Frankrike henter hjem ambassadører fra USA og Australia

USA jobber iherdig for å løse konflikten med sin «eldste alliert».

Lederne fra USA, Storbritannia og Australia er enige. De inngår et militært samarbeid. Det får flere andre land til å se rødt. Frankrike henter hjem sine ambassadører fra USA og Australia.

Den oppsiktsvekkende beslutningen fredag kom etter nyheten om et militært samarbeid mellom USA, Storbritannia og Australia. Det ble kjent tidligere denne uken.

Samarbeidet, som har fått navnet AUKUS, omfatter en rekke felter. Blant annet skal Australia selv bygge tolv atomdrevne ubåter med teknologi fra partnerlandene.

Avtalen gjør at Frankrike mister en avtale om å levere sine ubåter til Australia. Frankrikes avtale om å levere en flåte konvensjonelle ubåter skal ha vært verdt rundt 350 milliarder kroner, og ble i 2016 omtalt som «en av verdens mest lukrative forsvarsavtaler».

Underveis har det imidlertid vært kostnadsoverskridelser, og avtalen har fått kritikk i Australia, skriver NTB.

Nå ser Australia altså til Storbritannia og USA.

Det var Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian som opplyste om at Frankrike kaller hjem sine ambassadører fra Australia og USA i kjølvannet av ubåtsaken.

Tidligere denne uken sa han at han var «sint og bitter» på grunn av det nye samarbeidet, ifølge CNN.

Utenriksministeren sier at hjemkallingen skjer på ordre fra president Emmanuel Macron.

Dermed har den diplomatiske striden mellom Frankrike og de to landene tatt en dramatisk vending.

– Årsaken er den svært alvorlige kunngjøringen som ble gjort den 15. september av Australia og USA, sier Le Drian en uttalelse fredag kveld.

Videre kalte Le Drian Australias beslutning om å inngå avtalen «en dolk i ryggen».

For Australias beste

Australias statsminister, Scott Morrison, avviser kritikken fra franskmennene.

Han mener å ha vært tydelig på at Australia vurderte andre muligheter, under et møte med den franske presidenten i juni.

– Jeg gjorde det veldig klart under en middag i Paris, at vi var bekymret for hvorvidt konvensjonelle ubåter var den beste løsningen på de nye strategiske utfordringene vi står overfor. Jeg gjorde det klart at dette var en beslutning som måtte fattes basert på hva som er best for Australia, sa Morrison ifølge Reuters.

– Frankrike er vår eldste alliert

Det hvite hus synes det er beklagelig at Frankrike velger å hente hjem sin ambassadør fra USA, men er innstilt på å løse konflikten og uenigheten i dagene som kommer.

Ifølge CNN har USA har vært i kontakt med den franske regjeringen angående denne beslutningen.

USA håper de får diskutert striden med Frankrike om en ny sikkerhetsavtale med Australia ved FNs hovedforsamling neste uke. Det sier det amerikanske utenriksdepartementet i en uttalelse lørdag.

– Frankrike er vår eldste allierte og en av våre sterkeste partnere. Vi deler en lang historie med felles demokratiske verdier og en forpliktelse til å jobbe sammen for å løse globale utfordringer, sier talsmann for National Security Council, Emily Horne til CNN.

Frankrike har ennå ikke nevnt Storbritannia i sine uttalelser om avtalen.