NASA søker kandidater til simulert reise til Mars

Drømmer du om å reise til planeten Mars? Nå byr anledningen seg til å teste ut livet som Mars-boer.

Som forberedelse til å sende astronauter til Mars søker NASA etter folk som vil bo ett år i Mars Dune Alpha.

NASA søker kandidater til å være med som mannskap på en ettårig simulert reise til planeten Mars.

Mars-reisen blir altså en jordisk affære, nærmere bestemt på NASAs Johnson Space Center i Houston. Fra høsten 2022 skal mannskapet leve i et habitat som simulerer livet på en annen planet.

For nordmenn blir nok dette en uoppnåelig drøm. Kandidatene må være amerikanske statsborgere eller ha fast oppholdstillatelse i USA. De må være sunne og motiverte og i alderen 30 til 55 år. Mastergrad i relevante fag som matematikk eller biologi er en forutsetning. Kanskje kjenner du noen som matcher kriteriene? Da er det bare å sende søknad til NASA.

Eksperimentet skal bidra til utforskning av verdensrommet og fremtidige romferder. Målet er å teste hvordan toppmotiverte individer takler ett år under Mars-lignende forhold.

Les også

NASA: Vi lander på Mars i 2030-årene

Nye reiser i verdensrommet

Serien av testreiser er kjent som Crew Health and Performance Exploration Analog. De skal simulere opphold på Mars’ overflate. Forsøkene skal støtte romforskningen og utvikle metoder og teknologi til fremtidige romferder til Månen og Mars.

– Simulering på Jorden skal hjelpe oss til å forstå og forutsi de fysiske og psykiske utfordringene astronauter kommer til å møte, sier Grace Douglas. Han er forskningssjef ved NASAs romsenteret i Houston.

Hvert oppdrag skal bestå av fire personer. De skal bo og arbeide i en 3d-printet modul, kalt Mars Dune Alpha. Habitatet skal simulere utfordringene ved en romferd til Mars. Begrensede ressurser, utstyr som svikter, forsinket kommunikasjon og andre stressfaktorer inngår. Mannskapet skal sendes ut på simulerte vandringer i rommet. De skal forske og bruke VR-teknologi og roboter. Slik skal de forberede at mennesker kan reise til planeten Mars.