Verden

Russland bekrefter: - Vi har bombet i Syria

Det russiske forsvarsdepartementet opplyste onsdag ettermiddag at landets kampfly har bombet IS-opprørere i Syria.

  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Russland har startet flyangrep mot mål i Syria, bare timer etter at nasjonalforsamlingen i Moskva ga grønt lys for en russisk militæroperasjon på syrisk territorium.

— Russlands luftforsvar har start luftangrepene mot IS-mål på syrisk territorium, sier talsmann Igor Konasjenkov, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Ifølge Tass – som siterer det russiske forsvarsdepartementer- har russerne angrepet kommunikasjonssentre, militært utstyr, kjøretøy, ammunisjons-, forsynings- og bensinlagre tilhørende IS.

En ikke-navngitt, amerikansk tjenestemann sier imidlertid til Reuters at de russiske bombene ikke ble sluppet i IS-kontrollerte områder.

Amerikanske regjeringskilder sier til CNN at angrepet skal ha skjedd i nærheten av byen Homs.

Lurer du på hvorfor Russland nå bomber Syria? Les også Helene Skjeggestads kommentar:

Les også

«Samarbeid på ett område er mye bedre enn fullstendig isfront»

Assad-regimet mener russerne er best stilt til å bombe IS

Russerne opplyser at de har bombet på invitasjon fra syriske myndigheter, og ikke uventet får de nå skryt fra Assad-regimet.

— Det vil være mest effektivt å bruke russiske kampfly i kampen mot ISIS, sier Ali al-Ahmadi, politisk rådgiver for den syriske informasjonsministeren, ifølge den russiske TV-kanalen Rossiya 24.

I intervjuet hevdet han at når russerne bomber på invitasjon fra syrias myndigheter, så er det «en lærepenge for Vesten».

— Vi mener at terrorisme er business for Vesten. Business på bekostning av befolkningen blod, på bekostning av folket i Syria. Noen må stoppe denne businessen. Og når Syria, Irak, Russland og Iran og alle landene som virkelig vil bekjempe terrorisme slår seg sammen, så er det en fomidabel styrke, sa al-Ahmadi.

Her kan du lese saken som forklarer hvorfor

Les også

verden ikke kan enes om hvordan IS skal knuses

Statsministeren vil se om Putin står ved løfter om å slåss mot IS

Statsminister Erna Solberg (H) ber om at Putin avklarer sine intensjoner i Syria.

– Nå er det viktig at vi får avklart hvilke mål de har, og hvilke intensjoner de har. Vi har sett enn oppbygning over lang tid. Hvis det er kamp mot IS, så er det bra at de deltar. Hvis det er for å styrke Assad og andre grupper, er det veldig negativt, sier Solberg til NTB.

Så sent som mandag var Russlands president Vladimir Putin selv i FN og talte om en felles militær kamp mot terrororganisasjonen IS.

– Timingen til Putin er sannsynligvis ikke tilfeldig. Men det er viktig å se om han står ved det han sa om å slåss mot IS og er tydelig på hvilke mål han har, sier hun.

Putin: Assad må være klar til å inngå kompromisser

Syrias president Bashar al-Assad må forberede seg på å inngå et kompromiss med opposisjonen i landet, sier Russlands president Vladimir Putin.

– Vi regner med at han har en aktiv og fleksibel posisjon, og at han er klar for å inngå kompromiss til det beste for folket og landet, sa Putin under et tv-sendt regjeringsmøte.

Les også

  1. Obama ber om tid i kampen mot IS

  2. Derfor kan ikke verden enes om hvordan IS skal knuses

  3. Putin: Kampen mot IS er som kampen mot Hitler

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Den islamske staten (IS)