EU opphever omstridt togblokade av russisk eksklave

Russland kan fortsatt transportere gods med tog via EU til Kaliningrad, har EU-kommisjonen besluttet.

Innbyggere i Kaliningrad passerer en bro over parkerte godsvogner.

Litauen innførte 17. juni en blokade av all godstransport til Kaliningrad, den russiske eksklaven ved Østersjøen som grenser til Litauen og Polen.

Dette som følge sanksjonene EU har innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

Kaliningrad er viktig strategisk og militært for Russland. Byen fungerer som hovedbasen for Russlands baltiske flåte. Her kan raketter plasseres med kort avstand til store europeiske byer. Samtidig er området området av landet som er medlemmer av Nato.

Blokaden førte til sterke reaksjoner og en rekke trusler fra russiske politikere og myndighetspersoner.

Nå har altså EU snudd. Russland kan fortsette å transportere sanksjonert gods med tog via EU-land til Kaliningrad, heter det i en kunngjøring fra EU-kommisjonen onsdag.

Dette gjelder vel å merke ikke varer som kan benyttes til militære formål, og blokaden av godstransport via landeveien blir heller ikke opphevet, understrekes det.

Tormod Heier, oberstløytnant i Hæren og professor ved Forsvarets høgskole har tidligere sagt at det er oppsiktsvekkende at Litauen har tillatt togtransporten.

– Russland har kunnet transportere viktig militært materiell på tog gjennom Nato-land frem til sin fremskutte eksklave Kaliningrad, uten at Litauen har stanset det, sier han videre.