Politistyrkene støttes økonomisk av EU, ifølge Liberation.

Amnesty International mener det er «urovekkende at EU-kommisjonen fortsetter å overse skamløse brudd på EU-lovverket og også fortsetter å finansiere politi- og grenseoperasjoner i noen av disse landene».